Еко-къмпинг Доспат отваря врати на 20 юни

17.06.2016
Еко-къмпинг Доспат отваря врати на 20 юни

На 20 юни 2016 г. официално ще бъде открит "Еко-къмпинг Доспат". Както издава името му - той се намира на западния бряг на язовир Доспат. Това е и първият новоизграден общински къмпинг в България. Стопанисва се от Туристически информационен център - Доспат (ТИЦ Доспат).

Идеята за изграждането на еко-къмпинга възниква преди доста години, а предпоставка за нея е изключително големият брой туристи, които къмпингуват на крайбрежната зона на язовира през летния сезон. Основната цел е да се създадат благоприятни условия на този вид туристи, да се урегулира свободното къмпингуване, за да се запази природата чиста. От ТИЦ Доспат споделят, че доброто възприемане на изградения по това време къмпинг на язовир Батак служи като допълнителен мотиватор на идеята за община. Инициативата за изграждането на това съоръжение е изцяло на община Доспат и е подкрепена от Общински Съвет  през 2013 г. 

По това време съществува възможност за 100% безвъзмездно финансиране от еврофондовете. Общината кандидатства по мярка Мярка: 2.2. "Подкрепа за инфраструктура и услуги, свързани с малките рибарски стопанства и туризма, в полза на малки рибарски общности. №4.1 „Развитие на рибарските области”. №4 „Устойчиво развитие на рибарските области”, а точното наименование на проекта за еко-къмпинга е “Изграждане на еко-къмпинг на брега на язовир Доспат“. Изпълнението му от датата на кандидатстване до пълната му реализация отнема 2 години. Бюджетът е 381 123,79 лв. Възложител е общ. Доспат, а проектант - ДЗЗД „Обединение ВЗР”. Общината има задължението 5 години да управлява и изпълнява дейност по съществуването по предназначение на обекта.

Самият къмпинг е разположен на площ от 2 дка. Разполага с 10 парко места, 5 места за палатки и 8 за каравани (кемпери). Категоризиран е  с една звезда по действащата от 2015 г. наредба към Закона на туризма. Той предлага на гостите си обзаведена кухня, столова, 6 самостоятелни санитарни възела, детска площадка, ток и вода за каравани и кемпери, телевизия, Wi-Fi, пералня и барбекю. Всички къмпинг единици са сепарирани и електрифицирани. До къмпинга има изградена пътна инфраструктура, а до местата за къмпиране – асфалтирана алея. Той ще работи сезонно - от 01.06 до 30.09., като работните места, които ще открива през сезона са две.

Язовир Доспат е отдавна известно и предпочитано място за къмпинг заради красивата природа и прохладата през лятото. Сега вече туристите ще могат да почиват на специално определено за това място и да ползват добрите условия, които предлагат домакините. В района на Доспат има безброй много природни и исторически забележителности, екопътеки и водопади.

Пожелаваме успех на новия къмпинг!

Camping.bg подкрепя всички инициативи свързани с къмпинг туризма в България.

 

препоръчани новини

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводителят на България вече е в печат. Той ще съдържа информация за 29 български къмпинга. През...

България има нужда от много нови къмпинги

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...