Диво къмпингуване в България 2017

22.03.2017
Диво къмпингуване в България 2017

Ако търсите почивка със завръщане назад към природа, то вероятно ще изберете да къмпингувате на диво. Престоят в къмпинг естествено е страхотно изживяване, но е ясно, че там няма как да избягате от всички удобства (и неудобства), които съвременния живот предлага. Всички знаем, че на диво човек тотално се откъсва от днешния натоварен свят, навлиза дълбоко в природата и прекарва една нощ на неутъпкана зелена поляна, сред девствена гора, в съжителство с дивите животни. Това преживяване гарантира тотален рестарт на духа и физиката и не може да се сравни с никой друг тип почивка.

Къмпингите са на картата ни, те имат уеб страница, телефонен номер, имейл, до тях водят табели. Няма по-лесен начин от това да почиваш сред природата с един клик през сайта ни. Но за някои хора истинската почивка е в дивото къмпиране – на своето собствено място без да го споделят с абсолютно никой друг, запазвайки природата там чиста и непокътната. 

За подобно преживяване обаче човек трябва да е достатъчно съзнателен, да спазва някои основни нравствени и етични норми и да бъде максимално съвестен, за да опази природата и да преживее свободата по уникален начин. За всички ни е ясно, че хаотичното диво къмпиране от много хора на една територия, паленето на огън без съобразяване, тъпченето на почвата и тревата, миенето на съдове с препарати и т.н. вреди на природата и нейното равновесие. Затова мястото ни трябва да е внимателно подбрано. 

Тук ви предлагаме нашето кратко ръководство за диво къмпиране в България през сезон 2017. 

Къде ще може да къмпирате на диво през 2017 г.?

В България все още не е наложена генерална забрана за къмпингуване на диво, макар и този въпрос да беше активно обсъждан през пролетта на 2016 г. Въпреки това съществуват преки забрани за разполагане на бивачни лагери на някои територии от страната. Тези забрани са въведени чрез закон или чрез акт на местната власт. Например:

Закон за защитените територии

 • Чл. 21., т.13 „В националните паркове се забраняват бивакуване и палене на огън извън определените места”. Това важи за териториите на Рила, Пирин и Централен Балкан.
 • Чл. 31., т. 6 „В природните паркове се забраняват бивакуване и палене на огън извън определените места”. Природните паркове в България са 11 на брой – „Беласица”, „Българка”, „Витоша”, „Врачански Балкан”, „Златни пясъци”, „Персина”, „Рилски манастир”, „Русенски Лом”, „Сини камъни”, „Странджа” и „Шуменско плато”. 
 • Къмпингуването и бивакуването е забранено и на други защитени територии, например в резервати. За всяка територия, на която има забрана, е издадено специално Приложение към Закона за защитените територии.
 • Съветваме, ако планирате посещение на защитена територия, предварително да се уведомите в регистъра на защитените територии какви забрани важат за нея; 

Забрана за диво къмпингуване, бивакуване и лагеруване може да бъде издадена и от институциите, опазващи и грижещи се за природни и исторически забележителности и други обекти, за територията на тези обекти. Ако планирате престой в близост до такъв обект, е най-разумно да се свържете с органа, който го стопанисва и управлява и да поискате информация дали и къде е разрешено свободното къмпингуване;

Забрана за къмпингуване, лагеруване и бивакуване може да бъде въведена от местната власт за територията на съответната община. Такива забрани например са в сила за много от морските ни общини, като Шабла, Варна, Несебър, Царево и др.. Допитайте се до компетентно лице от общината дали и къде може да разположите палатката си на диво, ако искате да посетите съответен район.

Съществуват и някои косвени ограничения на дивото къмпингуване. Например: 

 • Чл.137, ал.3 от Закона за горите се казва „По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии.” Това означава, че дори и да разпънете палатката на разрешено място в гората насред лято, няма да имате право да си запалите огън.
 • По Закона за биологичното разнообразие може да бъдете санкционирани за нарушение на членове 38, 41 или 45, ако бъде доказано, че разположеният от вас лагер обезпокоява защитените животни. Наказанието за физически лица е глоба от 100 до 5000 лв.
 • Собственикът на имота, в който сте разположили лагера си, може да се оплаче на полицията, ако къмпингувате без неговото изрично съгласие. Този собственик може да бъде както физическо или юридическо лице, така и общината или държавата чрез нейните органи и институции.
Camping.bg не претендира за изчерпателност в списъка от преки забрани и косвени ограничения на къмпингуването. Затова съветваме всички наши читатели предварително да се осведомяват дали имат право да къмпингуват на мястото, което са избрали.

