Двойката, която замени Лондон за приключение из Европа с надуваема палатка

09.06.2016
Двойката, която замени Лондон за приключение из Европа с надуваема палатка

Ако сте живели в Лондон или имате приятели там, вероятно ви е познато желанието да избягате от този мегаполис. Все по-нарастващите разходи за живот, стремежът да постигнете някакъв минимален баланс между работата и личното време, всекидневното негодувание с градските проблеми водят до желанието да избягате дълбоко в провинцията и да се отдадете на простите неща. И всъщност, това не е само в Лондон. Така може да се чувствате дори в София.

За повечето негодуващи хора тази идея за бягство остава смътен план. Но не и за фотографката Джо Крауфорд и нейният партньор Стивън.

Джо и  Стивън

След 6 години в Лондон, изкачвайки стълбицата на успешната кариера, Джо и Стивън напускат своите престижни работи, отказват се от трудно наетия апартамент и се отправят на път през Ламанша с не много багаж – колата, а в нея надуваемата палатка и дългогодишния къмпинг опит, който са натрупали. Планирали са приключение из Европа. За наша радост те отразяват приключението си в блог и споделят най-вдъхновяващите си снимки в Instagram

Историята защо Джо и Стивън напускат Лондон е добре позната.

Джо казва: „След няколко напълно неуспешни опити да си купим апартамент голям колкото мъничка кибритена кутийка, разбрахме, че няма да можем да си позволим да направим следващата стъпка – двустаен апартамент или дом с градина и място за паркиране, за да не спираме колата на километър от вкъщи. В работата аз бях достигнала позицията, която винаги съм искала да имам – графичен редактор на месечно женско списание, но осъзнах, че тук моят път не спира и това въобще не е всичко, към което се стремя." 

"Чувствам се много доволен, знаейки, че може да направя хиляди различни неща в живота ми.  Искам пълноценен живот и когато един ден стана на 60 г. и погледна назад да си кажа: "О, да, аз направих това за малко развлечение, после се преместих да живея еди къде си, за да работя, после ми омръзна и продължих ето така и това доведе до еди какво си …" и така нататък. Не искам да пропусна нещо, само защото ме е страх от промяната.", казва Стивън.

От гледна точка на финансирането на пътешествието им, Джо и Стивън са спестили доколкото могат преди да напуснат Лондон. Джо казва: „Когато разбрахме, че не можем да купим жилище в Лондон, започнахме да пестим всяко пени, макар че все още не знаехме какво ще правим. После направихме плана и сега използваме тези спестявания, за да пътуваме. Искаме пътешествието ни да продължи максимално дълго, затова сме много внимателни как харчим парите. Правим си записки за какво харчим – гориво, храна, къмпинги, пътни такси, и по този начин знаем дали се движим в график. Изминалият един месец от нашето пътешествие излезе по-евтино от наема ни в Лондон – невероятно, но факт!"

Джо пред надуваемата палатка

Вече са изминали почти 6 седмици, откакто Джо и Стивън са на път. Казват, че са свикнали да живеят като номади. 

„Първата седмица определено беше най-дългата и най-трудната“, казва Джо. Бяхме в Нормандия и Британия. Беше студено и влажно. Къмпингуването в студ и влага не е лесно, а ние не бяхме ходили на къмпинг от септември миналата година. Затова трябваше бързо да влезем в ритъм. Но след тази първа седмица се адаптирахме и наистина започна да ни харесва.“

Спалнята на Джо и Стивън за това лято

„Да живееш на палатка се оказва доста по-лесно, отколкото очаквахме, макар че е трудно да си осигуриш цяла нощ без да се пробудиш. Общо взето сънят ти зависи от толерантността на съседите и природата, особено на птиците, които се пробуждат при изгрев слънце и вдигат страхотен шум. 

Младата двойка се учи, докато пътува.

В палатката всяко нещо си има място.

„Всичко в палатката задължително трябва да си има място и редът трябва да се спазва. Иначе става наистина много трудно.“, признава Джо. „Задобряваме все повече в полезните практики и бързо разбираме какво няма да проработи добре. През първите няколко седмици всичката ни храна беше в найлонови пликове по пода на палатката и наставаше кошмар, когато започна да готвя. Затова купихме къмпинг кухня и сега тя е по-голяма от тази, която имахме в Лондон!“

Къмпинг кухнята на Джо

„Всеки да се занимава със собствените си дела – това е безценно! Да четеш, да свириш на китара, да обработваш снимки и видео – тези моменти са много важни и ни предпазват от работното прегряване, характерно за града.“

До момента Джо и Стивън са разпъвали палатка из цяла Франция, а сега са на път в Италия. Те целят пътешествието им да продължи около 4 месеца, преминавайки през Австрия, Германия и Скандинавия. След това планират да продължат през Великобритания и тогава да решат дали да се установят някъде трайно.

Докато не изгубят кураж да живеят по този начин, ще се издържат косвено от блога, Instagram и YouTube канала им.

Всички снимки на приключенската двойка може да разгледате тук

А по-долу може да видите последното видео на Джо, заснето във Флоренция. Вижте как разкопчават ципа на палатката сутрин, приготвят закуска и накъде ги отвежда денят. 
 

 

препоръчани новини

4play.bg - интернет молът за детски забавления на открито

4play.bg - интернет молът за детски забавления на открито

www.4play.bg е онлайн магазин за щастливи деца. Дървени детски площадки, конфигурации, пластмасови къщи, батути и...

Къмпингите стартират сезон 2020. Актуална информация за работата им.

Къмпингите стартират сезон 2020. Актуална информация за работата им.

След изтичане на въведеното извънредно положение къмпингите в България вече могат да приемат гости. По-долу ще...