Готвят забрана на каравани, палатки и хавлии върху дюни

10.08.2018
Готвят забрана на каравани, палатки и хавлии върху дюни

Поставянето на палатки и плажни принадлежности, както и преминаването, паркирането и престоя на  превозни средства (включително автомобили, кемпери, каравани и ремаркета) върху пясъчни дюни на Черноморското крайбрежие да бъде забранено. Това предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), който беше публикуван на 8 август за обществено обсъждане.

За нарушение на тези забрани се предвижда глоба от 1000 до 3000 лв. за физически лица и от 2000 до 5000 лв. за юридически лица.

Сред обявените мотиви за тези промени в закона липсва изобщо споменаване на думата "дюни", както и забраните за поставяне на палатки и плажни принадлежности и МПС и каравани.

Общественото обсъждане на законопроекта продължава до 7 септември, до когато всеки желаещ може да даде становище по него. В Портала за обществени консултации вече може да се види първото отрицателно такова. То е от сдружение "На ТИ с природата", които смятат, че мястото на тези разпоредби не е в този закон, а неговата цел следва да е ограничаване на строителството.

Настоящото обществено обсъждане е продължение на процедурата за приемане на законопроекта, започнала през лятото на 2017 г.

Свързана статия: До 3000 лв. глоба за къмпингуване върху дюни

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимка: Camping.bg

препоръчани новини

СМТ 2019: най-голямото туристическо изложение в Германия

СМТ 2019: най-голямото туристическо изложение в Германия

CMT е едно от най-големите туристически изложения в Европа. Тази година то ще се проведе от 12 до 20 януари в...

Как според БАН трябва да се нарича къмпингуването извън къмпинги

Как според БАН трябва да се нарича къмпингуването извън къмпинги

Походът на властта срещу дивото къмпингуване в България и особено по морето натовари почивката под звездите извън...