Двойката, която замени Лондон за приключение из Европа с надуваема палатка

09.06.2016
Двойката, която замени Лондон за приключение из Европа с надуваема палатка

Ако сте живели в Лондон или имате приятели там, вероятно ви е познато желанието да избягате от този мегаполис. Все по-нарастващите разходи за живот, стремежът да постигнете някакъв минимален баланс между работата и личното време, всекидневното негодувание с градските проблеми водят до желанието да избягате дълбоко в провинцията и да се отдадете на простите неща. И всъщност, това не е само в Лондон. Така може да се чувствате дори в София.

За повечето негодуващи хора тази идея за бягство остава смътен план. Но не и за фотографката Джо Крауфорд и нейният партньор Стивън.

Джо и  Стивън

След 6 години в Лондон, изкачвайки стълбицата на успешната кариера, Джо и Стивън напускат своите престижни работи, отказват се от трудно наетия апартамент и се отправят на път през Ламанша с не много багаж – колата, а в нея надуваемата палатка и дългогодишния къмпинг опит, който са натрупали. Планирали са приключение из Европа. За наша радост те отразяват приключението си в блог и споделят най-вдъхновяващите си снимки в Instagram

Историята защо Джо и Стивън напускат Лондон е добре позната.

Джо казва: „След няколко напълно неуспешни опити да си купим апартамент голям колкото мъничка кибритена кутийка, разбрахме, че няма да можем да си позволим да направим следващата стъпка – двустаен апартамент или дом с градина и място за паркиране, за да не спираме колата на километър от вкъщи. В работата аз бях достигнала позицията, която винаги съм искала да имам – графичен редактор на месечно женско списание, но осъзнах, че тук моят път не спира и това въобще не е всичко, към което се стремя." 

"Чувствам се много доволен, знаейки, че може да направя хиляди различни неща в живота ми.  Искам пълноценен живот и когато един ден стана на 60 г. и погледна назад да си кажа: "О, да, аз направих това за малко развлечение, после се преместих да живея еди къде си, за да работя, после ми омръзна и продължих ето така и това доведе до еди какво си …" и така нататък. Не искам да пропусна нещо, само защото ме е страх от промяната.", казва Стивън.

От гледна точка на финансирането на пътешествието им, Джо и Стивън са спестили доколкото могат преди да напуснат Лондон. Джо казва: „Когато разбрахме, че не можем да купим жилище в Лондон, започнахме да пестим всяко пени, макар че все още не знаехме какво ще правим. После направихме плана и сега използваме тези спестявания, за да пътуваме. Искаме пътешествието ни да продължи максимално дълго, затова сме много внимателни как харчим парите. Правим си записки за какво харчим – гориво, храна, къмпинги, пътни такси, и по този начин знаем дали се движим в график. Изминалият един месец от нашето пътешествие излезе по-евтино от наема ни в Лондон – невероятно, но факт!"

Джо пред надуваемата палатка

Вече са изминали почти 6 седмици, откакто Джо и Стивън са на път. Казват, че са свикнали да живеят като номади. 

„Първата седмица определено беше най-дългата и най-трудната“, казва Джо. Бяхме в Нормандия и Британия. Беше студено и влажно. Къмпингуването в студ и влага не е лесно, а ние не бяхме ходили на къмпинг от септември миналата година. Затова трябваше бързо да влезем в ритъм. Но след тази първа седмица се адаптирахме и наистина започна да ни харесва.“

Спалнята на Джо и Стивън за това лято

„Да живееш на палатка се оказва доста по-лесно, отколкото очаквахме, макар че е трудно да си осигуриш цяла нощ без да се пробудиш. Общо взето сънят ти зависи от толерантността на съседите и природата, особено на птиците, които се пробуждат при изгрев слънце и вдигат страхотен шум. 

Младата двойка се учи, докато пътува.

В палатката всяко нещо си има място.

„Всичко в палатката задължително трябва да си има място и редът трябва да се спазва. Иначе става наистина много трудно.“, признава Джо. „Задобряваме все повече в полезните практики и бързо разбираме какво няма да проработи добре. През първите няколко седмици всичката ни храна беше в найлонови пликове по пода на палатката и наставаше кошмар, когато започна да готвя. Затова купихме къмпинг кухня и сега тя е по-голяма от тази, която имахме в Лондон!“

Къмпинг кухнята на Джо

„Всеки да се занимава със собствените си дела – това е безценно! Да четеш, да свириш на китара, да обработваш снимки и видео – тези моменти са много важни и ни предпазват от работното прегряване, характерно за града.“

До момента Джо и Стивън са разпъвали палатка из цяла Франция, а сега са на път в Италия. Те целят пътешествието им да продължи около 4 месеца, преминавайки през Австрия, Германия и Скандинавия. След това планират да продължат през Великобритания и тогава да решат дали да се установят някъде трайно.

Докато не изгубят кураж да живеят по този начин, ще се издържат косвено от блога, Instagram и YouTube канала им.

Всички снимки на приключенската двойка може да разгледате тук

А по-долу може да видите последното видео на Джо, заснето във Флоренция. Вижте как разкопчават ципа на палатката сутрин, приготвят закуска и накъде ги отвежда денят. 
 

 

препоръчани новини

Hymer в България: Tramp S 695, модел 2020 г.

Hymer в България: Tramp S 695, модел 2020 г.

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer...