Ветото на президента върху ЗУЧК е отхвърлено

26.06.2019
Ветото на президента върху ЗУЧК е отхвърлено

Днес депутатите от регионалната комисия в Народното събрание отхвърлиха наложеното вето от президента Румен Радев върху два от параграфите на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Отхвърлянето бе гласувано "за" от 13 депутата, а против гласуваха шестима. Според депутатите наложеното вето не е достатъчно добре юридически издържано и липсват аргументи. Секретарят на президента по правните въпроси проф. Емилия Друмева заяви, че "Президентското вето не е конфронтация, а инструмент за балансиране между различните власти." Тя подчерта, че не се връща целия закон, а само част от него, тъй като "досегашният либерален режим за диво къмпингуване преминава в рестриктивен режим".

Според приетите изменения в ЗУЧК свободното къмпингуване по крайбрежието се ограничава до специално обособени зони, които на този етап не съществуват. Строго се забранява и санкционира къмпингуването върху 3 от 4-те вида дюни.

Предстои ветото да бъде разгледано в пленарна зала. То може да бъде прието от депутатите само с мнозинство на повече от половината народни представители. Ако това се случи, ЗИД на ЗУЧК ще бъде преразгледан отново от Регионалната комисия по реда за обсъждане и приемане на законопроекти. 

Междувременно група Бетономорие излиза на нов протест пред Парламента на пл. Народно събрание утре (27.06) в 18.36 ч. 

Camping.bg

препоръчани новини

Globe-Traveller са представени вече и на българския пазар

Globe-Traveller са представени вече и на българския пазар

Марката Globe-Traveller е на пазара от 2009 година. За това кратко време тя успя да си изгради име на един от добрите...

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България 2019

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България 2019

Излезе от печат новото издание на Къмпинг карта на България. Тя съдържа информация за 22 избрани български...