Българите избират България за къмпинг това лято

17.05.2020
Българите избират България за къмпинг това лято

Българите ще изберат да останат в България за къмпинг почивката си през това лято. Това показва проучването на Българския къмпинг и караванинг портал Camping.bg относно нагласите на туристите за почивка на къмпинг на фона на епидемичната обстановка в света. То бе проведено от 11 до 16 май чрез онлайн допитване.

В анкетата взеха участие общо 302 души. Мнозинството от тях или 59% са на възраст между 31 и 45 години, половината живеят в София, а над 1/3 са от областен град.

Две трети от анкетираните са посочили, че къмпингуват на палатка. Следват тези със собствени каравана, кемпер и с наети каравана, кемпер. Сборът от процентите надхвърля 100, тъй като някои са посочили, че използват повече от едно средство за къмпингуване.

На въпроса "Ще промени ли коронавирусът плановете Ви за почивка това лято?" 55% от запитаните отговарят положително. Въпреки това 94% от респондентите споделят, че няма да се откажат от почивка на къмпинг в България или чужбина. Те са на мнение, че този тип почивка е по-безопасна алтернатива от традиционния туризъм в закрити места за настаняване.

България или чужбина?

Точно две трети категорично избират България, а 28% ще къмпингуват както у нас, така и в чужбина. При чуждестранните дестинации на челно място излиза Гърция, която ще бъде избрана от 86% от хората, посочили, че пандемията няма да обърка плановете им за почивка и не възпрепятства пътуванията им в други държави.

 

Къде ще почиват българите на къмпинг в България?

Повече от половината от българите през това лято ще отидат на къмпинг повече от веднъж - и на планина, и на море. Равен процент от анкетираните (23%) ще изберат само морето или само планината.

Интересна е тенденцията, която се очертава за сезон 2020 - на море сънародниците ни ще предпочетат регулираните къмпинги. Едва 8 души посочват, че ще къмпингуват само на диво на морето. За сметка на това предпочитанията към планината са за пребиваване в свободни зони. Естествено, най-голям е делът на тези, които ще изберат и свободни зони, и регулирани къмпинги, реализирайки повече от една почивка под звездите.

Тенденцията, която се оформя както в страната ни, така и в световен мащаб, е все повече туристи да се ориентират към почивка на открито заради по-ограничения досег с непознати хора на закрито, заради възможностите за самостоятелно приготвяне на храна и по-голямата социална дистанция, която предлага къмпингуването. По данни на водещите браншови организации от Европа, къмпинг туризмът ще спечели около 10-15%  дял от стандартната туристическа услуга за настаняване.

 

Анализ: Цветомира Цоцова, Camping.bg

Проучването е проведено от Camping.bg. Не се допуска разпространяване и публикуване на резултатите без изрично цитиране на медията. 

 

препоръчани новини

Hymer в България: Tramp S 695, модел 2020 г.

Hymer в България: Tramp S 695, модел 2020 г.

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer...