Алтернативи на къмпингуването с палатка: 5 начина за нощуване сред природата

13.06.2022
Алтернативи на къмпингуването с палатка: 5 начина за нощуване сред природата

Когато чуете думата къмпинг, вероятно първата Ви асоциация е палатка, защото двете винаги вървят ръка за ръка. В днешната статия ще разгледаме пет алтернативни начина за нощувка на открито, които можете да обмислите за следващото си пътуване, както и плюсовете и минусите на всеки от тях.

 

1. Cowboy camping / Каубойско къмпингуване

Когато обмисляте алтернативи винаги е най-лесно да започнете с най-простичкият вариант - къмпинг без палатка. Или по-точно казано – без никакъв подслон. Това е къмпингуване в най-истинския смисъл на думата – сами до топлината на лагерния огън и одеяло от милиарди звезди. Единствената необходима екипировка, която ще ви бъде необходима е олекотена постелка и подходящ спален чувал. Концепцията за каубойски къмпинг датира отпреди много време. Корените му са свързани с разширяването и изследването на Америка между ХVІІ и ХІХ век. Философията на каубойския къмпинг е да се чувствате комфортно с това, което имате и да се наслаждавате на простотата на ситуацията. Макар спането на земята да не е привлекателно за всички, в него има нещо романтично. За съжаление то идва с множество недостатъци, а именно пълната липса на план „Б“, ако времето внезапно се влоши. Дори най-лекият дъжд може да съсипе вечерта Ви, а и няма какво да спре различните буболечки да се сгушат под завивките. Този вид къмпингуване трябва да се избягва в студените периоди.

Предимства: Това е най-евтиният и лесен вариант в този списък. А за тези, които не обичат да опаковат и носят много багаж, каубойското къмпингуване е чудесен избор.

Недостатъци: Ако завали … ами досещате се сами. Бонус са буболечките и всички други пълзящи гадинки, които ще Ви правят компания под одеялото или спалния чувал.

 

2. Bivy camping / Биви къмпингуване

Bivy идва от френската дума „bivouac“, която в буквален превод означава лагер. Биви къмпингуването е алтернатива на палатката, отивайки една стъпка напред от каубойското къмпингуване. При него се използва така нареченият биви чувал, който представлява малък заслон за един човек, предлагащ допълнителна защита от околната среда. Биви къмпингуването е нощувка под звездите с разликата, че имате защита от дъжд, вятър и насекоми. Този вид къмпингуване е изключително популярен сред планинарите и колоездачите заради лекотата на оборудването. Технологичният напредък в използваните материали направиха тези чували доста удобни имайки предвид размера и теглото им. Повечето биви чували са направени от водоустойчиви материали и много от тях имат цип, който позволява да закопчаете чувала и по този начин добавя допълнителна защита от насекоми. Някои модели разполагат с метални основи подобни на рейките при палатките, които правят биви чувала по-просторен и дават повече свобода в областта на главата. Биви чувалите могат да добавят до 10 градуса топлина, което ги прави подходящи за студени условия.

Предимства: Биви къмпингуването може да бъде един от най-лесните и евтини начини за лагеруване при различни условия, особено когато е съчетано с допълнително брезентово покритие. Биви чувалите са много по-леки (варират от 300 гр. до 500 гр.) от единична палатка и ви дават опцията за по-голямо уединение заради по-малките си размери, което ги прави трудни за различаване сред природата. Лесни и бързи за разгъване биви чувалите могат да се разположат на места, където палатката не би могла. При рязко влошаване на времето могат да се разгънат за секунди и да ви предпазят от вятър и дъжд.

Недостатъци: Въпреки, че повечето биви чували са водоустойчиви, не е добра идея да ги използвате в проливен дъжд. В тях не можете да съберете останалата част от оборудването си, което ще остане изложено на метеорологичните условия през нощта. Ограниченото пространство може да е проблем за хора, които имат клаустрофобия. Кондензацията ще е често срещан проблем, така че ще се наложи да проветрявате спалния си чувал след всяко използване.

 

3. Hammock camping / Хамак къмпингуване

Хамакът е една от най-използваните и разпознаваеми вещи на всички любители на природата и къмпингуването. Всеки обича да лежи в любимия си хамак с книга в ръка, докато пие сутрешното си кафе и се любува на уединението сред природата. Както се досещате сами този вид къмпингуване използва хамака за спане през нощта. Разбира се ще са ви нужни одеяло или спален чувал, както и някакъв брезент за да ви предпазва от дъжд. Много туристи с раници и велосипедисти обичат да къмпингуват с хамаци, защото са леки и заемат малко място. Къмпингуващите с хамак също се радват на по-хубава гледка и са пощадени от дискомфорта да спят на наклонена или камениста земя. Няколко здрави дървета са всичко, от което се нуждаете.

