Гражданска мрежа за контрол на чистотата на въздуха

08.04.2017
Гражданска мрежа за контрол на чистотата на въздуха

Решихме да ви представим бързо набиращата популярност инициатива на приятели на Camping.bg, която не е пряко свързана с къмпинг туризма, но засяга актуален проблем, който вярваме касае повечето от вас. Става въпрос за така шумно дискутиранния от последните месеци въпрос за чистота на въздуха и в частност на софийския.

Преди два месеца Стефан Димитров и Николай Лучев обсъждат темата на чаша кафе и решават да проучат как се борят с този проблем развитите страни. Откриват германския проект Luftdaten и се свързват с тях. Ентусиазмът от двете страни е голям и така Стефан и Ники започват да развиват първата мрежа на Балканите за независимо измерване на чистотата на въздуха. Само за месец, разказвайки от уста на уста, се събират стотици желаещи да инсталират сензори за прахови частици. Към момента има работещи над 15 станции, като техният брой расте буквално ежедневно.

Данни могат да бъдат следени в реално време на специалния сайт представляващ карта с цветни индикатори. Станции са монтирани засега само в София, в различни квартали, но интерес има от хора от цялата страна.

Информацията от сайта е лесно разбираема - ако праховото замърсяване превишава допустимите норми, районът на съответната станция се оцветява в червено. И съответно, когато стойностите са нормални - цветът е зелен. В близко бъдеще ще бъде пуснато и мобилно приложение.

Засега има само специално създадена фейсбук група на инициативата, но Стефан и Ники обещават до дни да заработи сайта airbg.info, на който ще бъде публикувана информация как всеки желаещ да си сглоби сам своя станция. Частите за нея могат да се поръчат свободно през интернет и общата им стойност е ок. 70-80 лв. За работата им е нужно само електричество и интернет връзка през Wi-Fi.

Двамата се надяват повече хора да се включат в проекта и броят на измервателните станции не само да расте, но и да покрие цялата страна.

Camping.bg

препоръчани новини

Къмпинг пътеводител на България номиниран в Годишните награди в туризма 2020

Къмпинг пътеводител на България номиниран в Годишните награди в туризма 2020

Единственото в България издание посветено на къмпинг туризма е сред номинираните в конкурса Годишни награди в туризма...

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...