Ръководство за избор на семейна палатка

01.03.2017
Ръководство за избор на семейна палатка

Няма нищо по-хубаво от това през лятната ваканция да се отдадете на щастлива и задружна семейна почивка сред природата. А за приятното изкарване с любимите хора са нужни удобство и простор. Днес пазарът предлага огромен избор на семейни палатки. Но това също може да бъде проблем - коя да изберем?

Отговорът на този въпрос зависи от много условия. Седнете със семейството си и обсъдете какво точно ви трябва. Ето някои помощни въпроси, на които да отговорите:

 1. За какъв период ще използвате палатката – за дълга почивка от една-две седмици или предимно за уикенда?
 2. Какъв размер палатка ви е необходим? Да има ли преддверие? Трябва ли ви помещение за екипировка?
 3. Колко души ще бъдат настанени? Колко спални ви трябват? 
 4. Каква да бъде формата на палатката? Колко входа да има? Какво да е преддверието? Да бъде ли с прозорци? Какви допълнителни екстри ще ви трябват?
 5. Каква да е материята на палатката? 
 6. Каква да е конструкцията на палатката?

По всеки въпрос по-долу ви представяме нашите насоки, които да ви помогнат за по-лесен и убедителен избор.

1. Колко дълги ще са почивките ви?

Ако използвате палатката предимно през уикендите, е най-разумно да заложите на такава с по-лека конструкция, която се разпъва сравнително лесно и бързо. Тя ще е по-малко обемна в сгънато състояние и ще заема по-малко пространство в колата ви. Неудобството тук е, че този тип палатки са по-ниски, спалното помещение често е едно за цялото семейство и преддверието може да се окаже тясно. Напълно обратното важи за палатка, която ще използвате за по-продължителен престой. За този тип палатки ще стане въпрос по-долу. Това обаче не значи, че не бихте могли да използвате по-голяма, по-обемна и по-стабилна палатка през уикендите. Всичко е въпрос на избор.

2. Размерът на палатката – каква ви е нужна?

Когато избирате палатка, основният въпрос е какъв размер ви е необходим.

Големите семейни палатки имат доста предимства - стабилност, достатъчно пространство да се чувствате комфортно и без проблем да поберете цялото си оборудване – велосипеди, каяци. Но имат и недостатъци:

 • Те са тежки и обемни за пренасяне. Затова трябва да съобразите размера с пространството в автомобила и собствените си физически възможности по отношение на пренасянето и разпъването;
 • Те отнемат доста по-дълго време за разпъване, за което са необходими поне двама възрастни. Ако сте с малки деца, които трябва да бъдат наблюдавани активно, разпъването на голяма палатка от двамата родители е трудно занимание;
 • Тъй като палатката е голяма и предоставя повече пространство, вие ще я запълвате с повече вещи, които също трябва да пренесете до лагера. Следователно ще ви трябва още повече пространство в колата и още повече време, за да направите лагера.
 • Размерът на площите за палатки в някои къмпинги е строго ограничен. В България най-големите места са от по 100 кв.м., което включва мястото за палатката и мястото за тента/шатра със зона за хранене. Трябва също така да се съобразите с дължината и широчината на парцела.

Ако планирате да използвате палатката за продължителна почивка – повече от 10 дни, тогава може би си заслужава да инвестирате в голяма палатка. Но все пак мислете за нея като за вашия малък и уютен мобилен дом. 

Най-големите почитатели на къмпингуването имат по две палатки, за да могат да избират според продължителността на почивката си – една за уикенд и втора за дългата лятна ваканция. Но това също изисква вложението на определен капитал.

Camping.bg препоръчва следните модели за сезон 2017: 

Подходящи палатки за семейно къмпингуване през уикенда са моделите EasyCamp Corona 400 и Coleman Kobuk Valley 4 Plus. И двете са с тегло около 6,5 кг. и са достатъчно компактни и леки за транспортиране и бързо разпъване. 

За продължителна почивка препоръчваме да се насочите към по-стабилен, просторен и светъл модел. Такива например са Outwell Nevada 6 и Coleman Galileo 4.

Добър „хибриден“ избор, който да използвате и за двудневна почивка, и за по-продължително време е новата надуваема палатка на марката EasyCamp – Tornado 400. Надуваемите рейки позволяват да бъде разпъната лесно и бързо само от един човек. Дизайнът ѝ с две спални позволява комфортно да бъде подслонено 4-членно семейство.

