Забавления за малки и големи по време на почивка

Подготовката на този материал ме върна в дългите летни дни и нощи от детството ми и в тихите вечери в къмпинга от по-близки лета от живота ми. Исках да напиша този материал, за да си припомним, че за да се забавляваме на открито не са ни нужни специални игри и съоръжения, които да разнасяме с нас, тръгвайки на почивка. Напротив, може да използваме онова, с което разполагаме в къмпинг оборудването и пак да ни бъде весело по време на лятната ваканция. Ето за кои игри си спомних и кои игри продължавам да играя като възрастен човек със същото удоволствие и плам на детето в мен. Дано ви бъдат полезни и да ви забавляват, където и да сте по време на вашата почивка.


Състезание с кофи с вода

Все пак е лято! А лятото най-често свързваме с голямата вода – морето. Стигнали сте до къмпинга и имате нужда от малко време, за да организирате престоя си за следващите дни, а децата искат да играят. Или пък сте се върнали в къмпинга след дълъг ден на плажа и желаете да си вземете освежаващ душ и да приготвите вечерята, а децата пак искат да играят. Споделям с вас една идея за игра на открито, която ще ви даде поне час без децата да са около вас, а в същото време вие ще сте спокойни, че те се забавляват. Поканете повече деца от къмпинга да се включат в играта и ги разпределете в два отбора. След това им дайте по две кофи на отбор. Едната пълна с вода, а другата празна. Следващата стъпка е да им връчите по една малка фигурка за игра на пясъка - от онези с форма на животни. Целта на играта е да пренесат с помощта на фигурката водата от пълната в празната кофа, като се редуват всички играчи от отбора. Поставете двете кофи на достатъчно голямо разстояние една от друга на поляната на къмпинга, за да се движат повече по-време на играта. Отборът който пръв се справи с поставената задача е победител.


Музикален стол

Вечната и забавна игра, която се среща под различни имена, но правилата са все едни и същи. Нужни са ви къмпинг столове, които на брой да бъдат с един по-малко отколкото са участниците в играта. Подреждате столовете в кръг и пускате музика, която докато звучи, децата, участниците в играта, обикалят в кръг около столовете. При спиране на музиката се стремят да седнат на най-близкия до тях стол. Този от играчите, който не успее да седне на стол, отпада от играта. Това изисква и намаляване на броя на столовете с един в следващия кръг от надпреварата. Играта продължава, докато останат двама играчи и един стол. Този от двамата, който успее да заеме стола при спиране на музиката е победител. И възрастните, с душа на дете, могат да се забавляват в тази игра.


Живи статуи или „замръзни“

Още една игра позната ми от лятото, което като деца прекарвахме на улицата в града или на село. Подходяща е да се играе и на поляната в къмпинга, когато вечер децата се събират, докато родителите приготвят вечерята с чаша охладено питие в ръка. Необходимо е само някой да се „жертва“ за водещ на играта. Може да се играе на музикален фон или на тишина. Изборът е ваш. Ако ще използвате музика, то, докато тя звучи всички участници в играта танцуват или тичат из поляната. При спиране на музиката условието е децата да спрат на едно място и да се превърнат в живи статуи. Тези от тях, които продължат да се движат изгарят от играта, т.е. напускат я до следващия рунд. Ако нямате възможност да пускате музика, тогава отброявайте от 10 до 1. Когато стигнете до 1, кажете командата „замръзни“ и тези от децата, които продължават да се движат излизат от играта. Победител е този, който остане последен.


Развален телефон

Спомняте ли си тази забавна игра от детството!? Сега ще ви я припомня накратко. Някои я наричат още - "шепот", но аз я познавам като "развален телефон". Хубаво би било, ако в нея се вкара състезателен елемент. Например желаещите да се включат деца да се разделят на отбори. На всеки от отборите се подават едни и същи думи или фрази. Добре би било, ако се постараете да измислите по-дълги и сложни думи или фрази. Целта е думите или фразите да се предават от ухо на ухо между играчите в отбора, но шепнешком. Този от отборите, чийто последен играч в редицата изрече правилно думата/фразата, която е предавана от човек на човек е победител. Задължително е отборите да бъдат с равен брой играчи, за да е справедлива надпреварата, а колкото повече са участниците в един отбор, толкова по-интересно ще бъде.
Сещам се, че днес тази игра би била много по-интересна, ако се играе с помощта на съвременните комуникационни средства, с които всеки разполага, дори и в къмпинга. Какво имам предвид? Слагате слушалки на един от играчите в отбора и пукате силна музика, така че да не чува думите, които неговите съотборници ще му казват, а той ще трябва да познава. Може да се играе, докато се изредят всички деца от отбора на слушалките и този от отборите, който е познал най-много думи е победител. А вие, докато лежите на плажа и събирате тен през деня, може да измислите и напишете на листчета или на телефона си много думи, които да използвате в играта.


