Българите предпочитат почивка на глемпинг в Гърция през 2018 г.

Българските туристи са силно ориентирани към настаняване в луксозни палатки, каравани и мобилни къщи в Гърция през това лято. Това показва проверка на Camping.bg на място. Два от най-известните къмпинги на Ситония, Халкидики - Арменистис и Талата от този сезон са разширили предлагането на луксозно глемпинг настаняване поради засилено търсене. Това включва юрти, сафари палатки, типита, луксозни мобилни къщи и каравани на самия пясък. Къмпинг Арменистис е изградил цял "нов квартал" с глемпинг жилища. Те се намират под сянката на чинарите, само на няколко крачки от плажа и съчетават "бохемската безгрижна природа на къмпингуването с всички удобства на луксозното жилище", както се изразяват от управата на къмпинга. Къмпинг Талата пък е поставил 15 бр. луксозни типи палатки на самия пясък, само на 15-тина метра от вълните.

Да видим по-подробно какво предлага всеки от двата водещи къмпинга на Ситония.

Къмпинг Арменистис

Къмпингът е разположен на площ от 485 дка. Разделен е на 16 зони, така че всеки от гостите да намери типа настаняване, който предпочита - жилище под наем или с лична каравана, кемпер или палатка. Бурното развитие на новото течение в къмпинга - глемпингът е съвсем логична предпоставка за къмпинг Арменистис да обособи нови зони за модерното настаняване. Най-луксозният квартал се намира в центъра, непосредствено до ресторанта и детската площадка и на първа линия спрямо морето. Той разполага с 18 луксозни вили за 4 души и 2 вили за 5 души. Всяка къща за 4 души (или 2 възрастни с 3 деца) има спалня, две единични легла, сейф, климатик, тоалетна с душ и сешоар, хавлии, веранда с напълно обзаведена кухня, безжичен интеренет и др. удобства.

Цената за този лукс съвсем поносима - започва от 70 евро за слабия сезон (април - май) и достига до 115 евро в най-силния сезон (юли - август). Това е приблизително по 35 лв. (слаб сезон) и 55 лв. (силен сезон) на човек.

Ако луксозната мобилна къща ви се струва твърде лъскава като за къмпинг, може да изберете каравана на плажа. По протежението на брега, в три линии са разположени общо 24 каравани, подслоняващи 2 възрастни с 2 деца или 3-ма възрастни. Всяка от тях разполага с едно двойно и едно двуетажно легло, собствен санитарен възел (в караваната) и душ (до караваната отвън), закрита обзаведена кухня, веранда с мивка и газов котлон и климатик.

Цената за каравана на първа линия е между 52 и 95 евро спрямо периода, а за втора и трета линия - между 45 и 85 евро. 

Непосредствено до зоната с караваните се намират лагерните палатки. Те са общо 12 и също са подредени на 3 линии спрямо морето. Имат елегантно обзаведена външна веранда с неповторима гледка към вълните и връх Атос на п-в Атон. Обзаведени са с удобни легла (едно двойно и 1 двуетажно за 2 души или разтегателен диван), гардероб, вентилатор, сейф, хладилник, кухня с газов котлон. 

Единственото, което липсва на този тип палатка е собствен санитарен възел. Но в крайна сметка - на къмпинг сте! Цената, която ще заплатите спрямо периода на настаняване е между 43 и 75 евро.

Ако не сте склонни да направите компромис със собствения санитарнен възел, но все пак искате да сте на палатка, от Арменистис са помислили и за вас. Сафари палатките се намират малко по-навътре на брега, но все пак на разстояние под 50 м. от плажа. Те създават автентично усещане за сафари, съчетавайки дърво и въже, бели и земни нюанси, естетика и неподправеност. Настаняването в тях е до петима души (1 двойно, 2 единични легла и разтегателен диван), напълно обзаведена кухня, хол, тоалетна с душ, веранда с кухня, гардероб, сейф, вентилатор. 

Цената за тези луксозни палатки е от 52 до 95 евро спрямо периода на настаняване. 

И двата вида палатки са изработени от материал, който не създава парников ефект под горещите слънчеви лъчи. В палатката може да се почива и през деня.