Ако сте любители на лукса и искате да заложите на нещо „по-така“, обърнете внимание на палатката Coleman Cortes Octagon 8. Това е изключително достъпен модел от луксозен клас, с който ще се отдадете не на  къмпинг, а на глемпинг почивка. Денем може да я превръщате в шатра, в която да се излежавате на сянка, а нощем да затваряте всичките ѝ страници, за да намерите уединение. Палатката позволява да разположите легло със стандартни размери и височина и същевременно да ви остане достатъчно свободно пространство за живеене.

Ще разгледаме предимствата и недостатъците на всяка една от тези палатки по-подробно в следващите редове от статията. 

Всички посочени модели ще бъдат налични в магазини SportDepot през сезон 2017 г.

3. Спалните помещения - колко ще са ви нужни?

Когато избирате палатка, на първо място се ръководете от това колко помещения са ви нужни, а не колко души ще бъдат настанени. Колкото повече помещения има вашата къща сред природата, толкова повече място ще имате за вещите, които ви осигуряват приятен престой. Имайте предвид, че всички производители определят размера на палатката по броя хора, които могат да бъдат подслонени в нея, но много често се оказва, че ако купите 5-местна палатка, комфортно в нея могат да нощуват максимум 4 души. 

Знаете ли, че възрастта на децата ви има определящо значение за избора на палатка?

Ако сте с малко дете (на възраст от 0 до предучилищна възраст), е по-добре да изберете палатка, в която спалните помещения са разположени едно до друго и са с преграда с цип. Причината: семейните палатки са скъпа инвестиция и ще искате да я ползвате поне няколко години. Докато детето ви е малко, може да разкопчаете преградата, за да осигурите повече пространство и да имате бърз и лесен достъп до него. Когато то отрасне, ще иска да е самостоятелно. Тогава може да закопчаете преградата и да му осигурите необходимото лично пространство, но въпреки това през нощта да имате бърз достъп до него. 

Такава палатка например е Coleman Galileo 4. Тя е предвидена за 4 души. Разполага с две спални помещения едно до друго, отделени с цип. Широчината на всяка спалня е 120 см. а дължината - 210 см. 

          

Coleman Galileo 4

Друг удобен вариант е палатката Outwell Nevada 6. Тя разполага с 3 спални помещения за по двама души. Две от спалните са една до друга и са разделени с преграда с цип, а третата е разположена срещуположно на тях - от другата страна на преддверието. Ако сте четиричленно семейство с малки деца, третата спалня може да бъде използвана като кухненска част или като склад. Ако децата ви са по-големи, например в училищна възраст и желанието им е за съвсем отделно спално помещение от това на родителите, тогава може да използвате третата спалня за тях. Тази палатка също е отлична опция, ако имате момче и момиче, които искат да спят поотдело.

               
Outwell Nevada 6

Естествено, ако децата ви вече са достатъчно големи, може да използвате съвсем отделна малка палатка, разположена до вашата, за да им осигурите необходимото личното пространсто и да запазите желанието им да идват на къмпинг с вас. Това също така важи и за случаите, в които имате момиче и момче с по-голяма разлика или в пубертета – единият (по-малкият) може да спи в отделно спално помещение във вашата палатка, а другият (по-големият) – в отделна палатка. 

 
Внимание! Някои къмпинги може да имат такса за допълнителна палатка, макар и тя да е разположена в същата къмпинг единица.

 

4. Дизайнът

Дизайнът на палатката включва следните елементи:

 • форма/конструкция
 • вход и предверие
 • прозорци 
 • други

Според формата семейните палатки биват три вида – куполни, тунелни и типи.

В семейния клас палатки куполните модели са два типа:

 • С една куполна спалня и тунелно преддверие
 • С едно куполно преддверие и една или две тунелни спални.

Тук избрахме да ви представим два сходни модела с куполни спални

Първият от тях е Corona 400 на датската марка EasyCamp.  Тази палатка е предвидена за 4 души и е насочена към млади семейства и приятели. Има едно спално помещение и голямо преддверие със сваляем под. Входовете на преддверието са два – един отпред и един страничен, което позволява да се използва по-удобният според разположението на лагера. Вътрешната височина на спалното помещение е 170 см. Това прави възможно среден на ръст човек да стои удобно изправен с леко приведена глава. Височината на преддверието е 160 см. В самото преддверие (260 х 140 см.) може да разположите малка маса за хранене в случаите на лошо време. Палатката е с рейки от фиброво стъкло, воден стълб на платнището от 2000 мм., а теглото ѝ е 6,2 кг.