За да къмпингувате с хамак ще са ви необходими следните допълнителни аксесоара: изолираща подложка за спане, спален чувал, покривало за дъжд и мрежа против насекоми. Препоръчително е да се използват ремъци за окачване. Те са много по-надеждни и лесни за закрепване, не се изискват специални възли, а също така предпазват кората на дърветата от нараняване.

Предимства: Хамаците са по-удобни и значително по-малки и леки от палатката. Лесни и бързи за събиране и разпъване, което спестява време и усилия.

Недостатъци: Ако сте от хората, които спят на една страна или обичате да се протягате хамакът не е добра опция за вас. Също така сте ограничени в избора си на места за лагеруване. Ако не успеете да намерите подходящи дървета за които да завържете хамака някои от другите алтернативи в списъка биха били по-добър избор.

 

4. Car or van camping / Къмпингуване с кола или ван

Просто потърсете #vanlife във Facebook, Instagram, Pinterest и ще видите, че тази алтернатива на палатка е може би най-популярната от всички. Забраните за пътуване заради пандемията от Ковид подтикнаха хората да превърнат превозните си средства в дом на колела давайки им възможността да пътуват и нощуват на открито. Къмпингуването с кола дава много повече удобства от вече изброените в статията. Можете да пътувате на по-далечни дестинации без да сте зависими от метеорологичните условия.

Предимства: Може да посещавате далечни дестинации и не се налага да запазвате нощувки в хотел или къмпинг. Дава по-голяма свобода при избора на място за нощуване.

Недостатъци: Повечето добри места на открито са встрани от главен път, така че ако вашата кола не е високопроходима сте ограничени в избора си на места за лагеруване. Също така автомобилите са лесно забележими и не са подходящи ако търсите уединение от останалите.

 

5. Glamping / Глемпинг

Глемпингът е комбинация от английските думи glamorous (бляскав, очарователен) и camping. Това е луксозно къмпингуване, което започва да се предлага на все повече места. Глемпингът се нарича още бутиков къмпинг. Той е тенденция, която събира комфорта на един хотел в съчетание с природата и свободата на къмпингуването. Удобствата далеч надхвърлят всичко, което повечето палатки и кемпери някога са имали. Глемпинг комплексите представляват луксозни палатки в ярки цветове, модерни каравани и бунгала. Те предлагат още гурме ресторанти, СПА, вечеря под звездите, закуска на тревата. Често се намират близо до море или друг воден басейн. Въпреки, че много от любителите на традиционното къмпингуване са негативно настроени към глемпинга, той е добра алтернатива на къмпингуването с палатка. Добър избор е ако искате да вземете с вас близки и приятели, които не искат да се разделят от лукса и удобствата. Подходящ подарък за романтични поводи в търсене на уединение с любим човек.

Предимства: Глемпингът наистина е лукс: това е смесица между почивка на къмпинг и малък хотел, където можете да завършвате всеки ден в гореща вана с ледено студена бира или чаша шампанско. Глемпингът ви дава възможност да се наслаждавате на природата, без да се доближавате твърде много до нея. Идеален е за начинаещи или хора, които не искат да се отказват от удобствата си.

Недостатъци: Трябва да планувате и резервирате почивката си предварително. Това е скъпо удоволствие. Една нощувка може да се равнява на закупуването на средна по размер палатка.

Разбира се, ако имате желание да се наслаждавате по-често на такива почивки на избрани от вас любими места, можете да се сдобиете със собствена палатка подходяща за тази цел и с минимално оборудване да създадете неповторим уют. 

 

Текст: Евгени Братоев
Camping.bg

Снимки: CampingRocks

Със съдействието на магазин CampingRocks (www.CampingRocks.bg)

 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

препоръчани новини

Къмпинг Terme di Hissar отваря на 16 юни

Къмпинг Terme di Hissar отваря на 16 юни

Дългоочаквана новина - един от най-атрактивните нови къмпинги официално отваря врати. Terme di Hissar е новото...

Супер луксозен кемпер MORELO с гараж за автомобил на Camping & Caravaning...

Супер луксозен кемпер MORELO с гараж за автомобил на Camping & Caravaning...

Германската премиум лукс марка кемпери MORELO за втора поредна година ще бъдат представени...