Започва проектиране на нов термален къмпинг край Казанлък

08.03.2021
Започва проектиране на нов термален къмпинг край Казанлък

Избран е терен за второто издание на конкурса за студентски проекти за изграждане на къмпинг.

Тазгодишното издание на Конкурса за студентски проекти за изграждане на къмпинг стартира през месец февруари с покана за търсене на терен. Получихме 7 много интересни предложения за локации на бъдещи къмпинги. От тях три са в Родопите и по едно в София, Източна Стара планина, Подбалкана и Черноморието.

Комисия от преподаватели от Лесотехнически университет прегледа обстойно всички предложения и избра това в с. Овощник, на 4 км. от град Казанлък, известно още и като Казанлъшки минерални бани. Предполага се, че минералният извор в Овощник избликва след мощно земетресение в района през 1928 г.

Теренът на бъдещия къмпинг е с площ от близо 18 000 кв.м., равен с борова гора в едната му част и в непосредствена близост до река Тунджа. Важна подробност е, че собственикът има концесия за минерална вода с температура 45°C, тоест ще гледаме на живо "раждането" на нов термален къмпинг в България.

Бъдещият къмпинг е с работно наименование ОвощниКът - Термален Къмпинг / The Orchard Thermal Camping. Предвижда се в него да има открити минерални басейни, зони за кемпери и каравани, палатки и бунгала, площадка за тренировка на кучета, огнища, ресторант, детска площадка и много зеленина. Районът на Казанлък е богат на културни и исторически забележителности, както и на красива природа. В момента се работи по изграждане на нова велоалея свързваща града с тракийските могили наколо и с. Шипка.

Чакаме с нетърпение да видим как ще се справят тази година студентите на гл. ас. д-р Веселин Шахънов с проектирането на вече реално планиран къмпинг.

Първото издание на Конкурса за студентски проекти за изграждане на къмпинг се проведе през есента на 2020 г. В него аудиторията на Camping.bg оцени 14 селектирани от д-р Шахънов проекта на студенти ІV курс от Катедра Ландшафтна архитектура към Лесотехнически университет. Те бяха за терена на бившия къмпинг Панорама, който е работил през 80-те и се е намирал на пътя между гр. Смолян и к.к. Пампорово. Трите проекта, които получиха най-много гласове, както и снимки на наградените с грамоти от Camping.bg и университета студенти може да видите ТУК.

 

Camping.bg

 

препоръчани новини

Hymer в България: Филтърът за питейна вода clearliQ travel

Hymer в България: Филтърът за питейна вода clearliQ travel

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

Българин конструира прототип на teardrop каравана

Българин конструира прототип на teardrop каравана

Конструирана в България каравана се разхождаше това лято по пътищата на страната ни. Тя е дело на 36-годишния...