Българската покривна палатка Vagabond Home на Къмпинг и караванинг експо 2022

05.04.2022
Българската покривна палатка Vagabond Home на Къмпинг и караванинг експо 2022

Представяме ви Vagabond Home - българска палатка за кола. Изцяло разработена, прототипирана и произведена в България ще бъде показана пред широка публика за първи път на изложението Къмпинг и караванинг експо 2022 - от 15 до 17 април в София.

Говорим с Елена Шопова и Здравко Дойчев, затова как и защо им е хрумнало да направят палатка за кола. Здравко е инженер, занимава се с програмиране на микроконтролери. Елена се занимава със сценография на театрални и телевизионни продукции. Обичат да летят с парапланери, да пътуват и да прекарват всеки свободен миг сред природата.
 

Здравейте Елена и Здравко, разкажете какво е Vagabond Home?

Вагабонт Хоум е начинание в което се впуснахме преди около четири години. Опитвайки се да оптимизираме комфорта и ефективноста на почивките си. Понеже често ни се случваше да разпъваме палатка вечерта и да я събираме на сутринта, заедно със спални чували, шалтета осветление и т.н. Това беше много досадно и мудно. Така започнахме да проучваме палатки за кола, защото са чуден начин за пътуване и къмпингуване – пести се време от разпъване и събиране на палатка и същевременно носи комфорта на личното ти легло. А сравнявайки тези палатки с кемпер или каравана, този начин на къмпингуване е много по-бърз, проходим и пътешественически.

Оказа се, че палатките на пазара са еднослойни и не издържат проливни дъждове. Така ни хрумна да създадем продукт, в които да вложим личен опит и познания. Много добре проучихме материали и технологии. Направихме дизайна на палатката, модел, матрица и прототип, който тестваме и сега. През пролетта на 2021 г., по време на локдауна започнаха да валят запитвания за палатката. Това ни даде смелост да организираме производство. И така се появи палатка за кола прототипирана и произведена в България.


 

Какви са предимставата на Vagabond Home и какво е нужно за да монтираме такава палатка на колата си?

Добрата топлоизолация е може би основно предимство. Два слоя плат създават комфорт при топло и студено време. Те предотвратяват конденза при влажно и студено време и елиминират всякаква възможност за пропускане на вода, дори и при проливен дъжд. Джобовете за вентилация на външния плат могат да бъдат затваряни с цел регулиране на притока на въздух, в зависимост от климатичните условия. Външният и вътрешният плат са захванати с велкро и могат лесно да бъдат сваляни за почистване. Кутията на палатката е изработена от фибростъклена сандвич конструкция, която е изключително добър изолатор и предотвратява възможността от конденз.

Уютът - газовите пружини и поддържащите механизми са скрити между двата слоя плат, което прави палатката изключително уютна.

Леката конструкция – палатката е изработена от фибростъкло чрез вакуумна инфузия (процес, използващ се в производството на съвременните безмоторни самолети и ветроходни яхти). Така палатката тежи около 55 кг. Може лесно да бъде поставена на тавана на автомобила от двама души.

Бързото затваряне - благодарение на газовите пружини, които могат да бъдат заключени във всяка позиция, можете лесно да затворите Vagabond Home.

Лесният монтаж на почти всяка кола без никакви инструменти - за да използвате Vagabond Home трябва да снабдите колата си с напречни греди широки минимум 135 см (това е стандартен размер, предлаган от всички производители на горни багажници).

Сигурността – Vagabond Home има заключване, което ви позволява да оставите вещите си в затворената палатка и да сте сигурни за тяхната безопасност. Освен това за разлика от другите палатки на пазара Vagabond Home не може да бъде свалена от автомобила в заключено положение.


 

Какви са размерите на палатката и с какво е снабдена?

Ширината на палатката е 135 см. Дължината е 225см. В отворено положение най-високата точка на тавана е 150 см. Това позволява в нея комфортно да спят двама възрастни с дете.

Vagabond Home e снабдена с - телескопична стълба; дунапренен дюшек и чаршаф; четири димируеми лампи и 12V контакт за зареждане на електроника, черпещи енергия от запалката на автомобила, посредством интегриран кабел; джобчета за принадлежности.

Палатката Vagabond Home ще може да видите на живо на изложението Къмпинг и караванинг експо 2022 - от 15 до 17 април на паркинга на Метро София 1 на бул. Цариградско шосе.

Интернет страница на Vagabond Home: https://www.vagabondhome.eu/

 

Camping.bg

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

препоръчани новини

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див е едно необичайно място на родното Черноморие. Както подсказва името му, той е на легендарния див...

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Camping.bg ви кани на първия по рода си в България практически семинар "Конверсия на ван в кемпер"!...