До 3000 лв. глоба за къмпингуване върху дюни

02.09.2017
До 3000 лв. глоба за къмпингуване върху дюни

На 28 август Министерство на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Според министерството, предложените изменения и допълнения на ЗУЧК са насочени към цялостното и по-пълно уреждане и регулиране на обществените отношения в областта на поддържането и управлението на морските плажове.

В проектозакона е предвидено създаването на нов текст в чл. 17 от ЗУЧК гласящ:

"Забранява поставянето на плажни принадлежности и палатки, а също и преминаването, паркирането и престоя на пътни превозни средства, ремаркета и полуремаркета, върху подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А"

При нарушение на описаните забрани за поставяне на плажни принадлежности и палатки, както и при преминаване, спиране или паркиране на превозни средства (в това число влизат и караваните) е предвидено наказание глоба. Тя е в размер от 1000 до 3000 лв., а при повторно нарушение се увеличава в диапазона от 3000 до 7000 лв.

До 29 септември 2017 г. всеки заинтересован може да изрази мнение или изпрати становище, което ще бъде приложено към законопроекта преди гласуването му.

Текстът на предложенията за изменение на ЗУЧК може да видите ТУК

Мнения и становища следва да се изпращат на следния имейл: m.uzunova@tourism.government.bg

Снимка: Плаж Корал, Camping.bg

Camping.bg

препоръчани новини

Кой закон забранява къмпингуването на плажа?

Кой закон забранява къмпингуването на плажа?

С началото на летния сезон отново започна бурен дебат по отношение на свободното къмпингуване на морските плажове....

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България

Излезе от печат първата по рода си Къмпинг карта на България. В нея ще откриете информация за 28 български...