Грижи за палатката

17.07.2015
Грижи за палатката

Споделяме ви няколко основни правила за прибиране и поддръжка на палатката, които, ако спазвате, ще удължите максимално живота й:

  • Позиционирането на палатката при разпъване е от ключово значение. Ако ще поставяте палaтката за по-продължителен период, е по-добре да изберете място, където  тя ще бъде максимално време на сянка. За да удължите живота й, избягвайте продължителното излагане на ултравиолетовите лъчи. UV лъчите увреждат всички тъкани с течение на времето. Ако не може да осигурите естествена сянка, то навес или покривалото за дъжд ще помогнат за запазване на платнището на палатката.
  • Преди прибиране на палатката изметете пода й. Уверете се, че няма останали камъчета, листа, клони в палатката, преди да я опаковате.
  • Събирайте палатката, само когато е напълно суха. Никога не прибирайте палатката непосредствено след дъжд или сутрешна роса. Така ще избегнете образуването на мухъл и миризми. Изчакайте, докато изсъхне, така че да няма нужда да я сушите на по-късен етап.
  • Когато прибирате палатката, позволете на въздуха да излезе от нея. Едно от правилата при сгъване на палатка е всички прозорци и врати да са затворени, за да се запази геометрията и да не се разпилява плата, когато се навива. Някои палатки обаче са с много плътна материя и е възможно производителят да е препоръчал лекото отваряне на циповете при сгъване, за да може въздухът да излезе. Започенете да навивате палтката в посока към долните краища или към отворените ципове - това ще направи сгъването и съхранението по-лесно.
  • Сгъвайте палатката като следвате фабричните линии на прегъване.  По този начин винаги ще може да я сгънете компактно и без да наранявате материите. Въпреки това, след няколко години следването на фабричните линии става трудно, тъй като те избледняват. В този случай е добре да използвате рейките на палатката, като мерна единица, с която да изчислите дължината на навиване.
  • Не удряйте рейките една в друга. Внимателното поставяне и махане на рейките в голяма степен ще удължи живота им и ще запази структурата на палатка ви. Опитайте се да избягвате издърпването на рейките, когато те преминават през ръкавите на палатката - по-добре е да използвате метода на избутване. С това ще си спестите главоболието от изнизани ластици или прокъсани ръкави.
  • В пакетирано състояние не допускайте колчетата и рейките да имат директен контакт с палатката. След като навиете палатка и я поставите в чантата за съхранение, почистете добре колчетата и рейките и ги пакетирайте отделно, преди да ги приберете при палатката.
  • Ако се наложи да почистите платнището, използвайте единствено мек сапун и гъба. Не използвайте пералната машина. И винаги след почистване я оставяйте да изсъхне, преди да я сгънете и приберете.
  • Палатката трябва да се съхранява на хладно и сухо място. Когато не използвате палатката, е препоръчително поне веднъж на година да я дезинфектирате с цел отстраняване на микроби и неприятни миризми. Може да използвате специален дезинфекциращ спрей за палатки.

препоръчани новини

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

препоръчани новини

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...