Ветото на президента върху ЗУЧК е отхвърлено

26.06.2019
Ветото на президента върху ЗУЧК е отхвърлено

Днес депутатите от регионалната комисия в Народното събрание отхвърлиха наложеното вето от президента Румен Радев върху два от параграфите на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Отхвърлянето бе гласувано "за" от 13 депутата, а против гласуваха шестима. Според депутатите наложеното вето не е достатъчно добре юридически издържано и липсват аргументи. Секретарят на президента по правните въпроси проф. Емилия Друмева заяви, че "Президентското вето не е конфронтация, а инструмент за балансиране между различните власти." Тя подчерта, че не се връща целия закон, а само част от него, тъй като "досегашният либерален режим за диво къмпингуване преминава в рестриктивен режим".

Според приетите изменения в ЗУЧК свободното къмпингуване по крайбрежието се ограничава до специално обособени зони, които на този етап не съществуват. Строго се забранява и санкционира къмпингуването върху 3 от 4-те вида дюни.

Предстои ветото да бъде разгледано в пленарна зала. То може да бъде прието от депутатите само с мнозинство на повече от половината народни представители. Ако това се случи, ЗИД на ЗУЧК ще бъде преразгледан отново от Регионалната комисия по реда за обсъждане и приемане на законопроекти. 

Междувременно група Бетономорие излиза на нов протест пред Парламента на пл. Народно събрание утре (27.06) в 18.36 ч. 

Цветомира Цоцова
Camping.bg

препоръчани новини

Къмпинг Гардения е на 100% резервиран, разширява се спешно с още 25 места

Къмпинг Гардения е на 100% резервиран, разширява се спешно с още 25 места

Новият къмпинг Гардения се радва на огромен интерес от любителите на къмпинг туризма у нас. Доказателство за това е...

Новият къмпинг Гардения обещава висок клас морска почивка

Новият къмпинг Гардения обещава висок клас морска почивка

Къмпинг Гардения е най-новото попълнение сред морските ни къмпинги. Той е разположен до устието на река Караагач, на...