България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на Евростат и на Немския индустриален съюз на производителите на ваканционни автомобили отбелязват годишен ръст от 5% за първата половина на 2019 г. спрямо същия период на предходната година. Броят нощувки в къмпинги в Европейския съюз стремително гони този в хотели, като за някои страни той достига до над 40% от общия дял.

Тази положителна тендения се усеща вече и в България, като всяка година у нас се откриват поне 5 нови къмпинга. Въпреки това, броят на съществуващите не може да задоволи нарасналото потребителско търсене и за българите, и за чужденците. Нашенците често избират почивка на къмпинг в чужбина, като тук основният ни конкурент е Гърция, докато за чужденците, пътуващи с кемпери, каравани или палатки липсата на къмпинги по-скоро се отразява негативно на възможността да създадат подходящи туристически маршрути за опознаване на страната ни. Обичайно, този тип  туристи не обичат да са ангажирани с конкретен график и резервации и отсядат в къмпинг за 2-3 нощувки, докато посещават забележителностите в района, а после продължават към следващата точка от маршрута си. Този вид туризъм става все по-популярен и за българите, които обаче го практикуват предимно в чужбина, именно поради липса на възможности тук.

Към момента множество исторически, природни и културни забележителности остават непокрити от регулирани места за нощувка с кемпер, каравана или палатка. Така например, такива липсват около привлекателни за туристите места в Северна България, като районите на: Враца, Троян, Ловеч, Априлци, Русе, Силистра, карето Шумен-Плиска-Преслав-Мадара и много други. Ако говорим за области - 7 от 14-те в Северна България са бели полета на картата с къмпингите. Те са: Плевен, Ловеч, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра. 

По отношение на поречието на река Дунав, което е част от европейския вело и гребен маршрут, където туристите отсядат предимно на къмпинг, у нас на дължина от цели 470 км. има само един малък къмпинг в двор на къща, който работи от това лято.


В представените в бяло области от страната няма нито един работещ къмпинг

В Южна България наситеността на къмпинги е по-голяма. С изграждането на всички нови проекти от последните няколко години вече само в 2 от общо 12 области липсват къмпинги - Перник и Кърджали. И в тази част от страната ни обаче има неизползван потенциал за къмпинг настаняване. Само за пример, това са районите на: Перперикон, Пловдив, София, Хисаря, язовир Кърджали, Банско, Гоце Делчев, Девин, Смолян, Златоград и т.н. В тези райони българите често къмпингуват свободно, а чужденците с кемпери и каравани избягват да ги посещават поради липса на регламентирани за целта места.

По Черноморието ни ситуацията с броят къмпинги привидно е по-добра, но често качеството на предлаганата услуга не отговаря на съвременните изисквания на къмпинг туриста. Морските къмпинги, освен че са недостатъчно на брой, за да поемат изцяло увеличеното търсене за страната, имат нужда от инвестиции за подобряване на условията и инфраструктурата. Някои от тях пък постепенно се превръщат във вилни селища със сезонни и дори целогодишни стационарни каравани и не приемат гости за временно настаняване.

Нарастващата тенденция в световен мащаб към здравословен и природосъобразен начин на живот и активна почивка предпоставят създаването на все повече места за настаняване от къмпинг и глемпинг тип. България се оценява от западните къмпинг експерти като скритата перла в короната на Европа. Но за да се превърне наистина в такава е нужно да извърви нелекия път по създаване на адекватно законодателство за изграждане на нови къмпинги, както и подобрение на инфраструктурата и сигурността в страната. Моделът, който ни препоръчват да следваме, е насърчаване на инициативата сред дребните земевладелци за обособяване на малки къмпинги в селски дворове на места, където такива напълно липсват, и за създаване на големи холидей паркове до населените места с потенциал за този тип туризъм, като например балнеокурорти и до туристически атракции с национално значение.

 

Екип на Къмпинг.бг