Бетономорие организира протестен лагер пред Президентството на 20 юни

18.06.2019
Бетономорие организира протестен лагер пред Президентството на 20 юни

Двадесет организации, обединени в група Бетономорие, излизат на 20 юни на протестен лагер за вето пред Президентството. Събитието ще се проведе от 18:36 ч. пред сградата на Президентството. То се подкрепя и от инициативен комитет Кемпер-общество, заявяват организаторите.

Представители на гражданската група Бетономорие вече внесоха при президента на Р. България ценностните си искания по отношение за Закона и Черноморието, с цел спиране на обезобразяването и презастрояването на крайбрежието и защита на конституционните граждански права. Искането им до президента е за среща и за налагане на вето върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и по-специално новоприетите разпоредби:

Сред мотивите за искането за налагане на вето организаторите посочват:

  • Законопроектът нарушава конституционните задължения на държавата да осигури поддържането и разнообразието на живата природа, допускайки увреждането на дюните с най-голяма площ - зараждащите се дюни, които непонятно са изключени от регламента;
  • Законопроектът ограничава правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните на собственото им Българско  черноморско крайбрежие;
  • Законопроектът ограничава правото на физическите лица по Черноморското крайбрежие да управляват земите, горите или урбанизираните си имоти, само след нова неясна категоризация;
  • Законопроектът нарушава основния конституционен принцип на правовата държава, създавайки условия централните и местни власти, по свое усмотрение и без ясни правила, да наказват туристи и собственици.
  • Законопроектът на практика не създава устойчива регулация срещу увреждането и замърсяването, а по недопустим съсловен принцип предварително уличава къмпинг–културата като единствен нарушител на законността по Черноморието.

От Асоциацията на парковете считат, че законодателят, ограничавайки средствата за  придвижване в обхвата на Черноморското крайбрежие като изключва кемперите и караваните, нарушава принципа за свободно придвижване на територията на страната, залегнал  в чл. 45 ал.1 на Конституцията на Р. България. Това право може да се ограничи само на основания за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

Със забраната на поставянето на палатки и шатри на всички места извън тези, определени по реда на чл. 10а, от които изрично са изключени категоризираните къмпинги, законодателят практически е забранил тяхното използване и по този начин е нарушил разпоредбите на чл.17 на Конституцията, защитаващ правото на частната собственост и чл. 19, ал. 3, задължаващи закона да закриля инвестициите и стопанската дейност на гражданите, допълват от Асоциацията на парковете.

Доброволци на Бетономорие организират подписка за налагане на президентско вето.

Бетономорие обединява: Асоциация на парковете в България, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Българска фондация Биоразнообразие, Свободен Камен бряг, Софийски дискусионен форум, Интерактивна България, сдружение Да запазим Корал и съмишленици, Гражданска инициатива "За Делфините", Спаси Пирин, Гражданска инициатива за Лозенец, Организация за закрила на българските граждани, Инициативен комитет кемпер-общество, камара на геодезистите в Бълария, с председател Йоан Кратерзиян. Исканията са подкрепени и от Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, лидери на мнение и обществени фигури в сферата на различни творчески и професионални съсловия.

Цветомира Цоцова
Camping.bg

препоръчани новини

Camping.bg започна работа по къмпинг картата на България за 2020 г.

Camping.bg започна работа по къмпинг картата на България за 2020 г.

Екипът на Camping.bg вече работи усилено по подготовката за печат на къмпинг картата на България за 2020 година....

Резултати от Годишната класация на къмпингите в България 2019

Резултати от Годишната класация на къмпингите в България 2019

Приключи Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp. Проучването се проведе за пета поредна година в...