        
EasyCamp Corona 400

Вторият куполен модел е Kobuk Valley 4 Plus на американската марка Coleman. Той е с по-ниска височина на преддверието (140 см.) и спалното помещение (130 см.) спрямо първия, но е с по-добри параметри на платнището (воден стълб от 4500 мм). Преддверието е с размери 280 х 120 см, подът му е сваляем. Рейките са от фиброво стъкло, а общото тегло е 6,6 кг.

                      
Coleman Kobuk Valley 4 Plus

Предимството, което дават куполните палатки, е добра устойчивост на вятър благодарение на кръстосването на рейките. А недостатъкът им е в това, че стените са с по-остър наклон, което води до по-малко използваемо пространство. 

Тунелните палатки са лесни за разпъване и предлагат повече пространство, тъй като стените не са под толкова остър ъгъл спрямо повърхността, както е при куполните. Например палатката Coleman Galileo 4 е с височина на спалното помещение от 170 см. и на преддверието – 180 см. Общата ѝ площ е 29 кв.м., като преддверието (200 х 260 см.) позволява спокойно да разположите маса за хранене. То има големи панорамни прозорци и два входа. Подът му е с обърнати нагоре ръбове, за да възспира навлизането на насекоми, прах и вода. Конструкцията е с рейки от фиброво стъкло, а платнището е с воден стълб 3000мм. Материята му е със специално нанесено покритие за защита от ултравиолетовите лъчи, което гарантира дългия му живот.

Ако решите да се насочите към палатка с тунелна конструкция, ви съветваме да заложите на по-висок клас модел. Олекотените версии могат да бъдат доста нестабилни. 

В последните години се наблюдава бърз ръст на течението глемпинг в къмпингуването. Луксозните палатки тип шатра, типи и юрта намират все по-бързо разпространение. Масовите производители също обръщат внимание на тази нова тенденция и пускат специални линии от достъпни семейни модели на глемпинг палатки. Такава например е Coleman Cortes Octagon 8. Тя предлага 360-градусова гледка, което я прави подходяща за разполагане на уединено място с перфектен изглед към природата. Шест от общо осемте страни на палатката се отварят напълно като осигуряват много светлина и свеж въздух. На останалите 2 страни са разположени вратите. Във всяка от тях се вгражда фиброва рейка, за да е лесна и практична за отваряне и затваряне – като нормална врата.  Палатката позволява да разположите легло със стандартна големина, като дори ще ви остане допълнително пространство за комфорт. Ако желаете, може да преградите пространството на две чрез специална преграда на куки.

Входовете и преддверието

Когато избирате палатка, мислете за това колко входа ви трябват и каква да е тяхната форма и разположение. По-големият брой входове е важен,

 • за да не се прескачате, ако на някого му е необходимо да стане нощем;
 • за да осигурите по-добра вентилация на палатката в летните горещини;
 • за да влизате и излизате от нея бързо и удобно без да се съобразявате с ограниченията на терена, според който сте я разположили.

Важно е обаче да имате предвид, че циповете повишават теглото, а също правят палатката по-водопропусклива, ако нямат достатъчно стабилна яка или духа силен вятър. Дизайнерите на някои производители съобразяват формата на входа с атмосферните условия, при които да се използва. Т.е. ако дадена палатка е направена с два входа – единият ще е по-голям и подходящ за използване при топло и слънчево време, а вторият – по малък и с такъв наклон, че ако навън вали, вътрешността да остане суха, когато излизате.

Всяка двуслойна палатка разполага с вътрешна и външна врата. Вътрешната врата е на спалното помещение. Тя обикновено е със С-образна форма и е изработена от двуслойна олекотена материя. Единият слой е от мрежа на много ситни дупчици, а вторият слой е от плътен, дишащ полиестер. Двата слоя са свързани помежду си с цип. При по-хладно време плътният слой осигурява проветрение отвътре навън, за да не става задушно и за да не се образува конденз, но същевременно възспира студения въздух да навлезе отвън навътре. Той също така е непрозрачен, което осигурява личното ви пространство в спалното помещение. Мрежестият слой служи за топло време, когато искате да си осигурите повече проветрение, но да не допускате насекомите да навлязат в спалнята ви. Външната врата е част от горния слой на палатката. Тя може да има Λ-образна, С-образна или П-образна форма. Повечето врати се навиват и се завръзват, за да стоят отворени.

