Champing: Да къмпираш в църква

27.05.2017
Champing: Да къмпираш в църква

Ако сте се чудили какво още може да се измисли в сферата на къмпинг туризма след глемпинг-а и гардън къмпинга - ето новият хит - champing (чъмпинг). Думата идва от английските church (църква) и camping (къмпинг). Ами да, оказава се, че и такова нещо може да хрумне на някой, че и дори да бъде реализирано. При това, изглежда успешно, защото се предлага на цели 12 локации, т.е. църкви.

И тази нова разновидност на къмпинга, както и гореспоменатите други две, води началото си от родината на къмпинг туризма - Великобритания. Идеята е на благотворителната организация The Churches Conservation Trust, чиято мисия е да съхранява стари църкви в риск. Благодарение на тяхната работа се поддържат над 350 църкви, които привличат общо над 2 милиона туристи годишно.

За сезон 2017 може да се чъмпингува в 12 църкви в Англия и Оркни в периода от 31 март до 30 септември. Официалните цените са:

  • £39 нощувка на възрастен през делниците
  • £49 нощувка на възрастен през уикенда
  • £19 нощувка на дете
  • £10 закуска

Ето малко статистика за 2016 г.: общо 656 души са нощували, при капацитет от 76 легла; 1/5 от туристите не са били никога преди това на къмпинг, а над 50% къмпингуват поне веднъж годишно; 40% от гостите са били двойки търсещи нестандартни приключения и запомнящи се моменти.

Любопитно е да отбележим, че всички резервации са самостоятелни, т.е. веднъж запазили си място в избрана от вас църква няма риск да съжителствате с непознати. Друга важна подробност е, че е позволено да се пие вино в храмовете, като домакините предлагат селекция от вина на цени от £10-12, а също и шампанско.

Гостите могат да си носят собствена храна, но такава, каято не се налага да се готви. Също така е позволено да бъдете и с кучетата си, като ограничението е до 2, максимум 3, ако са от малки породи.

Информация и снимки: The Churches Conservation Trust

Camping.bg

препоръчани новини

Уникалните къмпинг кубове на американската E-Z UP са вече в България

Уникалните къмпинг кубове на американската E-Z UP са вече в България

Американската компания E-Z UP е вече над 30 години на пазара, има офиси в Калифорния (САЩ), Холандия и Хонг Конг...

Camping.bg организира първото в България изложение за къмпинг и караванинг

Camping.bg организира първото в България изложение за къмпинг и караванинг

Българският къмпинг портал www.camping.bg, с подкрепата на верига хипермаркети Metro Cash&Carry...