Забраната за плажни принадлежности, палатки и каравани върху дюни влиза за гласуване в парламента

21.02.2019
Забраната за плажни принадлежности, палатки и каравани върху дюни влиза за гласуване в парламента

Министерският съвет е приел законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и промените ще бъдат внесени в Народното събрание, съобщи Министерството на туризма.

Въпреки многото отрицателни становища от граждани и организации документът е приет без особени изменения и предстои да бъде разгледан от комисии и след това гласуван в пленарна зала в Народното събрание. Един от текстовете събрал най-много критики е забраната в чл. 17а за  поставянето на плажни принадлежности и палатки, а също и преминаването, паркирането и престоя на пътни превозни средства, ремаркета и полуремаркета, върху дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А".

Предвиждат се и съответно санкции за нарушение на горната забрана. Те са глоба от 500 до 1000 лв. или имуществена санкция от 1000 до 3000 лв. за поставяне на плажни принадлежности и палатки върху дюни и глоба от 1000 до 3000 лв. или имуществена санкция от 3000 до 5000 лв. за преминаване, спиране за престой или паркиране на пътно превозно средство върху дюни.

В законопроекта са включени и санкции за плажни оператори, ако не осигурят равностоен достъп за свободно разполагане на плажни принадлежности от посетителите, както и санкции за субект, който в нарушение на закона ограничава правото на гражданите за свободен и безплатен достъп до морските плажове.

Веселин Вълев
Camping.bg

препоръчани новини

Българите избират България за къмпинг това лято

Българите избират България за къмпинг това лято

Българите ще изберат да останат в България за къмпинг почивката си през това лято. Това показва проучването на...

Новият къмпинг АйлякЪ - бленувана свобода през сезон 2020

Новият къмпинг АйлякЪ - бленувана свобода през сезон 2020

„Щастието се крие в малките, но истинските неща“ – с тези думи ни посреща най-новият къмпинг на...