Вама Веке - румънската парти зона, на метри от България

Вама Веке (Vama Veche, в превод "Старата митница") е румънско село, намиращо се на брега на Черно море, на самата граница с България. Почти безлюдно, с едва няколко стари къщи през комунистическо време днес е пораснало много и кипи от живот. Най-вече нощен. 

Слушал съм истории от румънци за това място, за хората, които го посещават и исках да го видя с очите си. Бил съм на най-северния български плаж, след който дефакто зад един малък нос е именно Вама Веке. Бях минавал и транзит през него на път за Констанца, но сега имах шанс да остана няколко дни, за да го разгледам. Натоварихме колата с къмпингарските неща и потеглихме. Предварително бях набелязал 2-3 къмпинга, от които да изберем къде да отседнем.

Не се наложи много да обикаляме, още първият посетен къмпинг ни грабна с обстановката си и решихме да останем в него. Това е къмпинг Sandalandala - едно супер младежко по дух и дизайн и добре уредено място. Нещо като хостел, но за палатки. Теренът е на тераси, има ресторант, бар, а вечер прожектират филми на огромен екран над входа на къмпинга.

Освен приятната изненада от обстановката, обаче изненада имаше и от цените за настаняване в къмпинга. За двама възрастни и малко дете с палатка и кола в края на август плащахме по 107 леи на вечер, или около 45 лева. При това колата стоеше на паркинг извън къмпинга.

При този знак на оградата на къмпинга нямахме избор, освен да платим 20 леи на вечер паркинг

Много яка указателна табела за тоалетните - кабини за медитация

Дюнерджийница - обичайно дюнерите в Румъния се наричат "шаорма"

Противно на очакванията ми, цените във Вама Веке се оказаха високи. В хранителните магазини всичко е двойно на супермаркетите в Букурещ, а цените в ресторантите и заведенията е като в центъра на румънската столица. И всичко това на фона на липса на обществена инфраструктура и прахоляк навсякъде. В последствие разбрах, че идеята на мястото е такава и е имало дори бунт срещу изграждането на пешеходна алея.

В ресторантите може да опитате интересни румънски специалитети, като например Saramura de palamida - нещо като паламуд в супа от лют сос и зеленчуци

Един от многото магазини за хипи дрехи и аксесоари

Шалварите във Вама Веке са обичайно облекло, носят се от мъже, жени и деца. Символ са на свободата. Не знам как е изглеждало преди време, но за съжаление сега няма почти нищо хипарско в това място. Изключение правят магазините с шалвари и шалове и уличните музиканти, които всяка вечер свирят на няколко места в селото и привличат публика с бира в ръка.

Навсякъде е пълно с барове. Музиката през нощта е доста силна и трудно заспивахме в палатката. Представях си, че вероятно се чува дори в България. Дискотеките стартираха към 22 ч. вечерта и музиката се лееше чак до 7 сутринта. От къмпинга, в който бяхме можеше дори да си избираш измежду 3-4 различни песни едновременно. А като добавим и младежките компании на палатки около нас ставаше пълна какафония.

Къмпингуването е било навремето основен вид настаняване във Вама Веке. Сега има много нови къщи и хотели, но въпреки това в много дворове на къщи или заградени тревни площи може отседнете в палатка, каравана или кемпер. Младежите нощуват най-вече в палатки, като тук-там може да се видят и каравани. Видях само два кемпера и те бяха на германски пенсионери.

Във Вама Веке видях нещо за първи път в живота си - двуетажни къмпинги. Влизайки в къмпинг Медуза усещането е като за ресторант с тераси. Вместо маси обаче има места за палатки. Могат да бъдат разпънати на две нива - на земята или на дървената тераса отгоре.

Друг къмпинг, основно даващ каравани под наем, предлагаше и такива разположени на второ ниво, над земята

Да не пропусна да разкажа за плажа. Пясъкът е бял, но това е само първото впечатление. Всъщност цветът се дължи на прах, вероятно варовиков, който е примесен с пясъка. От него морето има също странно светъл цвят. Ако решите да полегнете на плажа без хавлия може да съжалявате - ще придобиете вид на работещ в циментов завод или в мелница за брашно или и двете заедно. Прахта покрива бързо тялото и дори морето не може да я измие добре, тъй като то съдържа същия този прах. Спасението е душ в къмпинга.

Вама Веке е място за нощен живот, но не и за плаж и море. Ако сте отседнали в района на Шабла, Крапец, Дуранкулак, а даже и Балчик може да си направите парти вечер отвъд границата на България. Вярвам, че няма да съжалявате. Ако решите да отседнете на къмпинг във Вама, то ходете на плаж в България, както направихме ние. А да, и не вземайте децата с вас, няма да могат да спят wink

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: Веселин Вълев / Camping.bg