Дават до 25 000 лв. за нови къмпинги в Северна България

11.01.2022
Дават до 25 000 лв. за нови къмпинги в Северна България

Фондация „Америка за България“ обяви конкурс за финансиране на проекти за развитие на селски туризъм в Северна България, предаде bgtourism.bg. Конкурсът се провежда в партньорство с Посолството на Италия, Италианската търговска агенция, фондация „LocalFood.bg/Пендара“, сдружение „Деветашко плато“ и „Травентурия“ ООД, съобщиха от Фондация „Америка за България“. Конкурсът е продължение на усилията на фондацията да подпомогне развитието на Северозападна България и поречието на река Дунав като привлекателни туристически дестинации с активни и жизнени местни общности, запазени традиции и икономически растеж.

Италия е една от страните в Европа с най-развит селски туризъм, който е притегателна сила за милиони туристи годишно от цял свят. Фондацията се радва, че ще има възможност да си партнира с Италианското посолство в България, Италианската агенция за търговия и инвестиции и останалите партньори, които ще допринесат с богатия си опит в тази сфера при провеждането на конкурса, се посочва в съобщението.
 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

Одобрените проекти ще получат финансиране до 25 000 лева за дейности, които привличат туристи и развиват местните икономики, като посещения и престой с преживявания във ферми, кулинарни и занаятчийски турове, демонстрации за правене на храни, организиране на регулярни фермерски пазари с местни продукти и др., както и достъп до опита и добрите практики на партньорските организации в областта на селския туризъм. Едно от направленията, които ще се финансират са проекти предлагащи настаняване и преживявания за временно ползване от туристи, свързани с престоя им във фермата, като: пренощуване с каравани, кемпери, палатки, стаи за гости и др.

Могат да кандидатстват юридически лица, регистрирани в България, включително фермери, микро-, малки и средни бизнеси, предлагащи селскостопански и туристически продукти, къщи за гости и малки семейни хотели. Насърчават се партньорства с туристически агенции и туроператори.

Поканата е отворена към кандидати от цялата страна, но задължително условие е проектните предложения да предлагат туристически продукти и преживявания на територията на поне една от следните области в Северна България – Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра и Добрич.

Крайният срок за подаване на кандидатури е 15 февруари т.г. чрез страницата на конкурса: https://us4bg.org/bg/rfp-tur-agritourism-2022/. На този адрес могат да бъдат намерени и подробности за процедурата и критериите за кандидатстване. На 19 януари ще се проведе разяснителен уебинар на фейсбук страницата на Фондация „Америка за България“.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

 

препоръчани новини

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див е едно необичайно място на родното Черноморие. Както подсказва името му, той е на легендарния див...

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Camping.bg ви кани на първия по рода си в България практически семинар "Конверсия на ван в кемпер"!...