Как да стартираме сезона?

28.02.2017
Как да стартираме сезона?

Първите топли слънчеви лъчи вече напичат земята. Денонощните температури са над нулата. Сутрин денят започва с песента на птичките. А у всеки запален къмпингар все по-често се прокрадва мисълта за предстоящия къмпинг сезон. Вероятно вече планирате кога и къде да организирате първото къмпингуване, а може би дори преговаряте местата, които сте набелязали за уикенд на палатка през тази година?

Представяме ви нашите съвети как да започнете къмпинг сезона гладко, за да му се насладите напълно. Недейте да чакате последната вечер преди заминаването, за да прегледате и подготвите оборудването. Действайте отрано. Така ще ви е по-сладко, а и кой знае - може да имате нужда от нови джаджи, които да си набавите през престоящите пролетни промоции в магазините.

1. Помислете къде искате да отидете и за колко дълго.

Набелязали ли сте си нови места? Или по-скоро ще заложите на вече изпитаните? Сигурно знаете, че в България никнат нови и нови къмпинги, например Мечит край Говедарци - място, което може да посетите дори и за един бърз уикенд в началото на сезона. А ако искате да заложите на нещо с повече благинки за тялото и сърцето, предлагаме ви да отскочите и до къмпинг Верила в Сапарева баня. Там ще съчетаете удоволствието от пролетно спане под звездите с лукса на минералната вода. Случи ли е да е лошо времето, в този къмпинг може да разчитате на закрита туристическа кухня, където да се подслоните на топло и сухо. А какво ще кажете за ски на Рилски езера или Паничище, последвани от минерална вода с финал - спане на палатка? Ще посмеете ли?

2. Проучете мястото

По-горе ви дадохме идеи за две места, като бегло ви разказахме за тях. Но ако изберете друга локация за старт на сезона, особено в по-хладната му част, непременно я проучете добре. Звучи малко досадно, но това е единственият начин да се информирате за услугите, които се предлагат, за да сте сигурни, че то е най-добрата ви опция.

3. Направете си списък

Ако сте опитни къмпингари, вероятно може да подредите оборудването си със затворени очи. Но в началото на сезона е твърде вероятно да сте излезли мъничко от ритъм. Затова, за да не забравите някоя важна джаджа, си направете списък предварително или използвайте нашия.  

4. Прегледайте и подгответе оборудването си. 

Вярно е, че е сложна работа да извадите всичко насред хола и да го прегледате. Може би дори ще си кажете "нямам време за това точно сега". Но е твърде вероятно да сте забравили, че последно клапата на газта на котлона беше запушена, че на палатката ѝ се беше скъсала куката на платнището, че си бяхте обещали да изперете чувала за старт на сезона, за да ви е пясно чист и свеж?

5. Направете анализ на миналия сезон

Отделете малко време с партньора си или с човека, с когото бяхте на къмпинг миналата година, за да си спомните кое как организирахте и от какво допълнително имахте нужда. Ако е необходимо - направете си списък. Поговорете и за местата, които посетихте. Това ще ви помогне по-лесно да планирате предстоящото лято.

6. Хванете промоциите

В повечето магазини за къмпинг екипировка към момента текат разпродажбите на зимна екипировка, но имайте предвид, че съвсем скоро търговците ще подменят стоките и ще започне чистката на миналогодишни колекции. Ослушвайте се и следете сайтовете им.

7. Подновете застраховката

Ако съчетавате ходенето на къмпинг с преходи в планината, проверете дали планинската ви застраховка е валидна. Ако е необходимо - подновете я. Тази застраховка може да ви служи и не само в планината, но и при други ситуации по време на туризъм в България.

8. Планирате къмпингуване в чужбина?

Ако планирате да се възползвате от многобройните опции на чуждестранните къмпинги, проверете ще имате ли нужда от международна къмпинг карта. Може да се насочите към Международна къмпинг карта (CCI - Camping Card International) или пътеводителя ACSI. За първата (CCI) трябва да сте член на Българската асоциация за къмпинг и караванинг. Картата CCI дава право на отстъпки в 2816 къмпинга в 39 държави, включва застраховка Гражданска отговорност, отстъпки за някои от фериботите в Европа и служи като документ за самоличност, когато сте на къмпинг (не е нужно да оставяте лична карта или паспорт при регистрация). Другата карта (ACSI) предлага отстъпки в 3142 къмпинга в Европа извън активния летен сезон. Тя може да бъде закупена заедно с къмпинг пътеводителя или отделно. 

9. Проверете личната аптечка

Надяваме се, че сте от хората, които мислят за личната безопасност по време на пътуване. Имате ли си аптечка? Проверете дали съдържанието ѝ е в срок на годност и подменете лекарствата, които е необходимо. Преценете дали трябва да я заредите с нещо допълнително. Задължително сложете в нея репелент и медикамент за облекчаване на сърбежа при ухапване от насекоми.

10. Как ще организирате багажа си?

Помислете дали за този сезон ще са ви необходими нови пособия за организиране на багажа - кутия за покрива на колата, багажник за велосипеди или просто допълнителни сакове, в които да подредите по-дребните къмпинг джаджи, за да не са сложени насипно в багажника.

Това са нашите 10 най-важни съвета. Оттук нататък всичко е въпрос на личен избор и импровизация. Пожелаваме ви успешен старт на къмпинг сезона!

Camping.bg

препоръчани новини

препоръчани новини

Кемпер среща между България и Турция

Турският кемпер и караванинг клуб "Тракия" (Trakya Kamp Ve Karavan Dernegi) ще бъде домакин на есенна...

препоръчани новини

Резултати от класацията на къмпингите в България 2018 г.

През месец септември се проведе четвъртото издание на Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp2018....