Dandelion - надуваем автомобил за кемпера или караваната

31.05.2018
Dandelion - надуваем автомобил за кемпера или караваната

Първата надуваема кола в света се изработва в момента в източен Берлин. Зад странната идея стои проф. Улрих Хопе от департамента по автомобилостроене на Университета за приложни науки (HTW). Той развива проекта с група студенти от неговия и други департаменти на университета.

"Обичам да пътувам с моя кемпер на почивка", казва проф. Хопе пред Berliner Kurier. Екскурзиите с кемпер често създават проблем за туристите: "Ако сте отседнали на къмпинг и искате да се разходи наоколо за един ден с кемпера, може да се окаже, че няма къде да паркирате или пътищата са неподходящи. Можете да оставите кемпера и да вземете мотор - но това е възможно само при хубаво време." Така му хрумва идеята за конструиране на сгъваема, покрита кола, която да се побира перфектно в багажника на кемпера и да се разгъва, когато е неоходима. Ражда се Dandelion (от латински "глухарче").

Dandelion се задвижва от два електромотора на задните колела. Собственото му тегло е 120 кг, а максималната му скорост е 60 км/ч.

Заедно със своите студенти, професорът е построил вече прототип на специалния сгъваем под, в който са вградени батериите и двигателите на превозното средство. Тялото, носещите елементи и седалките трябва да са направени от надуваем материал. "Ако се постигне правилно вътрешно налягане, то автомобилът ще бъде почти толкова стабилен, колкото ако е от стомана", казва професорът.

Проф. Хопе смята, че този род автомобили може да реши и проблема с паркирането в големите градове: "Мога да си представя как хората сгъват колите си вечер и ги прибират в апартаментите си."

Към момента проектът Dandelion събира финансиране

Ето и кратко видео от създателя на Damdelion:

Веселин Вълев
Camping.bg

По материали на: berliner-kurier.de и startnext.com

препоръчани новини

Стартира класацията на къмпингите в България за 2018 г.

Стартира класацията на къмпингите в България за 2018 г.

Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp2018 вече е в ход. Тя се провежда за четвърта поредна...

От личен опит: къмпинг Градина

От личен опит: къмпинг Градина

Къмпинг Градина е носител на наградата „Любим къмпинг на Черноморското крайбрежие“ за 2015 г. и 2016 г.,...