Германия обмисля да ограничи скоростта по магистралите си

24.04.2020
Германия обмисля да ограничи скоростта по магистралите си

Германия е единствената държава в Европа без официално ограничение на скоростта на магистралите си. Тази свобода е станала част от културата и историята за много хора в и извън държавата. От друга страна, десетилетия наред се водят спорове за това дали трябва да се наложи общо ограничение на скоростта по аутобаните. Мнозина експерти твърдят, че въвеждането на общо ограничение на скоростта, напр. 130 км/ч, би направило пътищата по-безопасни и ще доведе до по-ниски нива на отделяни въглеродни емисии.

Партията на Зелените в Германия наскоро призова за гласуване в Бундестага за въвеждане на ограничение на скоростта. „Всеки, който иска да направи магистралите по-безопасни и трафикът по-спокоен, трябва да въведе ограничение на скоростта“, заяви говорителят на Зелената партия Антон Хофрайтер пред DPA. "Призоваваме управляващата коалиция да остави настрана идеологическата си безизходица и да гласува в подкрепа на нашето предложение", добави той. Хофрайтер по-рано каза, че Германия "е последното правителство в Европа, което игнорира логичните аргументи относно ограничението на скоростта".

 В проучване, проведено от DPA, малко над 70% от читателите отхвърлят идеята за налагане на общо ограничение на скоростта по магистралите.

Правителството на канцлера Ангела Меркел отказа по-рано тази година да разглежда въпроса за въвеждане на ограничение на скоростта. Министърът на транспорта Андреас Шеуер тогава каза, че идеята за налагане на ограничения „противоречи на здравия разум“.

Експертните препоръки указват, че скоростта трябва да бъде адаптирана според настилката, движението, видимостта и метеорологичните условия, както и личните способности на водача и характеристиките и състоянието на превозното средство.

 

Веселин Вълев

Източник: RVTravel.eu
Снимка: DPA

 

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...