Бетономорие организира протестен лагер пред Президентството на 20 юни

18.06.2019
Бетономорие организира протестен лагер пред Президентството на 20 юни

Двадесет организации, обединени в група Бетономорие, излизат на 20 юни на протестен лагер за вето пред Президентството. Събитието ще се проведе от 18:36 ч. пред сградата на Президентството. То се подкрепя и от инициативен комитет Кемпер-общество, заявяват организаторите.

Представители на гражданската група Бетономорие вече внесоха при президента на Р. България ценностните си искания по отношение за Закона и Черноморието, с цел спиране на обезобразяването и презастрояването на крайбрежието и защита на конституционните граждански права. Искането им до президента е за среща и за налагане на вето върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и по-специално новоприетите разпоредби:

Сред мотивите за искането за налагане на вето организаторите посочват:

  • Законопроектът нарушава конституционните задължения на държавата да осигури поддържането и разнообразието на живата природа, допускайки увреждането на дюните с най-голяма площ - зараждащите се дюни, които непонятно са изключени от регламента;
  • Законопроектът ограничава правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните на собственото им Българско  черноморско крайбрежие;
  • Законопроектът ограничава правото на физическите лица по Черноморското крайбрежие да управляват земите, горите или урбанизираните си имоти, само след нова неясна категоризация;
  • Законопроектът нарушава основния конституционен принцип на правовата държава, създавайки условия централните и местни власти, по свое усмотрение и без ясни правила, да наказват туристи и собственици.
  • Законопроектът на практика не създава устойчива регулация срещу увреждането и замърсяването, а по недопустим съсловен принцип предварително уличава къмпинг–културата като единствен нарушител на законността по Черноморието.

От Асоциацията на парковете считат, че законодателят, ограничавайки средствата за  придвижване в обхвата на Черноморското крайбрежие като изключва кемперите и караваните, нарушава принципа за свободно придвижване на територията на страната, залегнал  в чл. 45 ал.1 на Конституцията на Р. България. Това право може да се ограничи само на основания за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

Със забраната на поставянето на палатки и шатри на всички места извън тези, определени по реда на чл. 10а, от които изрично са изключени категоризираните къмпинги, законодателят практически е забранил тяхното използване и по този начин е нарушил разпоредбите на чл.17 на Конституцията, защитаващ правото на частната собственост и чл. 19, ал. 3, задължаващи закона да закриля инвестициите и стопанската дейност на гражданите, допълват от Асоциацията на парковете.

Доброволци на Бетономорие организират подписка за налагане на президентско вето.

Бетономорие обединява: Асоциация на парковете в България, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Българска фондация Биоразнообразие, Свободен Камен бряг, Софийски дискусионен форум, Интерактивна България, сдружение Да запазим Корал и съмишленици, Гражданска инициатива "За Делфините", Спаси Пирин, Гражданска инициатива за Лозенец, Организация за закрила на българските граждани, Инициативен комитет кемпер-общество, камара на геодезистите в Бълария, с председател Йоан Кратерзиян. Исканията са подкрепени и от Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, лидери на мнение и обществени фигури в сферата на различни творчески и професионални съсловия.

Цветомира Цоцова
Camping.bg

препоръчани новини

Къмпинг Ботуша край Балчик Ви очаква!

Къмпинг Ботуша край Балчик Ви очаква!

Ботуша е сред новоизградените къмпинги на северното ни Черноморие. Намира се в местност Иканталъка, на 15 мин. с...

Българите избират България за къмпинг това лято

Българите избират България за къмпинг това лято

Българите ще изберат да останат в България за къмпинг почивката си през това лято. Това показва проучването на...