Champing: Да къмпираш в църква

27.05.2017
Champing: Да къмпираш в църква

Ако сте се чудили какво още може да се измисли в сферата на къмпинг туризма след глемпинг-а и гардън къмпинга - ето новият хит - champing (чъмпинг). Думата идва от английските church (църква) и camping (къмпинг). Ами да, оказава се, че и такова нещо може да хрумне на някой, че и дори да бъде реализирано. При това, изглежда успешно, защото се предлага на цели 12 локации, т.е. църкви.

И тази нова разновидност на къмпинга, както и гореспоменатите други две, води началото си от родината на къмпинг туризма - Великобритания. Идеята е на благотворителната организация The Churches Conservation Trust, чиято мисия е да съхранява стари църкви в риск. Благодарение на тяхната работа се поддържат над 350 църкви, които привличат общо над 2 милиона туристи годишно.

За сезон 2017 може да се чъмпингува в 12 църкви в Англия и Оркни в периода от 31 март до 30 септември. Официалните цените са:

  • £39 нощувка на възрастен през делниците
  • £49 нощувка на възрастен през уикенда
  • £19 нощувка на дете
  • £10 закуска

Ето малко статистика за 2016 г.: общо 656 души са нощували, при капацитет от 76 легла; 1/5 от туристите не са били никога преди това на къмпинг, а над 50% къмпингуват поне веднъж годишно; 40% от гостите са били двойки търсещи нестандартни приключения и запомнящи се моменти.

Любопитно е да отбележим, че всички резервации са самостоятелни, т.е. веднъж запазили си място в избрана от вас църква няма риск да съжителствате с непознати. Друга важна подробност е, че е позволено да се пие вино в храмовете, като домакините предлагат селекция от вина на цени от £10-12, а също и шампанско.

Гостите могат да си носят собствена храна, но такава, каято не се налага да се готви. Също така е позволено да бъдете и с кучетата си, като ограничението е до 2, максимум 3, ако са от малки породи.

Информация и снимки: The Churches Conservation Trust

Camping.bg

препоръчани новини

Кой закон забранява къмпингуването на плажа?

Кой закон забранява къмпингуването на плажа?

С началото на летния сезон отново започна бурен дебат по отношение на свободното къмпингуване на морските плажове....

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България

Излезе от печат първата по рода си Къмпинг карта на България. В нея ще откриете информация за 28 български...