Девети фестивал на фолклорната носия, гр. Жеравна, 19 -21 август 2016 г.

19.05.2016
Девети фестивал на фолклорната носия, гр. Жеравна, 19 -21 август 2016 г.

За девети път през 2016 г. фондация "Българе" е организатор на Международния фестивал на фолклорната носия. Традиционно той се провежда в местността Добромерица край Жеравна. През тази година ще се състои на 19, 20 и 21 август.

На фестивала задължително всички присъстващи са облечени във фолклорни носии, като участниците могат да изберат костюми и от чужди държави. Обикновено преобладават българските традиционни носии от всички краища на страната. През тази година в съботната програма на събитието е предвиден конкурс за клубове и танцови състави за български народни танци. В него всеки състав ще може да изпълни по две хора. Първото трябва да е автентично, а второто може да бъде и преработено. Хората задължително ще бъдат изпълнени с жив музикален съпровод. Общата фестивална програмата включва изяви на групи за автентичен български фолклор.

Специфичното облекло на участниците и гостите е това, което прави този фестивал различен от всички останали и единствен по рода си в България. Няма друго събитие, което да събира хора от цялата страна и чужбина и да обединява българските традиция и дух, запазвайки характерните специфики за района, който представляват.

А най-хубавото от всичко е, че настаняването е на самото място на мероприятието - на поляните, на палатки.