Министър Ангелкова: И това лято ще има проблеми на Корал, Карадере и Иракли

04.06.2017
Министър Ангелкова: И това лято ще има проблеми на Корал, Карадере и Иракли

Изключително важно е да се създадат ред и правила, както и условия за изграждане на къмпинги и места за това, за да може туристите да къмпингуват на определените места, където има ток, вода, тоалетна и тези места да бъдат чисти, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР. Тя поясни, че това е било желанието на кметовете, на чиято територия се намират атрактивни за къмпингуване плажове. Трабва да има ред и правила! Тонове боклуци се изсипват върху тези плажове!, добави още министърът.

Според нея, дюните се унищожават, както от незаконно строителство, така и от разполагането безразборно на каравани и палатки върху тях. Те също са част от човешката дейност, която унищожава всички тези природни богатства, които ние имаме, добави Ангелкова.

Със сигурност това лято ще има проблеми и на къмпинг Корал, и на Карадере и Иракли. Там непрекъснато има хора, които разполагат незаконно своите палатки, изсипват се тонове боклуци. За съжаление тази ситуация ще я видим и това лято, допълни тя.

На Корал няма ток, няма вода. Трябва да се изгради такава инфраструктура, така че да може палатките и караваните, които се разполагат най-малкото да имат достъп до ток и вода, да имат и тоалетна, за да може да се опази природата чиста, смята министърът.

Относно очакваните промени в Закона за туризма и Закона за устройство на територията, министър Ангелкова подчерта, че се надява с общи усилия законите да бъдат изменени, така че изграждането на къмпинги да става при улеснени условия. Тогава хората, които искат да къмпингуват също ще имат необходимите места за това, заяви тя.

По думите й се очаква през септември месец да бъде внесен в Министерски съвет и един друг важен за къмпинг туризма законопроект - този за Черноморското крайбрежие.

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимка: Министерство на туризма

препоръчани новини

Кой закон забранява къмпингуването на плажа?

Кой закон забранява къмпингуването на плажа?

С началото на летния сезон отново започна бурен дебат по отношение на свободното къмпингуване на морските плажове....

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България

Излезе от печат първата по рода си Къмпинг карта на България. В нея ще откриете информация за 28 български...