Асоциации

Любима игра на малки и големи. Има състезателен елемент, което я прави още по-привлекателна. Добре е да сте се събрали повече хора с желание да играете на асоциации, като минимумът е четири човека. Хубавото е, че може да се играе много пъти и всеки от тях да е различен. Трябва да разполагате с хартиени листчета (при възможност еднакви), химикал/молив и хронометър (вече всеки мобилен телефон има такъв). Всеки от играчите взема, например по четири листчета и записва на тях по един предмет, една личност, едно животно и едно място (държава, град, местност). Тук вариантите за това какво да напишете на листчетата са безкрайни. Написаните думи не се показват на останалите играчи. Листчетата се сгъват така, че думите да не се виждат и всички се поставят на една купчинка в някакъв съд. Сега е моментът играчите да се разделят на отбори.
Първият кръг на играта е с обяснения с думи, асоциации на думата, която е изтеглена. Обяснението е към  съотборника/ците, който/които трябва да познаят думата, която се обяснява. Засича се време от една минута на отбор. И така до изчерпване на думите от купчинката.
Вторият кръг на играта е с обяснение на изтеглената дума само с помощта на една единствена дума. Правилата от тук нататък са същите.
Третият кръг на играта е с обяснение на изтеглената дума с жестове. Правилата отново са същите. Играят се трите кръга с едни и същи думи.


На филми или тихо кино

О, сигурно хиляди пъти сте чували фразата „хайде да играем на филми“… Голямо забавление пада на тази игра в приятелска компания. Може да я играете и край огъня в къмпинга, даже е препоръчително. Ако все пак за първи път чувате за нея, ето и лесните правила. Разделяте се на отбори. След това един от играчите от отбор А, например, трябва да обясни заглавието на филм, който играч от отбор Б е казал само на него. Играчът, който обяснява филма, има право да използва само жестове и мимики в тежката задача да бъде максимално артистичен и добър, за да могат неговите съотборници да познаят филма. И така, докато ви е интересно или заспите край огъня.


Кой съм аз?

Под този философски въпрос се крие една от най-забавните игри, която може да играете в къмпинга край огъня, в палатката, в кемпера и караваната, дори на плажа или в хижата. Трябва ви само голяма весела компания, но ви уверявам че и да я нямате, когато започнете да играете ще привлечете достатъчно хора. Необходими са ви само лист хартия и химикалка/молив. На парче хартия пишете името на известна личност от шоубизнеса, спорта, историческа личност, герой от филм или анимационен герой и без човекът срещу вас да види написаното име, залепяте листчето на челото му. Той с помощта на въпроси, на които вие може да отговаряте само с „да“ или „не“, трябва да познае личността/героя или с други думи кой е той в момента на играта. И така, докато се изредят всички желаещи да играят. Колкото повече хора сте, толкова по-интересно ще бъде.


Песни край огъня

Вечерите в къмпинга са по-приятни, ако са прекарани край огъня. Дали ще го разпалите, за да заровите в жарта картофи и/или царевица или пък за да приготвите вкусна скара, няма никакво значение. Огънят ще направи вечерта по-топла, по-романтична и може да прекарате няколко часа в приятна компания на сладки приказки или песни. А Дънов казва, че музиката внася радост и веселие в човешката душа! Пожелавам ви и двете без значение дали ще ги имате в резултат на музиката или на игрите това лято!

 

Мариана Вълчева
Camping.bg

Снимки: Мариана Вълчева, Веселин Вълев

 

Следвайте  Camping.bg  в: