Да къмпингуваш легално - къде и как е разрешено в Европа?

09.03.2016
Да къмпингуваш легално - къде и как е разрешено в Европа?

Хайко Гертнер е роден в Германия. По професия е застраховател, но бързо разбира, че това не е призванието му и заменя вратовръзката с къмпинг екипировка. Той обикаля на палатка из целия свят, включително и в родната си страна. На 15 август 2015 г. пише статия за Bergzeit Journal къде и как е регулирано дивото къмпингуване в Европа. Ето какво разказва той: 

За мнозина дивото къмпингуване е приключение. В „цивилизованата” пустош на Европа – не е разрешено да разпънеш палатка просто ей така. Кои европейски държави го позволяват и кои не? 

Според съюза на автомобилистите в Германия (ADAC) повече от 1.7 милиона души във Федералната република предпочитат да използват палатка, кемпер или каравана като начин на настаняване по време на почивката. Повечето от тях остават в къмпинги, някои от които са почти толкова скъпи, колкото луксозен хотел. В много от тези къмпинги клиентите могат да намерят не само подходящо място да разпънат палатка или да паркират кемпер или каравана, но и да ползват различни удобства и развлечения като например басейни, супер маркет, мини голф, телевизия, интернет и др. 

Съществува и друга група хора, която е също толкова жадна за живот на открито. Това са привържениците на простия сценарий. Те търсят тиха, уютна и спокойна отбивка от пътя, на която да разпънат палатките. Тяхното единствено изискване е да се слеят с природата, а фактът, че почивката им е безплатна е просто добавен бонус. 

Има ли държави в Европа, в които дивото къмпингуване с палатка е разрешено или поне толерирано?

Правната страна на дивото къмпингуване в Европа

В повечето европейски държави дивото къмпингуване е общо забранено. Това обаче въобще не означава, че на стария континент няма възможности за приключения на палатка сред дивата природа. Нека да започнем с държавите, в които дивото къмпингуване Е разрешено. Това са Швеция, Норвегия, Естония, Латвия и Испания. В тези държави, освен че може да разпънете, може и да останете на същото място за няколко дни. Разрешението обаче важи само за земя, която е държавна собственост. 

Дивото къмпингуване в Испания

Тук свободното къмпингуване сред природата е разрешено, но има няколко препятствия, на които ще се натъкнете, ако опитате да разпънете палатка просто ей така. Първо, всичката земя в Испания е частна собственост. Второ, особено във вътрешността на страната земята е предимно скалиста и с остри камъни, което прави поставянето на палатка почти невъзможно. И ако се окажете от малцината късметлии, които намират подходящо място, то вероятно ще се натъкнете на тръни. Добрата новина е, че караваните са разрешени на обозначените за това безплатни зони.

Дивото къмпингуване в Швеция

Опъването на палатка сред природата на Швеция е безплатно, законно и дори се насърчава. Това всъщност важи за всички северни държави, които имат афинитет към почивката на открито. На практика може да устроите лагер навсякъде извън града, но за максимум 2 дни. Лагерните огньове не са разрешени, но това е разумен компромис, за да бъдеш на палатка сред природата в една от най-скъпите държави. За да бъдем честни, законът позволява свободното къмпингуване конкретно на хора, тръгнали на пешеходен, вело, конен или кану поход. Къмпингарите с кола не попадат в тази група и няма да имат късмет, ако къмпингуват. Пътуващите с кемпери и каравани може да ги паркират на обществените паркинги, в края на улицата или на плажа. 

Снимка: Хайко Гертнер. Особено в северните държави (Скандинавия, Прибалтика) и Испания дивото къмпингуване е разрешено. В повечето европейски страни е най-добре да се свържете със собственика на земята и да поискате неговото разрешение.


Дивото къмпингуване в Дания

В Дания пребиваването на открито в кемпер, каравана или палатка извън предназначените за това места се наказва с глоба. За сметка на това, в тези „предназначени места” са включени над 40 гори, където може да се къмпингува свободно. Не така обаче стои въпросът с плажовете – глобите са до 75 евро.

Дивото къмпингуване във Франция

Тук свободното къмпингуване е разрешено само на частна земя и със съгласието на собственика. Хората са много добронамерени, особено към пътешественици и ако пътувате пеша или с колело винаги ще намерите човек, който да ви позволи да нощувате на открито в неговата земя. Същинска забрана за бивакуване има по крайбрежието, в защитените територии като национални и регионални природни паркове, както и в близост до туристически забележителности и атракции. Например, ако разпънете палатката под Айфеловата кула, може да отнесете глоба от 1500 евро. Навсякъде има местни разпоредби, които забраняват къмпингуването, затова най-добре се обърнете към кметството или църквата, за да получите информация къде може да се настаните безплатно за няколко нощи.

Дивото къмпингуване в Полша

Правилата в Полша не са строги. За последните 20 години е имало само едно наложено наказание за диво къмпингуване. Независимо от това се препоръчва като предпазна мярка да останете незабелязани, когато устройвате лагера си, за да не станете първите глобени от 20 години насам. Може да попитате местните хора къде да разпънете, а ако сте късметлии дори ще ви поканят на кафе.

Дивото къмпингуване в Германия

Не може да къмпингувате свободно където си поискате. В Германия, Австрия и Швейцария има специално обозначени свободни зони за престой с кемпер или каравана за една нощ. Без палатка (например в хамак или бивак-сак) може да спите абсолютно навсякъде в цялата страна, особено на частна земя, ако имате разрешението на собственика. Изключение правят специално забранените за това места и природните резервати. Дали ще бъдете глобени, ако разпънете навес или тента, зависи от индивидуалната преценка на служителя на реда, който ви е спипал. 

Снимка: Тобиас Крюгер. В Германия може да къмпингувате единствено на малки групи на земя, която е публична държавна собственост. Биваците са толерирани без палатки само за една нощ

Дивото къмпингуване в Швейцария

Трябва да сте с повишено внимание, когато пребивавате на диво в Швейцария. Глобите за къмпингуване и палене на огън може да надвишават 10 000 евро. Затова е препоръчително да се огледате за къмпинг своевременно и да не изчаквате до последния момент, когато нощта ви завари по време на път. Има много истории за катерачи и други аутдор ентусиасти, които са се срещнали по тъмно в 4 часа сутринта очи в очи с органите на реда. 

Холандия, Унгария, Португалия, Русия, Хърватия, Сърбия, Гърция, Румъния, Чехия и Словакия попадат в списъка с държави, в които има изключително строги правила за къмпингуване или пък недостатъчно ясни правила, по които може да бъдете санкционирани по преценка на служителя на реда.  

Източник: Bergzeit Journal 

 

препоръчани новини

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводителят на България вече е в печат. Той ще съдържа информация за 29 български къмпинга. През...

България има нужда от много нови къмпинги

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...