Готвят забрана на каравани, палатки и хавлии върху дюни

10.08.2018
Готвят забрана на каравани, палатки и хавлии върху дюни

Поставянето на палатки и плажни принадлежности, както и преминаването, паркирането и престоя на  превозни средства (включително автомобили, кемпери, каравани и ремаркета) върху пясъчни дюни на Черноморското крайбрежие да бъде забранено. Това предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), който беше публикуван на 8 август за обществено обсъждане.

За нарушение на тези забрани се предвижда глоба от 1000 до 3000 лв. за физически лица и от 2000 до 5000 лв. за юридически лица.

Сред обявените мотиви за тези промени в закона липсва изобщо споменаване на думата "дюни", както и забраните за поставяне на палатки и плажни принадлежности и МПС и каравани.

Общественото обсъждане на законопроекта продължава до 7 септември, до когато всеки желаещ може да даде становище по него. В Портала за обществени консултации вече може да се види първото отрицателно такова. То е от сдружение "На ТИ с природата", които смятат, че мястото на тези разпоредби не е в този закон, а неговата цел следва да е ограничаване на строителството.

Настоящото обществено обсъждане е продължение на процедурата за приемане на законопроекта, започнала през лятото на 2017 г.

Свързана статия: До 3000 лв. глоба за къмпингуване върху дюни

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимка: Camping.bg

препоръчани новини

Близо 10 000 души посетиха Къмпинг и караванинг експо 2019

Близо 10 000 души посетиха Къмпинг и караванинг експо 2019

Второто издание на Къмпинг и караванинг експо отчете над 50% ръст на гостите спрямо 2018 г. То се проведе в...

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България 2019

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България 2019

Излезе от печат новото издание на Къмпинг карта на България. Тя съдържа информация за 22 избрани български...