Американската Thor Industries купува Erwin Hymer Group в сделка за 2,1 млрд. евро

28.09.2018
Американската Thor Industries купува Erwin Hymer Group в сделка за 2,1 млрд. евро

Американският производител на кемпери и каравани Thor Industries обяви, че е постигнал договорка за покупка на европейския си конкурент Erwin Hymer Group. Цената на сделката е 2,1 млрд. евро (2,45 млрд. щатски долара). Сумата ще бъде платена в брой, като допълнително Thor Industries ще издаде 2,3 млн. акции, които ще предаде на семейство Химер.

Изпълнителният директор на Thor Боб Мартин заяви, че покупката ще създаде глобален лидер на пазара. "Hymer е възможност, която се случва веднъж в живота", допълва той. Компанията не планира съкращения на работници. Нещо повече, ще се работи за развитието й и работниците да бъдат доволни.

От изявленията на Боб Мартин става ясно, че първоначално собственикът на Erwin Hymer Group семейство Химер са планирали да продадат малка част от компанията, за да стъпят на американския пазар. В последствие обаче решават да сключат сделка за мажоритарен дял.

Основаната през 1923 г. в Южна Германия от Алфонс Химер компания Erwin Hymer Group очаква печалба преди лихви, данъци, такси и амортизации (EBITDA) от 250 млн. евро и над 300 млн. евро следващата 2019 година. Оборотът й за финансовата 2017/2018 година (до края на август) е 2,5 млрд. евро от 62 000 произведени превозни средства. Тя държи 20% пазарен дял в Европа, като за нея работят 6 000 души. Марките под шапката на Hymer са над 12, сред които Hymer, Dethleffs, Laika, Bürstner, Carado, Movera и други.

Американската Thor Industries е създадена през 1980 г. Тя е абсолютен лидер по пазарен дял за 2017 г. в САЩ със своите 48%. В портфолиото си има 17 марки кемпери и каравани, най-известната от които е легендарната Airstream. За Thor Industries работат близо 18 000 служители в няколко завода в САЩ.

Свързани статии:
Производителят на кемпери и каравани Hymer стъпва на китайския пазар​
Историята на Hymer Group в снимки - 1931-2018 г.

Веселин Вълев
Camping.bg

Източници: Reuters, Handelsblatt
Снимка: Hymer

препоръчани новини

Къмпинг Гардения е на 100% резервиран, разширява се спешно с още 25 места

Къмпинг Гардения е на 100% резервиран, разширява се спешно с още 25 места

Новият къмпинг Гардения се радва на огромен интерес от любителите на къмпинг туризма у нас. Доказателство за това е...

Новият къмпинг Гардения обещава висок клас морска почивка

Новият къмпинг Гардения обещава висок клас морска почивка

Къмпинг Гардения е най-новото попълнение сред морските ни къмпинги. Той е разположен до устието на река Караагач, на...