Dethleffs показа соларния кемпер e.home

01.09.2017
Dethleffs показа соларния кемпер e.home

В края на август в Германия традиционно се провежда Caravan Salon Düsseldorf. Това е едно от най-големите специализирани изложения за къмпинг и караванинг във федералната република и в Европа. На него се срещат изложители от цял свят. Именно затова то бе избрано от Dethleffs като перфектния момент за първото представяне на соларния кемпер e.home, чиято разработка е продължила повече от 2 години.

E.home е кемпер с алковен и шаси на Iveco Daily Electric. Той разполага единствено с електрически двигател, захранван от акумулаторни батерии и соларни панели. За момента той е само проект, но целта на производителя е да покаже днес какво биха представлявали кемперите на бъдещето.

Електрическо задвижване за 200 км.

В проектната машина са поставени 3 батерии. Електричеството от тях би трябвало да е достатъчно за изминаване на 200 км. Максималната скорост на кемпера е 80 км./ч. Ако акумулаторите се изтощят напълно, то тогава следва да се зареждат минимум 24 часа в електропреносната мрежа. Естествено, много по-бързо могат да се захранят, ако се използва специализирана стоянка за зареждане на електромобили - 80% за около 2 часа. Батериите естествено оказват влияние на теглото на автомобила - в сравнение с дизеловия аналог е по-тежък с 300 кг. Общата маса е 5.6 тона.

Изцяло електрически - отвън и отвътре.

Целта на Dethleffs е един ден да пусне на пазара един напълно електрически кемпер. Той се нуждае от наистина много ток. Поради това, разликата с не-електрическия модел е осезаема и отвън, и отвътре. Отвън страните му са облицовани със соларни панели. Те заемат площ от 31 кв. м. Това отговаря на капацитет от 3000 вата. 

Зелената идея е въплътена и във вътрешността на кемпера. Вместо газово отопление са използвани инфраред плоскости. Те са вградени в пода, тавана и стените на кемпера. Те не затоплят въздуха, а мебелите в мобилния дом. Това постига оптимална температура в кабината. Предвиден е и пестител на топлина, който улавя излишната температура през деня и я отпуска пред нощта, когато е по-студено. Друг акцент със сигурност са отопляемите седалки и легла, които могат да се настройват индивидуално според предпочитанията на всеки пътуващ. 

Топлата вода се снабдява от електрически бойлер. За готвене е предвиден електрически керамичен плот. Прозорците са с електрическо затъмнение. За зареждане на мобилни устройства са предвидени 5 безжични станции. А за създаването на романтична атмосфера се грижат LED лампички, поставени в алковена.  

Свързаност: управление чрез таблет и ALEXA

Бордовата електроника може да се управлява напълно през таблет или чрез системата за гласово управление ALEXA. С ALEXA дори може да настроите определени сценарии, които да се включват в даден момент, например "Изгаси светлината" или "заключи кемпера". Естествено, за момента всичко това е само един проект. С изпълнението му Dethleffs разчита на само едно нещо - да събере необходимия опит и познания в тясна връзка с купувачите и клиентите. 

Основни параметри:

  • Максимален пробег: 200 км.
  • Зареждане на батериите: 24 часа на 230 волта
  • Мощност: 80 киловата (109 к.с.)
  • Цена: не е обявена

Camping.bg

Снимки: Dethleffs Bilder Reisemobile 2018

 

препоръчани новини

Новите модели каравани и кемпери за 2018: Caravelair, KABE и Herocamper

Новите модели каравани и кемпери за 2018: Caravelair, KABE и Herocamper

На туристическото и къмпинг изложение CMT в Щутгарт през януари се представят над 1 000 кемпера и каравани, като...

България е в дъното на Европа по брой нощувки в къмпинги

България е в дъното на Европа по брой нощувки в къмпинги

България се намира в т.нар. "златната среда" - 19-то място от 36 изследвани държави по общ брой на...