Dandelion - надуваем автомобил за кемпера или караваната

31.05.2018
Dandelion - надуваем автомобил за кемпера или караваната

Първата надуваема кола в света се изработва в момента в източен Берлин. Зад странната идея стои проф. Улрих Хопе от департамента по автомобилостроене на Университета за приложни науки (HTW). Той развива проекта с група студенти от неговия и други департаменти на университета.

"Обичам да пътувам с моя кемпер на почивка", казва проф. Хопе пред Berliner Kurier. Екскурзиите с кемпер често създават проблем за туристите: "Ако сте отседнали на къмпинг и искате да се разходи наоколо за един ден с кемпера, може да се окаже, че няма къде да паркирате или пътищата са неподходящи. Можете да оставите кемпера и да вземете мотор - но това е възможно само при хубаво време." Така му хрумва идеята за конструиране на сгъваема, покрита кола, която да се побира перфектно в багажника на кемпера и да се разгъва, когато е неоходима. Ражда се Dandelion (от латински "глухарче").

Dandelion се задвижва от два електромотора на задните колела. Собственото му тегло е 120 кг, а максималната му скорост е 60 км/ч.

Заедно със своите студенти, професорът е построил вече прототип на специалния сгъваем под, в който са вградени батериите и двигателите на превозното средство. Тялото, носещите елементи и седалките трябва да са направени от надуваем материал. "Ако се постигне правилно вътрешно налягане, то автомобилът ще бъде почти толкова стабилен, колкото ако е от стомана", казва професорът.

Проф. Хопе смята, че този род автомобили може да реши и проблема с паркирането в големите градове: "Мога да си представя как хората сгъват колите си вечер и ги прибират в апартаментите си."

Към момента проектът Dandelion събира финансиране

Ето и кратко видео от създателя на Damdelion:

Веселин Вълев
Camping.bg

По материали на: berliner-kurier.de и startnext.com

препоръчани новини

Кой закон забранява къмпингуването на плажа?

Кой закон забранява къмпингуването на плажа?

С началото на летния сезон отново започна бурен дебат по отношение на свободното къмпингуване на морските плажове....

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България

Излезе от печат първата по рода си Къмпинг карта на България. В нея ще откриете информация за 28 български...