Беглика фест - "Пресътворение", 23 - 27 август 2017 г.

22.08.2017
Беглика фест - "Пресътворение", 23 - 27 август 2017 г.

Беглика фест е най-стария еко-фестивал в България. Началото му е сложено през 2008 г. и оттогава той събира всички ентусиасти и почитатели на алтернативния, природосъобразния и магичния начин на живот, които търсят среща с близки по дух хора.

През тази година, от 23 до 27 август, ще се проведе деветото му издание под мотото "Пресътворение". Защо точно Пресътворение ли? - защото този път целта е да се върнем към корените си, към желанието да установим по-дълбота връзка с естественото около нас. 

Както винаги, програмата на фестивала е разнообразна и богата. В нея е предвидено по много за всеки - музика, работилници, спорни занимания, настолни игри, дискусии, детска градина и т.н. Ето малко повече подробности.

Музикална програма Каба сцена

Музикалната програма на Беглика фест тази година обединява както нови, така и добре познати експериментални, авторски български проекти в областта на етно, джаз, електро-ембиънт и аудио-визуалното изкуство. Сред изпълнителите тук ще бъдат много български и чужди артисти - Лошите петли, Tui Mamaki, Soulfia, Дари & Ееро, Acoustic Soul, Иван Шопов & Лора Желязкова, Основно Ветрове на на Петър Йорданов – Buny, Магдалена Петрович – чело, Vataff project и др.

За разлика от предишни години, музиката на голямата сцена ще утихне малко след полунощ. Музикалните емоции ще продължат в по-интимна акустична атмосфера около беглишките огньове.

Програма Импро-джем сцена

На импро-джем сцената ще излязат музиканти, танцьори, стихоплетци, жонгльори, актьори и всеки друг, който би поел в посоката на общото случване. Уъркшопите ще се случат през деня, от 11:00 до 19:30 ч.

Програма Цирк и Театър

Това е една от най-разнообразните и обогатяващи сцени. Тук ще станете част от импро театър, ще се научите да жонглирате, може да участвате в театрално-движенческа работилница или в йога клас. Ако се чувствате недоспали след всичките емоции на феста, или пък хронично недоспали от градската умора, в събота по обяд участвайте в Уъркшоп по спане със специалисти в областта – проф. Денеф и гл.ас. Нощеф (с пижама по желание). 

Островът на тишинавтите

Звучи загадъчно и странно, нали? Това е пространството Отвъд думите. 

„Островът на тишинавтите“ е сетивно пространство-лабиринт, създадено от „Театър на сетиватa София“ като ествствена част от Беглика фест 2017 – Пресътворение. Случващ се на големия остров в язовир „Голям Беглик“, спектакълът-изследване превръща зрителите в съучастници, в изследователи-тишинавти, проникващи под повърхността на познатата реалност в търсене на неочаквани съкровища, обвити в Тишина. Събитието ще бъде достъпно за посетителите на Беглика фест 2017 на 24, 25 и 26 август между 14 и 17 ч. срещу допълнителна цена от 30 лв.

Програма „Здраве и себеопознание“

Това е онази част от Беглика фест, която най-много набляга на Пресътворението. Включва различни практики по себеопознаване, терапевтични масажи, беседи, срещи, езотерични занимания, звукотерапия, развитие на интуицията, йога, аюрведа, както и много други практически модели за превенция на ума и тялото от граския стес и напрежение. 

Програма Форум

ФОРУМ – специалното място за дискусии и презентации на Беглика фест 2017 – събира темите за устойчивото развитие, климатичните промени, чистата храна, опазването на горите, защитата на зелените градски пространства и съхраняване на културното наследство. В дискусиите на Форума ще участват експерти от Софийския университет, от неправителствени организации, както и граждански активисти, които работят по различни природозащитни каузи.

Програма Горски кът „Читател“

Горски кът ЧИТАТЕЛ ще предложи много заглавия, дарени от страстни читатели, които създават малко книжно място в гората. В събота следобед всички книги ще могат да бъдат взети от книжния кът и отнесени в новия им дом, а онези, които не открият новия си собственик, ще бъдат дарени на читалище „Четвърти май“ в гр. Батак. Освен библиотека на тревата, горският кът ще предложи богата програма с книжни събития.

Детска градина в гората

Детската градина на Беглика е уютен горски кът на приключения, мечти, вълшебства и вдъхновения сред природата. Част от заниманията ни включват: йога за деца, ателиета за работа с глина, за съчиняване и разказване на истории, за приложно творчество, исунки с водни бои и бои за лице, изработване на бижута от мъниста, капани за сънища, крафтове за меки умения, апликации от естествени материали, ролеви и подвижни игри, театър, танци, гимнастика, анимации и много други. 

Детската градина ще работи във всеки един от фестивалните дни от 9:30 до 13:30 и от 14:30 до 18.00 ч.

Спортни атракциони и малки удоволствия

И тази година Беглика фест предлага няколко възможности за спортни занимания и други начини за приятно прекарване в езерото, на поляните и в горите - каяци, тролей, разходка с кон, висящи палатки, парашутки, хамаци и образователен еко-поход.

Билети

Билети за фестивала може да закупите предварително през TicketLogic, Office 1 Superstore, Fastpay, магазини „На Тъмно“, книжарници Booktrading, на телефон 0887 333 112 (чрез куриер с наложен платеж) или на място на събитието. Цената за стандартен, петдневен билет, закупен през август е 65 лв., за билет закупен на място - 70 лв. Еднодневният билет е 20 лв. Билетът включва: държавна къмпинг такса, водоснабдяване, електрификация във фестивалната зона, тоалетнизация, сметосъбиране и сметоотделяне, охрана, логистика, цялата фестивална програма с изключение на въжените елементи и лодките.

Camping.bg