Белоградчишките скали

25.05.2015
Белоградчишките скали

Белоградчишките скали - скалният феномен са класира до предпоследен кръг в класацията за новите 7 скални чудеса на света в последно проведеното интернационално гласуване, завършило през 2011г.

Всъщност това, което днес наричаме "Белоградчишките скали", е част от скална верига с размери около 30 км. дължина, 4-5 ширина и височина приблизително 200 метра. Най-популярната зона от това образувание се извисява непосредствено над град Белоградчик. Поради релефа и разположението си скалите представляват едновременно част и основа на Белоградчишката крепост. 

Множество истории са известни за мястото, ежедневно местни и чужди художници рисуват отново и отново скалните очертания, разказват легендата, вдъхват живот на камъните. Няма начин древните предания да бъдат доказани, едва ли и със сигурност могат да бъдат отречени, но някак лесно и интересно е човек да припознае в тези скали Конник, Мадоната с детето на ръце, Монасите.

Недалече от тук се намира къмпинг "Хан Мадона". Представлява малък хотел с къмпинг зона и е едно много красиво и уютно местенце за няколкодневна почивка, нощувка, или просто като обект от географията на кулинарния туризъм в България. "Госпожата", както собственика нарича съпругата си готви превъзходно, а всички гозби се сипват в глинени съдове.

Дворът е равен, разполага с места за палатки, кемпери и каравани, снабдени с необходимите контакти с евро букси и захранване с вода.

За провържениците на "спане под покрив и зад тухла" Хан Мадона разполага със студия и двойни стаи с безжичен интернет и собствени санитарни възли, на разположение на гостите е конферентна зала.

Сградата спокойно може да се нарече хотел, а големият оборудван двор е същински къмпинг, поради което това място е изключително подходящо за разнородни компании харесващи живота навън в палатка, но и с привърженици на спането "под покрив".

Автор на текста: Калин Кирилов

Снимка: montana-info.net