Антон Кьосев, собственик на Глемпинг Алианс: Направихме първия модерен градски къмпинг в България

18.01.2022
Антон Кьосев, собственик на Глемпинг Алианс: Направихме първия модерен градски къмпинг в България

За българите къмпингуването традиционно е свързано с природата – на планина или на морския бряг. Глемпинг & Мотел „Алианс“ е първият по рода си опит за модерен градски къмпинг в България.  "Искаме да покажем и друга алтернатива на къмпингуването – в градска среда, с всички удобства, предимства и разнообразни възможности, които големият град предлага, и все пак със свободата да отседнеш на свое място, далеч от градската суматоха", споделя неговият собственик г-н Антон Кьосев

За създаването на Глемпинг Алианс неговият екип са черпили идеи и вдъхновение от градски къмпинги в Западна Европа. Къмпингът е уникален за България и не само, с това, че работи без рецепция и достъпът до всички платени зони е с QR код. Целта е туристът да плаща само това, което ще ползва, а не фиксирана цена за дадена услуга. Гостите имат свободата да разгледат онлайн къмпинга и къмпинг местата, да изберат най-доброто място, да резервираи и платят онлайн. С две думи – контактът с персонала е минимизиран.

"Отделно от къмпинга, трите глемпинг къщи – Вагонът Royal Suite, Къщата на Баба Яга и Землянката на хобитите, са реализация на нашите фантазии", споделя още Антон Кьосев. Те са уникални и са за търсачите на различното, на нестандартното настаняване и преживяването в него. Той е особено горд с Вагона от Ориент експрес и управлението на всичките му опции с гласов контрол - пускането на леглото, управлението на телевизора, осветлението, щорите.


Разговаряме със собственика на Глемпинг Алианс г-н Антон Кьосев:

Здравейте г-н Кьосев, Глемпинг Алианс е един от отличаващите се нови къмпинг проекти в България. Беше и отличен от любителите на този вид туризъм с призови места в класацията на къмпингите #BestBGcamp за 2021 г. Разкажете повече за проекта и кога го стартирахте?

Къмпингар съм от повече от 50 години. Имал съм възможността да обиколя редица къмпинги в България и чужбина, някои от най-добрите, и искам да удовлетворя нуждите на къмпингарите. Идеята за Глемпинга е в главата ми от доста време, но през 2018 г. намерих подходящото място. Макар и в условията на пандемия и световна тенденция за намаляване на пътуванията, реших да поема този риск. Все пак къмпингарите сме малко по-независими от останалите туристи – „живеем“ в своя дом на колела, нямаме толкова интензивен контакт с туристически персонал, имаме повече свобода да се придвижваме и работим от различни места по света. Изграждането му отне 2 години. Ето, 2 години по-късно продължаваме да доусъвършенстваме Глемпинга, с надежда да сме най-доброто, което нашите гости очакват.

А защо се спряхте на тази локация? Пловдив е наистина уникален град, но градски къмпинг е нещо по-скоро необичайно у нас.

Именно за това. Обичам града си, защото съм потомствен пловдивчанин и внук на един от 9-те най-почитани пловдивчани - Михалчо Райчев. Смея да твърдя, че всеки човек в живота си трябва да посети Пловдив поне веднъж. Тук не само забележителностите са много – атмосферата е различна, пловдивският айляк е заразен и човек трудно може да избяга от него. Доста често ми се е случвало българи да ми кажат „О, да, бил съм в Пловдив много пъти“, но като започнем да говорим в детайли осъзнават, че не познават града, че не са му отделили заслуженото време, че са минали от тук набързо и по работа. А Пловдив не е само бизнес дестинация и голям административен център – той е третият жив, най-стар град в света и най-старият в Европа и е срамота ние, българите, да не го познаваме. Чужденците пък се оказват доста по-ентусиазирани да направят спирка тук за няколко нощувки, защото във всеки туристически пътеводител за България се говори за Пловдив, за Античния стадион, за тепетата ... Така че те приемат Глемпинга като дълго чакан бонус за техните пътешествия из България. Срамота беше да нямаме къмпинг в най-туристическия град.

