Вилиана Шаркова - управител на къмпинг „Лагуна“: Трудно е да се докажеш пред българските туристи, но го правим успешно

31.08.2021
Вилиана Шаркова - управител на къмпинг „Лагуна“: Трудно е да се докажеш пред българските туристи, но го правим успешно

Къмпинг "Лагуна" се намира в залив в северната част на курорта "Златни пясъци". Той е един от малкото у нас, които разполагат със собствен плаж. Теренът на къмпинга е терасиран склон с много зеленина и сянка. Районът е богат на туристически забележителности - скали, пещери, крепости и манастири, както и морската ни столица Варна, до която има директна автобусна линия от къмпинга. "Лагуна" е семеен бизнес и се управлява от семейство Шаркови - Павлина, Вилиана и съпругът й Мартин.

Вилиана открай време работи в сферата на туризма и има голям опит в работата с клиенти. Най-дълго време е работила като стюардеса, което я е научило на дисциплина, бърза реакция в различни ситуации и опит в общуването с хора от различни националности, споделя тя. Според нея, дисциплината, постоянството и добрата организация са гаранция за успех.

Вижте какво още ни разказа тя:


Здравей Вили, кога стартирахте проекта за къмпинг "Лагуна"?

Проектът "Къмпинг Лагуна" е семеен бизнес, започнат от нашия баща още през 2006 г. Аз, сестра ми и моят съпруг го поехме впоследствие през 2017 г. Поетапно обновяваме базата и инфраструктурата, като се стремим намесата ни в природата да е минимална и мястото да запази своята самобитност и дивост. Държим хората при нас да се чувстват като в малък оазис, далеч от шума и максимално близо до природата.

Мартин Бояджиев - мениджър

И защо точно къмпинг, а не поредния хотел на морето?

Идеята ни е да стопанисваме малък, уютен, романтичен морски къмпинг. Никога не сме искали да имаме хотел. Държим на атмосферата, която носи къмпинга: Близостта до природата, свободата в общуването между хората.


Гостите на къмпинга

Трудно ли е да си управител на къмпинг? Какви са най-честите предизвикателства?

Определено не е лесно да си управител на къмпинг, защото си ангажиран денонощно. Изправен си пред най-различни ситуации и предизвикателства – от технически проблеми до проблемни клиенти. Случвало ни се е да разрешаваме дори семейни драми. Но най-деликатна е ситуацията с персонала. Сезонността на къмпинга е основна причина за задържането на качествен персонал. Тази година имах късмет да работя с прекрасни хора. Успяхме да изградим един наистина добър екип.

Как се отрази пандемията на къмпинг "Лагуна"? Промени ли се профила на гостите ви?

Пандемията определено увеличи туристопотока, главно от България и Румъния. Нашият къмпинг винаги е работил с чужденци и за нас беше предизвикателство да се насочим към българите. От една страна е трудно да се докажеш, когато хората са свикнали да къмпингуват главно в Гърция, където къмпингите са на много високо ниво. Задавали са ни въпроси от типа: "Вие имате тоалетни, нали?"
От друга страна, поради пандемията, към къмпингуването се насочиха доста нови хора, много от които нямат елементарна представа и култура за къмпингуване. Както аз обичам да се шегувам, все едно да изкачваш планина с джапанки. Къмпингуването изисква познания и съответната настройка на хората. Напоследък много хора се втурнаха да къмпингуват само защото стана модерно, а и е най-безопасния начин за почивка. Но не са наясно какво точно означава къмпингуването: някои от гостите на къмпинга търсят лукса и удобствата на хотела, а това не е концепцията на този вид туризъм.


Една от терасите на ресторант "Лагуна"

Защо гостите ви избират "Лагуна"? Какво им харесва при вас?

В „Лагуна“ има от всичко – гора, зеленина и прохлада, собствен плаж, собствен уютен рибен ресторант, прекрасна гледка, тишина. Къмпингът е малък и това не позволява пренаселване. Държим на личното отношение към клиентите, познаваме се и разговаряме с всеки един клиент на къмпинга.
Гордеем се с нашия ресторант на самия морски бряг, управляван от сестра ми Павлина Шаркова и оценен високо от нашите клиенти. Много от клиентите ни отсядат при нас специално за да се насладят на вкусната храна в романтична обстановка.
Местоположението на къмпинга е такова, че позволява спокойна почивка, съчетана с пътуване до местните забележителности или разходки по  Северното Черноморие.


Мениджър - шеф Павлина Шаркова

Какво планирате да подобрявате като условия в къмпинга следващите години?

Като най-близки цели сме си поставили реновиране на бунгалата, подобряване на инфраструктурата на къмпинга /път, озеленяване/, реновиране на санитарните помещения. Както вече споменах, стараем се намесата ни в природата е да е минимална и да запазим духа на мястото. Планираме да изградим малък магазин за къмпингарите, а може би и малка кухня. Следим тенденциите в бранша и се опитваме всяка година да внасяме подобрения.
Пандемията направи туризма изключително труден и предизвикателен бранш, но мисля, че въпреки трудностите се движим в правилна посока.


Новите санитарни възли в къмпинга

 

Интервюто взе Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: Къмпинг "Лагуна"

 

препоръчани новини

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див е едно необичайно място на родното Черноморие. Както подсказва името му, той е на легендарния див...

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Camping.bg ви кани на първия по рода си в България практически семинар "Конверсия на ван в кемпер"!...