Грижи за спалния чувал

Ако сте истински запалени по спането под звездите, със сигурност сте инвестирали немалко средства в добра екипировка. Тя е скъпа, но прави приключенията по-хубави, по-безопасни и още по-весели. Затова е важно да я пазим и поддържаме на ниво. Всеки, който си е купил скъпа джаджа, прави всичко възможно да я пази максимално, за да увеличи живота ѝ. Един от ключовите елементи на оборудването е спалният чувал. Затова тук ще разкажем как да се грижите за него, за да му се радвате години наред.

Най-големите врагове на спалния чувал са телесната миризма и потта. Без значение колко често се къпете и каква лична хигиена спазвате, няма начин върху чувала да не попадне мърсотия от тялото ви. Но има начин да я сведете до минимум.

1.    Винаги лягайте с чисти дрехи

Не лягайте в чувала с дрехите, с които били през деня, особено ако сте правили преход или сте били край лагерния огън. Колкото и чисти да ви изглеждат те, със сигурност имат полепнал прах, сажди, а дори и полени. Също така тези дрехи са попили вашата пот, дори и да имате усещането, че не сте се потили. Всичката тази мърсотия и миризма ще се пренесе в чувала, ако не се преоблечете преди лягане. Това важи включително и за най-долния слой дрехи. Не разчитайте, че ако свалите само горните дрехи, долните са чисти и може да легнете с тях.

2.    Проветрявайте чувала през деня

Оставяйте го на слънце, закачен на въже, върху палатката или в краен случай на земята, но не директно върху тревата, за да не попие влага от почвата. По този начин влагата от тялото ви (потта), която сте отделили през нощта, ще се изпари и ще предотвратите задържането на неприятна миризма. 

3.    Използвайте спален чаршаф

Чаршафът за спален чувал е чудесен начин да го запазите чист за по-дълго време и да удължите живота му. Всъщност, чаршафът има две функции: първата е да го поддържа по-чист, тъй като потта и мърсотията ще полепнат по него, а не по чувала; и втората – с чаршаф повишавате температурните параметри на чувала, т.е. правите го една идея по-топъл, което е чудесна опция за по-хладните нощи. 

4.    Когато не използвате чувала

Важно е как го почиствате и как го съхранявате. Правилното пране според типа чувал (с полиестерни влакна или пухен) е от първостепенно значение за поддръжката на топлоизолацията му. Най-доброто, което може да направите е да го дадете на специалисти, които ще го изперат по правилен начин (но НЕ и на обикновено химическо чистене). Рискът при пухените чували е пълнежът да се степа и с това да загуби топлоизолационните си качества. Много хора използват топки за тенис при пране, но ние съветваме да не правите експерименти. При чувалите с полиестерни влакна обикновено топлоизолационния слой запазва качествата си, но ако използвате прекалено бързи обороти на пералнята и центрофуга, пълнежът може да се откъсне и да се събере само на едно място в чувала. 

Най-добрият начин да почистите чувала си е да го изперете ръчно без да го мачкате прекалено много. Накиснете го с течен сапун. Гранулите на праха за пране може да развалят мембраната му, ако е водоустойчив. Оставете го във водата за около 15-30 мин. и после изплакнете. Плакнете под течаща вода в леген, докато спре да пуска сапун, но без да го натискате и въртите прекалено много. Накрая облейте с хладка вода. Изцедете го внимателно, така че да пощадите пълнежа му.

Оставете го да се суши на чист въздух на проветливо място. Не използвайте сушилня. Ако трябва бързо да го изсушите, може да използвате сешоар на слаба функция и ниска температура.

Когато прибирате чувала, уверете се, че е напълно сух. Ако сте го закупили с водоустойчив калъф, най-добре си набавете памучен, за да може материята да диша, когато не я използвате. Това ще я съхрани свежа за по-дълго време. Водоустойчивите калъфи и найлоновите пликове възспират въздухообмена и това може да причини мухъл и лоши миризми. Ако  притежавате пухен чувал, най-добрият начин да го съхранявате е разгънат и легнал, за да не се степва и свлича пухът.

Грижата и правилната поддръжка на спалния чувал може да удължи живота му с няколко години. Правилата, които изброихме дотук, са лесни за спазване и са ефективни. Какъвто и чувал да притежавате, вие заслужавате той да ви служи максимално дълго. 

А ако искате да научите как да изберете правилния спален чувал според нуждите ви, прочетете тук.

Снимка: EasyCamp

Camping.bg

 

Свързани статии: 

Как да изберем спален чувал 
Грижи за палатката 
Ръководство за избор на семейна палатка