Отворихте през лятото на 2020-та - в разгара на пандемията и трудностите при пътуванията. Как се отрази това на посещаемостта? Какъв е профила на гостите ви?

Както за всички места за настаняване, така и при нас нещата не са идеални с оглед на ситуацията. Още повече, че ние имаме и мотел, и глемпинг къщи – т.е. рискът е троен. А в тези времена е по-трудно да привлечеш посетители просто заради екскурзията или почивката. Но въпреки това посрещаме все повече къмпингари всяка година. Традиционно, силни са топлите месеци от годината, когато и българи, и чужденци започват повече да пътуват. Първата година чужденците бяха повече, но през 2021 г.  посещенията от българи нараснаха. Като цяло чужденците правят по-дълъг престой при нас, като често Пловдив е отправна точка за екскурзии из Южна България. Българите обикновено идват за 1-2 нощувки, предимно през уикенда. При нас повече са гостите с кемпери и каравани, но имаме и туристи с палатки от време на време.

А какво споделят, че им харесва най-много при вас?

Иновативните решения. Често чуваме: „Къмпингът има прекрасни условия за престой, а санитарните помещения са по-добри от 4* хотел“. Чистотата и хигиената. Също и функционалните решения – това, че всяко място е снабдено с ток, вода и канализация, че плащат само изразходвания ток, а не фиксирана такса. Много се ценят местата с индивидуална тоалетна и душ, банята за домашни любимци, автоматът за почистване и зареждане на тоалетните касети, автоматичните перални със сушилни. Парти беседката е много търсена през по-студените месеци. Това, че сме в града, но вечерите са тихи и ясно се вижда нощното небе, защото сме в южната част на Плавдив, далеч от смога, градския шум и лудница, но пък на 10-тина минути с обществен транспорт до Центъра.

Когато за първи път посетих Глемпинг Алианс останах силно впечатлен от технологичната автоматизация. Всичко е изцяло дигитализирано при вас - от резервацията, през достъпа, до финалното плащане на ползваните услуги. Това затруднява ли гостите ви или им харесва?

Различно е. По-младите къмпингари и чужденците се оправят доста добре с нашата система, защото имат повече опит в онлайн средата. Обикновено първия път се притесняват – дали ще се справят сами с резервацията и плащането, как работи QR кода, но, след първоначалното притеснение, всички намират решенията ни за доста практични. Въпреки това колегите винаги са насреща да помогнат при затруднения.

По мое мнение къмпинг зоната ви предлага всичко, което е нужно за комфортен престой, при това условията са с много високо качество и стил. Знам, че скоро СПА центърът ще работи, а ресторантът вече е отворен. И все пак планирате ли да правите подобрения в комплекса следващите години?

Имаме доста идеи за къмпинга, които чакат своето време. На първо място искаме да започнем да организираме събития – дали ще са масови (спортни или културни), или само за гостите на къмпинга и техните деца - но да има добавена стойност към престоя им. СПА центърът ни също е дигитализиран и ще работи по резервация на вида услуга (сауна, парна баня, акватонично джакузи с плаж пред водопада, масажи и т.н.), която се предплаща и съоръженията се включват предварително автоматично от искания час. В България няма много къмпинги със собствено СПА, а имаме и фитнес към него. Разбира се, вслушваме се в съветите и идеите на нашите гости – всеки от тях има различен опит с къмпингуването и ни носи интересни идеи и разкази. Надяваме се да имаме възможността да работим дълги години и да надграждаме вече създаденото, за да се превърне Глемпинг Алианс в един задължителен за посещение градски къмпинг в тази част на Европа.

 

Интервюто взе Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: Glamping Alliance


 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

препоръчани новини

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див е едно необичайно място на родното Черноморие. Както подсказва името му, той е на легендарния див...

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Camping.bg ви кани на първия по рода си в България практически семинар "Конверсия на ван в кемпер"!...