Какви са правилата за диво къмпингуване в България?

В България няма официално разписани правила за диво къмпиране. Camping.bg съветва:

 • Старайте се да ограничавате престоя си на едно и също място максимум до 48 часа. По-продължителният ви престой пречи на природата, защото: 
  • заради постоянното ви движение и заради оборудването, което сте разположили, тревата и почвата не се възстановяват в района на лагера ви. Например, дъното на палатката запарва растителността;
  • възможно е да обезпокоявате диви животни или да възпрепятствате естествените им миграционни пътища, без дори да сте разбрали;
  • верото, сапунът, пастата за зъби и др. химични вещества от битови отпадни води, колкото и да са природосъобразни, използвани продължително на едно и също място повлияват растителността;
  • паленето на огън също нарушава растителността и създава риск от пожари.
 • Ако ви се налага да запалите огън, използвайте вече съществуващите огнища или използвайте технология, която не оставя следи върху природата. Повече може да научите от статията ни Как да запалите огън без да оставяте следи върху природата. Не извършвайте сеч в района на мястото за къмпиране. Възползвайте се от паднали сухи клони. По този начин дори ще почистите гората;
 • Не замърсявайте с битови и промишлени отпадъци, вкл. отпадна вода с химически компоненти (от тоалетни касети на кемпери и каравани). Събирайте боклука си и го изхвърляйте само на определените за това места;
 • Разполагайте се далече от обществени места – пътища, пътеки, алеи, плажове, спирки, гари, магазини, хотели, къмпинги, туристически атракции и забележителности и т.н.
 • Не сформирайте големи групи (повече от 10 души);
 • Помнете, че пребивавате абсолютно безплатно на нечия територия. Стопанинът ѝ вероятно има разходи за поддръжката ѝ, затова не натоварвайте излишно бюджета му с дейността си и бъдете любезни гости. Почиствайте след себе си, старайте се да генерирате минимално количество отпадък и го изхвърляйте само в контейнер за смет. Ако имате възможност дори облагородете мястото, което сте посетили.

Други правила за диво къмпиране

СигурностНа тръгване кажете на близък човек къде и за колко време отивате. Това ще помогне за по-лесното ви откриване в случай на инцидент.

Багаж: Вземете само вещите, които са ви най-необходими за продължителността на престоя. В крайна сметка за 48 часа на къмпинг не ви е нужна цялата покъщнина, нали? А и сте на диво, за да преживеете природата, а не да се разполагате като в царски палат.

Избор на място за лагера: Доброто място е равно, сухо и закътано, далече от хорски очи. Добра идея е да се разположите близо до водоизточник. Но избягвайте долините и бреговете на реки. Там става течение, а и е възможно да има прилив при лошо време. Избягвайте естествените пътища на животните, вкл. се огледайте за мравуняци, кошери и пътеки на насекоми. Повече за това как да изберете правилното място за къмпиране вижте в статията ни Избор на място за къмпиране.

Нека да обобщим:

 • Винаги питайте стопанина на земята може ли да пребивавате на територията му
 • Останете минимално кратко
 • Изберете място, което е далече от обществени места и хорски очи
 • Помнете златното правило: Не оставяйте следи!
 • Ограничете се до малка група
 • Помнете, че сте на гости безплатно!

Заглавна снимка: pixabay.com

Camping.bg

препоръчани новини

препоръчани новини

Къмпинг и караванинг експо 2021 ще се проведе от 14 до 16 май в София

Най-голямото и важно събитие в къмпинг, караванинг и аутдор сектора през тази година ще се проведе в рамките на...

препоръчани новини

За първи път в България: Megamobil!

Словенската марка кемпери Megamobil идва за първи път и у нас в България със съдействието на Megamobil Bulgaria!...