Масови проверки в Гърция за диво къмпингуване

10.06.2018
Масови проверки в Гърция за диво къмпингуване

Гръцката полиция започна масови проверки за каравани и палатки до плажа. Налагат глоби също и за замърсяване на плажа и палене на огън, предаде кореспондента на БНР в Гърция. "Ще проверяваме стриктно за спазване на закона през целия туристически сезон", информират местните власти.

Проверките на гръцките власти за къмпингуване извън определените за това места започнаха от Халкидики. Контролът ще е постоянен в цялата страна, предупреждават от полицията. Глобените на Халкидики само в рамките на три дни вече са над 20 души, предимно чужденци, но и гърци, които са поставили палатки и каравани на брега на морето. Засега се налагат само парични глоби от 150 евро, но законът предвижда и възможност за наказване с лишаване от свобода до три месеца.

Общините са поставили табели в близост до брега, че свободното къмпингуване е позволено само на определени за това места. В северна Гърция, където повечето от туристите са българи, има табели и на български език.

При оставяне на отпадъци на плажа или дори в къмпинг, извън определените места, глобата е 300 евро. Полицията следи строго за това нарушение, отново предупреждават властите, с цел опазване на природата. Паленето на огън в близост до горски масиви, дори и без риск за пожар, е грубо нарушение на закона с глоба над 1 000 евро.

Camping.bg

Снимка: Camping.bg

препоръчани новини

Кой закон забранява къмпингуването на плажа?

Кой закон забранява къмпингуването на плажа?

С началото на летния сезон отново започна бурен дебат по отношение на свободното къмпингуване на морските плажове....

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България

Излезе от печат първата по рода си Къмпинг карта на България. В нея ще откриете информация за 28 български...