А най-хубавото от всичко е, че из целия къмпинг съвсем безплатно може да ползвате безжичен интернет с бърза скорост. 

Разнообразието от луксозно настаняване не приключва до тук!

Къмпинг Талата

Къмпинг Талата е създаден през 70-те години на ХХ в. Той е един от най-големите къмпинги в Гърция. До 2006 г. предлага само площи за каравани и палатки. Оттогава насам развива Вилидж къмпинг, като поставя мобилни къщи, дървени къщи и каравани под наем. От 2017 г. предлага и два вида глемпинг палатки. Къмпингът се намира в зона Натура 2000 и всички видове настаняване са съобразени със съответните екологичните норми.

Луксозните мобилни къщи се намират на 1-2 минутки от плажа. Те са два типа - за 4 и за 6 души. Разполагат с едно голямо двойно легло, две или 4 единични легла, хол, трапезария, кухня (обзаведена с посуда), хладилник, печка, баня, тоалетна, веранда с градински кът за хранене, климатик.

Цената за бунгало с 6 легла е 72 евро през май и достига до 120 евро през юли и август (включва 4 души). Цената за бунгало с 4 легла е 57 евро през май и достига до 107 евро през юли и август (включва 3 души).

По-еко-настроените гости, които не търсят блестящ лукс, но все пак достатъчно удобство, може да изберат дървено бунгало. Тези къщички са два вида - тип А: от обработено дърво и тип В: от сурови дънери. Те са разположени в една и съща зона и се намират на 1-2 минути от плажа. Предлагат 2 спални с едно двойно и две единични легла, трапезария, обзаведена кухня, баня и тоалетна, климатик, веранда с кът за хранене, 

Цената за дървена къща от обработено дърво е между 42 и 86 евро според периода на настаняване и включва 3 души. Цената за къща от сурови дънери е между 36 и 81 евро, отново за 3 души.

Караваните на плажа са сред най-търсените възможности за настаняване на Талата. Те са големи и широки също като бунгало. Предлагат се за 4-ма и за 4-5 човека. Разположени са на първа и втора линия спрямо брега. Пред тях са единствено новите глемпинг палатки. Всяка каравана разполага с 2 двойни легла или едно двойно и две единични, обзаведена кухня, баня и тоалетна, климатик, навес за хранене, 


Каравана за 4 души


Каравана за 4-5 души.

Цената за каравана 4 легла е между 47 и 86 евро (за 3 души), а за карава с 4-5 легла - 52 - 102 евро за първа линия и 47 - 86 евро за втора линия, като цените варират спрямо периода на настаняване.

Талата предлага и по-семпло настаняване - палатки под наем. При тях отново има два варианта - обикновени и луксозни. Обикновените се намират във вътрешната част на къмпинга, под гъстата сянка на дърветата. Те разполагат с 4 матрака и маса с 4 стола. За леглата трябва да си носите чаршафи. За допълнителна сянка пред палатките са поставени чадъри.

Цената за обикновена палатка започва от 15 евро в ниския сезон и достига 27 евро в разгара на лятото. Включени са 2-ма души.

Луксозните типи палатки се намират на самия плаж, на първа линия, буквално на 15 метра от вълните. Те предлагат 1 двоен матрак и 2 единични легла, електричество и осветителни тела, хладилник и преносим климатик. Пред всяка палатка има сламен навес с маса и столове. 

Цената за двама души в луксозна палатка на плажа започва от 27 евро в ниския сезон и достига 50 евро в пика на лятото. 

Очевидно е, че този тип настаняване е все по-търсено. През този сезон Талата са поставили нови глемпинг палатки на плажа и общият им брой е 15. 

Повече информация за луксозното настаняване в двата къмпинга може да намерите на уеб сайтовете им: 

Къмпинг Арменистис - https://www.armenistis.gr/bg/

Къмпинг Талата, Каламици - https://www.thalattacamp.gr/bg/

Информацията за настаняването в Арменистис и Талата е актуална към юни 2018 г.

 

Текст и заглавна снимка: Цветомира Цоцова
Camping.bg

Снимки: https://www.armenistis.gr/bg/https://www.thalattacamp.gr/bg/