Дивото къмпингуване в Германия излиза скъпо

17.10.2018
Дивото къмпингуване в Германия излиза скъпо

Индексът на глобите за диво къмпингуване, съставен от Campanda, показва, че немските провинции прилагат най-високите глоби за разпъване на палатка на непозволено място. Най-високата глоба до този момент е наложена в Шлезвиг-Холщайн. Тя е на стойност 10 000 евро, а най-ниската - в северен Рейн-Вестфалия - 150 евро. 

Дивото къмпингуване е забранено в почти всички европейски държави. Нарушаването на правилата може да струва на къмпинг ентусиастите 3000 евро в някои страни.

Мястото и продължителността на престоя са решаващи

Размерът на глобата зависи от избраното място и продължителността на престоя. По този начин се прави разлика между защитени зони и къмпинг извън защитените територии. Колкото по-дълго е непозволеното пребиваване на открито, толкова по-скъпо става. За престой от повече от десет дни се дължи допълнително наказателно плащане на ден.

В природните резервати къмпингуването е най-скъпо

За пренощуване в защитени природни територии се прилагат по-високи санкции, отколкото в ландшафтните консервационни зони в Германия. Така Долна Саксония прилага най-високите наказания за непозволено къмпингуване: до 5 000 евро. Нарушенията се санкционират също толкова скъпо и в природозащитните и ландшафтните зони в Мекленбург-Форпомерн. В Бавария, къмпингуващите заплащат до 2 500 евро за напозволени нощувки.

Дивото къмпингуване в други европейски страни

В Гърция почиващите на диво се наказват с глоби до 3 000 евро, казва немският сайт Camping, Cars & Caravans. Във Франция и Испания санкциите са до 1 500 евро. Дания, Италия и Австрия се класират на трето място с глоба до 500 евро. В Кипър, ако създавате рист от пожари, наказателната такса е до 600 евро.

Източник: Camping, Cars & Caravans
Заглавна снимка: Tyler Lillico

препоръчани новини

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводителят на България вече е в печат. Той ще съдържа информация за 29 български къмпинга. През...

България има нужда от много нови къмпинги

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...