Живко Иванов - "Общински имоти", Бургас: Имаме готовност да открием още кемперстопове

27.08.2021
Живко Иванов - "Общински имоти", Бургас: Имаме готовност да открием още кемперстопове

Както вече ви информирахме, наскоро Община Бургас откри четири кемперстопа в района на областния град. Те се намират в Сарафово, Ветрен, Крайморие и Ченгене скеле.

Зададохме няколко въпроса на г-н Живко Иванов - ръководител направление "Пристанищна инфраструктура" в ОП "Общински имоти" относно кемперстоповете. Вижте какво ни каза той:
 

Здравейте г-н Иванов, кога и как се роди идеята Община Бургас да направи кемперстоп? И то не един, а цели четири.

Тенденция е този вид туризъм да става все по-предпочитан в цяла Европа. В нашия регион, по Южното Черноморие има много съществуващи стари къмпинги, които се реновираха. Същевременно има и много нови такива, които са изключително привлекателни за семеен туризъм. Това, което ни провокира да помислим в тази посока е фактът, че всички къмпингуващи преминават през Бургас, но до момента не е имало изградени места за кемпер стоп. Първата ни задача беше да потърсим подходящи места. Спряхме се на съществуващите общински лодкостоянки и рибарското пристанище, заради 3 основни предимства - добра инфраструктура, комуникация и подходяща локация. Четвъртият кемперстоп решихме да бъде изграден в съществуващия спортен комплекс в кв. „Ветрен“ – Минерални бани. Той разполага с открит 25 м плувен басейн с минерална вода, малка хотелска база с 17 двойни стаи и футболно игрище с естествена тревна настилка с размер 70 х 100 м. Базата се намира в непосредствена близост до туристическия комплекс „Акве Калиде“, в който може да се види възстановената баня на Сюлейман Великолепни, както и археологически разкопки, датиращи от различни епохи. Мястото е комуникативно и предполага да бъде междинна спирка в определен маршрут.
 

Колко време отне изграждането им? 

Проектът бе реализиран в много бързи срокове, тъй като работихме върху съществуваща инфраструктура. Това, което направихме, е да обособим конкретни места, така че да не възпрепятстват останалата дейност, която се извършва на съществуващите обекти. 
 

Как стои въпроса с ползването им от туристи - колко и как се заплаща? 

Таксата за ползване е в размер на 10,00 лв. на ден. Тя може да бъде заплатена в брой или по банков път.
 

Нужна ли е предварителна резервация или просто туристите отиват и ако има свободно място се настаняват?

При наличие на свободни места туристите могат да се настаняват и без предварителна резервация, но тъй като места към момента са малко, препоръчително е предварително да се обадят на обявените телефони, за да проверят за свободни места.
 

Какви са отзивите, които получавате до момента? 

Имаме вече запитвания за настаняване, но все още няма отзиви от туристи. Очакваме с нетърпение първите ползватели и техните коментари, защото това ще ни даде нови насоки в работата.
 

Планирате ли изграждане на нови кемперстопове или разширение на тези пилотни четири? 

При голям интерес имаме готовност да увеличим броя на местата във всеки от обособените кемперстопове. Също така да увеличим и броя на услугите, които да предлагаме на туристите. В зависимост от интереса ще предложим и нови локации. Факт е, че този туризъм става все по-популярен и с все по-голям пазарен дял.

 

Интервюто взе Веселин Вълев
Camping.bg

Снимка: Веселин Вълев / Camping.bg

 

препоръчани новини

Hymer в България: Филтърът за питейна вода clearliQ travel

Hymer в България: Филтърът за питейна вода clearliQ travel

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

Българин конструира прототип на teardrop каравана

Българин конструира прототип на teardrop каравана

Конструирана в България каравана се разхождаше това лято по пътищата на страната ни. Тя е дело на 36-годишния...