Готвят забрана на каравани, палатки и хавлии върху дюни

10.08.2018
Готвят забрана на каравани, палатки и хавлии върху дюни

Поставянето на палатки и плажни принадлежности, както и преминаването, паркирането и престоя на  превозни средства (включително автомобили, кемпери, каравани и ремаркета) върху пясъчни дюни на Черноморското крайбрежие да бъде забранено. Това предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), който беше публикуван на 8 август за обществено обсъждане.

За нарушение на тези забрани се предвижда глоба от 1000 до 3000 лв. за физически лица и от 2000 до 5000 лв. за юридически лица.

Сред обявените мотиви за тези промени в закона липсва изобщо споменаване на думата "дюни", както и забраните за поставяне на палатки и плажни принадлежности и МПС и каравани.

Общественото обсъждане на законопроекта продължава до 7 септември, до когато всеки желаещ може да даде становище по него. В Портала за обществени консултации вече може да се види първото отрицателно такова. То е от сдружение "На ТИ с природата", които смятат, че мястото на тези разпоредби не е в този закон, а неговата цел следва да е ограничаване на строителството.

Настоящото обществено обсъждане е продължение на процедурата за приемане на законопроекта, започнала през лятото на 2017 г.

Свързана статия: До 3000 лв. глоба за къмпингуване върху дюни

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимка: Camping.bg

препоръчани новини

Къмпинг Terme di Hissar отваря на 16 юни

Къмпинг Terme di Hissar отваря на 16 юни

Дългоочаквана новина - един от най-атрактивните нови къмпинги официално отваря врати. Terme di Hissar е новото...

Супер луксозен кемпер MORELO с гараж за автомобил на Camping & Caravaning...

Супер луксозен кемпер MORELO с гараж за автомобил на Camping & Caravaning...

Германската премиум лукс марка кемпери MORELO за втора поредна година ще бъдат представени...