Водещият американски производител на палатки Coleman е вградил рейка във вратата на модела Cortes Octagon 8, за да улесни влизането и излизането по време на къмпингуване със семейството или с голяма компания.

Coleman Cortes Octagon 8

Прозорците

Важен аспект за приятното къмпингуване е наличието на много светлина в общото помещение на палатката. Някои модели предлагат доста повече светлина от други. Например Outwell Nevada 6 е един от моделите с най-светло и просторно преддверие, които могат да се намерят на българския пазар. Но прозорците както осигуряват простор, така и отнемат уединението. Затова е важно да изберете палатка с вградени щори/сенници. Те също така помагат за спиране на директните слънчеви лъчи. Спалното помещение е добре да е без прозорци, за да не ви буди първата светлина. Също така може да обърнете внимание дали външния слой над спалнята е затъмнен от вътрешната страна – това допълнително осигурява по-дълъг сън на хладно в топлите летни утрини.  

Моделът Outwell Nevada 6 е тунелна палатка с конструкция от фиброви рейки. Платнището е изработено от полиестер с воден стълб 4000 мм. Шевовете му са лепени от вътрешната страна за осигуряване на максимална водоустойчивост. Водоустойчивостта на пода е 10 000 мм. 

При прозорците на преддверието на Nevada 6  са предвидени специални вентилационни отвори, които да осигуряват проветрение в горещите летни дни. Отворите са защитени с мрежест панел против навлизане на насекоми. При лошо време могат да бъдат затворени с велкро лепенка. Предпазени са от навлизане на вода чрез козирка. Позорците са с вградени щори, които имат две функции: защита от пряката слънчева светлина и осигуряване на лично пространство.

Новост в модела на Nevada 6 за 2017 г. е C-образната врата (в предишни колекции тя беше П-образна и се навиваше нагоре, докато сега се навива настрани). Вратата е с два слоя – мрежест и водоустойчив. Предвидена е да осигурява максимална вентилация в горещите дни без да  допуска насекоми във вътрешността на палатката.   

Други важни елементи на дизайна

Съществуват и други малки тънкости в дизайна, които не се набиват на очи, но правят разликата между високия и ниския клас на палатката.

 • Куки за закачане на фенер – разположени са в центъра на спалното помещение. Някои палатки имат куки и в общото помещение. Те са полезна добавка, когато се храните вътре при лошо време. Някои палатки разполагат и с отвор за кабел в платнището. Разположен е до входа.
 • Джобове – почти всяка палатка разполага с малки джобове в спалното помещение. Палатките от по-висок клас имат такива и в общото помещение. Перфектни са за поставяне на дребни вещи, които не искате да се търкалят навсякъде.
 • Пола против кал и дъжд – тя представлява удължение на горния слой на палатката, което не позволява калта и водата да достигнат до вътрешния слой, когато има завихряне от вятъра.
 • Функция Easy to pitch (лесна за разпъване) – всяка рейка и съответният ръкав, в който трябва да се вкара тя, са обозначени в един и същи цвят, за да се осигури по-бързо и лесно разпъване. Тази функция е запазена марка на американския производител Coleman.
 • Вентилация – често на тавана, във вратите и прозорците се вграждат мрежести вентилационни панели, които осигуряват по-добрия приток на въздух.
 • Светлоотразителни елементи – поставени са по обтягащите въжета и бордовете на палатката. Служат против спъване по тъмно. Такива са палатките на датската марка Outwell.
 • Отвори за кабел в преддверието и спалните помещения – осигуряват електричество там, където ви е необходимо.


Допълнителни елементи

Екстрите, които може да закупите към палатката, са под, който да поставите на тревата преди да я разпънете, както и килим, по който да ходите боси вътре. 


5. Материята

Повечето палатки са изработени от полиестер, но естествено има голяма разлика между различните полиестерни материи. Затова, ако не сте специалисти по познаването на материята, концентрирайте се върху водния стълб. Водният стълб е параметърът, по който се определя водонепропускливостта на палатката. Колкото по-висок е той, толкова по-водоустойчива е материята.

