Гърция отменя карантината за българи от 19 април

16.04.2021
Гърция отменя карантината за българи от 19 април

Гърция вдига карантинните правила за пътници от 32 държави, но туристите трябва да бъдат ваксинирани или да имат отрицателен тест за COVID-19.

От 19 април гражданите на Европейския съюз, както и на САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и ОАЕ няма да бъдат задължени да се самоизолират. „Това са първите стъпки, преди страната да се отвори за туристи на 14 май“, каза висш служител от гръцкото министерството на туризма. „Едновременно с премахването на ограничението за чуждестранни гости, ще бъдат отворени девет летища.“

Според плана туристи ще бъдат приемани на островите Кос, Миконос, Санторини, Родос, Корфу, Крит, както и в Атина и Солун. „Не очакваме туристите да започнат да пристигат на тълпи, но системата трябва да бъде тествана. Не може да се включи наведнъж, за една нощ“, обясни служител на отдела.

Тази седмица, като част от експеримент, разработен от експерти от гръцката туристическа индустрия, 189 пътници от Нидерландия отлетяха за Родос, сменяйки локдауна в родината си за осем дни с доброволна самоизолация в морски курорт. На почиващите е забранено да напускат хотела и дори да ходят на плаж.

В същото време само 700 израелски туристи приеха предложението да пътуват без карантина. Длъжностните лица обясняват малкия брой потенциални гости със строгите разпоредби, все още в сила в Гърция. Например баровете и ресторантите там не могат да приемат посетители и работят само с доставки.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предупреди, че е рано да се премахнат ограниченията. „Целта е да се стигне до безопасен Великден и още по-свободно лято“, каза той.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник: bgtourism.bg
Снимка: Веселин Вълев / Camping.bg

 

препоръчани новини

Отворено е гласуването за къмпинг проектите за Термален къмпинг ОвощниКът

Отворено е гласуването за къмпинг проектите за Термален къмпинг ОвощниКът

Второто издание на конкурса за студентски къмпинг проекти навлезе в същинската си част. От днес до 15.08.2021 г....

Димитър Стоянов - управител на къмпинг Оазис, Сливен: Радваме се на...

Димитър Стоянов - управител на къмпинг Оазис, Сливен: Радваме се на...

Къмпинг Оазис е един от новоизградените къмпинги във вътрешността на страната. Намира се в непосредствена близост до...