Глемпинг за начинаещи

16.11.2015
Глемпинг за начинаещи

Харесвате идеята за къмпинг, но не можете да се лишите от комфорта си? Глемпингът е идеалното решение за вас! Съчетаващ в себе си най-доброто от къмпинга с малко лукс и много комфорт, глемпингът може да е страхотно преживяване.

Глемпинг за начинаещи

Какво точно е глемпинг?

Най-кратко и ясно казано глемпингът е перфектната комбинация от почивка на открито и хотелски комфорт. Концепцията за този вид туризъм се върти от няколко години вече, но напоследък набира сериозна популярност, особено сред тези, които търсят алтернатива на традиционното хотелско настаняване.

глемпинг

Според експертите глемпингът се нуждае от два основни елемента: пряк достъп до външния свят и комфортът, който предлагат хотелите - удобно легло, топла вода и т.н. И така, може да изберете да отседнете в юрта със спалня и камина или да се настаните в плажна тента с красива гледка към морето. Всъщност, възможностите са неограничени.

Подходящ ли е глемпингът за вас?

За съжаление в България няма много възможности за глемпинг настаняване, но в Западна Европа те са безброй много. При такова голямо разнообразие от глемпинги няма начин да не намерите подходящото за вас място. Двойки, семейства, поединично и дори младоженци избират този тип туризъм, а напоследък той е хит и за тийм билдинг.

Ще се изненадате колко много музикални фестивали предлагат глемпинг на посетителите си, което им дава също така и ВИП достъп до зоната за музиканти и други ексклузивни оферти.

Глемпинг за начинаещи

Каква е първата стъпка при търсене на глемпинг?

Ако вече сте разбрали, че глемпингът е подходящ избор за вас, време е да започнете планирането му. Решете къде искате да отдете - на обиколка в Европа, до Африка или някъде наоколо, например в Гърция или Хърватия.

Също така е важно да определите бюджета си. Глемпингът може да е с пъти по-скъп от къмпинга. Обикновено цените са близки до тези на нощ в бутиков хотел. Важното тук е да помните, че вие плащате не просто нощувка, а уникално преживяване. От друга страна, с някои от къмпинг елементите ще спестите пари. Например може си сготвите вечеря на открито вместо да ядете в лъскав ресторант, както и да се насладите на напитка под звездите.

Какво да носите с вас

При подготовката на багажа е важно да знаете колко време ще прекарате на открито. Подходящи обувки, дъждобрани, шапки, ръкавици, топли дрехи и фенер са някои от нещата, които трябва да вземете с вас. Какво още ви е нужно зависи от времето и къде отивате, но при всички случаи е добре да сте подготвени за всичко, особено ако ще бъдете далече от цивилизацията.

Глемпинг за начинаещи

Какво да очаквате, когато избирате глемпинг почивка

Не се заблуждавайте, че отивате на лъскава почивка. Въпреки, че ще пребивавате например в юрта с печка на дърва и комфортни легла, все пак може да забележите на някои места разхождащи се буболечки или пък да чуете странен шум навън зад вратата ви.

Глемпинг за начинаещи

Не забравяйте, че в повечето случаи глемпингът е по-близо до къмпинга, отколкото до луксозния хотел. И така трябва да бъде. Когато глемпирате, като цяло сте сами навън, близо до природата и далече от защитата на дебели стени, рум-сервиз, климатик или конвенционално отопление. Добрата новина е, че мнозинството от глемпингите предлагат условия и удобства, които обикновено не можете да получите от един стандартен къмпинг.

Ще откриете много предложения за глемпинг в интернет. Когато ги разглеждате, запознайте се с това какво правят там туристите, каква оценка са поставили, какви удобства и забавления се предлагат.

И когато откриете най-подходящия за вас глемпинг, ще усетите най-доброто от къмпинга. Независимо дали искате да си готвите на открито, да нощувате в палатка в африканската савана или да се наслаждавате на коктейли в собствена къща върху дърво, винаги ще намерите мястото, което най-добре ще пасне на нуждите и бюджета ви.

По материали на: aluxurytravelblog.com

препоръчани новини

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

препоръчани новини

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...