Втора вечер в искане на вето на ЗУЧК

21.06.2019
Втора вечер в искане на вето на ЗУЧК

Предстои втора поредна вечер на протести с искане на вето върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Вчера, в първата вечер на протеста, той събра около 800 души пред Президентството в София, обединени в защита на българските плажове от строителство и отстояващи конституционното си право на свободно придвижване и достъп до плажовете, в т.ч. и на свободно къмпингуване.

Поводът за протеста и исканото вето са гласуваните от Народното събрание поправки в Закона на 13 юни.  Новите текстове забраняват свободното къмпингуване и поставянето на чадъри, шатри, палатки, кемпери и каравани върху три от общо четирите вида дюни в България. На нарушителите ще се налагат глоби в размер от 500 до 5000 лв., който, според експерти, не е съобразен с тежестта и характера на нарушението. Допълнително, новите текстове предвиждат ограничаване на свободното къмпингуване до специално обособени зони, които на този етап липсват. Според представители на протестнтото движение, такива зони не е възможно и няма да бъдат изградени, защото местата, в които биха попаднали, първо, са далече от обичайните места за свободно къмпингуване, и второ - са собственост на дружества със строителни интереси. 

Организатор на протеста е гражданската група Бетономорие, а събитието е подкрепено от 20 други организации. Основното искане на протестиращите е да се спре презастрояването и обезобразяването на крайбрежието ни и да не се ограничава конституционното право на гражданите за свободно придвижване и къмпингуване.

Вчерашният протест започна малко след 18.30 ч. на пл. Атанас Буров при фонтана на Президентството. Постепенно масата набъбна до около 800 души, по преценка на Camping.bg. Протестният призив бе открит от детски гласове "Искаме природа, не искаме бетон". Участниците разпънаха палатки и бяха въоръжени с плажни принадлежности и плакати. Към 19.30 ч. бе блокирано движението по бул. Цар Освободител за около час и протестът се премести пред вратите на бившия Партиен дом.

Протестът ще продължи до 23 юни, като от Бетономорие очакват за това време президентът да наложи вето на ЗУЧК. Преди дни започна и подписка против закона, която ще бъде предоставена в подкрепа на писмото с ценностни искания до президента, което бе внесено на 17 юни от Бетономорие.

 

Цветомира Цоцова
Camping.bg

препоръчани новини

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводителят на България вече е в печат. Той ще съдържа информация за 29 български къмпинга. През...

България има нужда от много нови къмпинги

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...