Бетонните основи в к-г Юг няма да бъдат премахнати

13.06.2016
Бетонните основи в к-г Юг няма да бъдат премахнати

Административният съд в Бургас отхвърли заповедтта на Георги Лапчев за премахването на излетите бетонни плочи в къмпинг „ЮГ", пише информационният сайт dariknews.bg. Кметът на община Царево внесе искането си през миналата година, след като няколко експертни комисии потвърдиха, че градежът се намира върху „сиви дюни". Така на практика се оказва, че излетият бетон няма да бъде премахнат и плануваното строителство на ваканционно селище там може да продължи.

В хода на съдебното производство са приети две експертизи - съдебна и съдебно-техническа. Вещо лице е установило, че земната основа, представлява Карангатска морска тераса формирана от морски фактори без участието на вятъра, поради което не отговаря на легалното определение за дюни.

Решението на магистратите в Бургас не е било обжалвано пред Върховния административен съд в определения за това срок.

Camping.bg припомня, че казусът с излетите бетонни основи в к-г Юг възникна през април 2015 г., когато екозащитници алармираха, че плажът се застроява неправомерно. В резултат няколко държавни институции се самосезираха за проверки и разрешенията за строеж бяха отменени. Инвеститорът "ИФ Фаворит" обжалва това решение пред съда. Повече за случилото се през 2015 г. може да прочетете тук.

Снимка: © dariknews.bg 

препоръчани новини

Hymer в България: Tramp S 695, модел 2020 г.

Hymer в България: Tramp S 695, модел 2020 г.

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer...