Диво къмпингуване в Швеция

27.06.2018
Диво къмпингуване в Швеция

Една статия в официалния туристически портал на Швеция ни направи впечатление. С "10 невероятни места за нощувка в Швеция" Швеция официално се рекламира и кани чуждестранните туристи да къмпингуват свободно в страната.

"Може да разпънете палатка почти навсякъде сред природата, доколкото сте на разстояние от къщи и не сте в земеделски земи. За уникални природни изживявания в Швеция донесете си палатка, открийте отдалечено място в полето или на някоя скала, разпънете палатката си и се наслаждавайте на тишината. Всичко това е безплатно." - гласи рекламният текст в статията.

В скандинавската държава е в сила правилото за "свободен обществен достъп", или на шведски: allemansrätten. То е записано в конституцията на страната. По силата на него всеки има право на свободен и безплатен достъп навсякъде в Швеция да къмпингува, кара велосипед, язди кон, да се разхожда, да кара ски, ловува, пали огън и т.н. Съществуват обаче и ограничения, както и задължения. Специално за къмпингуването правилото е, че може да се разпънат 2-3 палатки за ден-два, при условие, че не се ограничава ползването на земята от собственика й и не се уврежда природата. За по-големи групи е нужно разрешение от собственика. В националните паркове и резерватите важат специални правила. Разполагането на палатки в някои градски паркове и спортни зони също може да е забранено.

Повече за правото на "свободен обществен достъп" може да прочетете ТУК

Веселин Вълев
Camping.bg

препоръчани новини

Близо 10 000 души посетиха Къмпинг и караванинг експо 2019

Близо 10 000 души посетиха Къмпинг и караванинг експо 2019

Второто издание на Къмпинг и караванинг експо отчете над 50% ръст на гостите спрямо 2018 г. То се проведе в...

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България 2019

Camping.bg издаде Къмпинг карта на България 2019

Излезе от печат новото издание на Къмпинг карта на България. Тя съдържа информация за 22 избрани български...