 
Внимание! По-високият воден стълб е свързан с по-слаба дишаемост на материята, т.е. способността на палатката да има добра вентилация. Това се дължи на факта, че водонепропускливостта на материята се „произвежда” чрез нанасяне на покритие (най-често силиконов слой) от вътрешната страна на материята, което затваря микроскопичните пори на тъканта, но с това възпрепятства навлизането на свеж въздух. Недобрата вентилация води до конденз по стените.

Някои по-скъпи палатки са изработени от полипамук – съчетание на полиестер и памук. В сравнение с полиестера, тези палатки остават по-топли в студено и по-хладни в топло време.

Качествените палатки се разпознават по наличието на нанесените допълнителни покрития върху материята. Например, Coleman нанася върху платнището специален слой, който го прави бавногорящо при запалване (Fire retardant) . Това ще ви осигури достатъчно време да излезете от палатката при инцидент. Също така, това покритие помага полиестерът да не се разтича, което ще ви предпази от изгаряния. Outwell наняса специално терморефлектиращо покритие от вътрешната страна на спалните помещения. То предпазва от парниковия ефект в слънчевите дни. С такава палатка няма да имате проблем да се излежавате до късно сутринта и да изкарвате следобедния сън на хладно в палатката. 

Ако искате да научите повече за материите, може да разгледате следните ни статии:

 

6. Конструкцията

Рейки от фибростъкло

По-малките и по-евтини модели палатки се предлагат с рейки от фибростъкло. Качеството на тези рейки е различно за различните производители. Ето кои са предимствата и недостатъците им:

 • По-евтини
 • Приложими в малки и леки палатки. Неподходящи за големи и тежки палатки.
 • Лесни за ремонт – имат стандартизирани дължина и диаметър. Отделните секции от рейката може да се подменят, ако се счупят
 • Неустойчиви при силен вятър – огъват се и могат да се счупят
 • При счупване на рейката има риск от срязване и пробиване на материята или порязване  на човек. Затова изберете рейка с текстилен кожух.

Стоманени рейки

Стоманените рейки всъщност са направени от сплави, а не от чиста стомана. Това е така, за да се постигне по-ниско тегло. Техните характеристики са следните:

 • По-скъпи (предлагат се към по-висок клас палатки)
 • Осигуряват по-устойчива конструкция на силен вятър
 • Приложими в по-големи палатки
 • По-обемни и по-тежки – неудобни за транспортиране
 • Отнемат повече време при разпъване на палатката
 • По-трудни за ремонт – повечето се правят специално за конкретния модел палатка и не могат да се заменят

Надуваеми рейки

В последните години все по-скоростно навлиза модата на палатки с надуваеми рейки. Първоначално те се предлагаха само при палатките от луксозен клас, но с течение на времето намират място и в средния клас.

Предимствата и недостатъците им са следните:

 • Много по-бързо разпъване на палатката – рейките се напомпват през само един клапан, а палатката се вдига за секунди
 • Придават относителна лекота на палатката – не се използват стоманени рейки, но въпреки това в самия плат са вградени стоманени нишки, които стабилизират конструкцията, след като е напомпана
 • Някои критици твърдят, че палатките с надуваеми рейки не са толкова стабилни на силни ветрове както тези със стоманени.

Избрахме да ви представим един съвършено нов модел за 2017 г. на марката EasyCamp. Това е палатката Tornado 400. Тя е подходяща за млади семейства. Конструкцията ѝ е тунелна и се състои от две успоредни надуваеми рейки. Те се помпат отделно една от друга бързо и лесно с двупосочна помпа. Вентилите им са разположени от външната страна и са защитени със специален ръкав. 

  
EasyCamp Tornado 400

Платнището е от полиестер с нанесен полиуретанов слой. Шевовете са лепени. Предвидени са вентилационни отвори над прозорците на преддверието и в задната част над спалното помещение. Преддверието е със сваляем под с обърнати нагоре ръбове против навлизане на вода, насекоми и мърсотия. Прозорците на преддверието са с вградени завеси.  Има две спални помещения, които са разделени едно от друго с преграда с цип.

Всички описани модели ще намерите в магазини SportDepot в началото на май 2017 г.

Camping.bg

 

препоръчани новини

препоръчани новини

4 мита за къмпинг туризма в България

Екипът на Къмпинг.бг реши да влезе в ролята на известните MythBusters ("Ловци на митове") и да провери...

препоръчани новини

Къмпинг картите ACSI са вече в България

Картите за отстъпки в къмпингите в Европа на холандското издателство ACSI вече могат да бъдат закупени през...