Започва „Седмица на гората 2016”

04.04.2016
Започва „Седмица на гората 2016”

Световната седмица на гората започва днес, 4 април 2016 г. и ще бъде отбелязвана в цялата страна до 9 април събота. Официалното откриване се случи в Стара Загора, където пристигнаха представители на Агенцията по горите, Съюза на лесовъдите, на Регионалните дирекции на горите, на държавните ловни и горски стопанства.

Инициативите, които се предвиждат в рамките на седмицата, са организиране на пътуваща изложба, изложба-базар, демонстрация на безотпадъчно производство на мебели, работни срещи за опазване на горите  и други.

Във вторник, 5 април в сградата на Министерство на земеделието и храните ще бъде открита изложба-базар на изделия и предмети, произведени от учениците от професионалните гимназии по горско стопанство.

В сряда, 6 април, между 10:00 ч. и 16:00 ч. ще бъде организиран ден на отворените врати в регионалните дирекции по горите, а в Южния парк в София ще бъде поставена шатра на Изпълнителна агенция по горите, в която ще бъдат изложени семена от различни дървесни видове, инструменти за дейности в горите, средства за контрол на движението на дървесината. Там ще бъдат раздавани и информационни брошури за различните лесовъдски дейности. Гражданите ще получат контейнери фиданки. Ще бъде организирана работилница за деца, които ще бъдат забавлявани от аниматори.

В събота, 9 април, между 10:00 ч. и 14:00ч. на територията на 20 горски територии в страната едновременно ще се проведе „Празник в гората”. На децата ще бъде предоставена възможност чрез интерактивни игри да научат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях. В ролята на лесовъд може да влезе всеки присъстващ. Участниците ще получат фиданки, които логат да залесят. 

Повече информация търсете на сайта на Изпълнителна агенция по горите.

 

препоръчани новини

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводителят на България вече е в печат. Той ще съдържа информация за 29 български къмпинга. През...

България има нужда от много нови къмпинги

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...