Защо къмпингуването е полезно?

21.10.2015
Защо къмпингуването е полезно?

Пътуването и живеенето на открито сред природата са естественият начин, по който човечеството е започнало да съществува. В днешно време обаче, ако номадството вече е загубило своя някогашен смисъл, то поне пребиваването „на диво” все още носи достатъчно блага, от които не трябва да се отказваме.

Както всеки човек има необходимост да пътува, така всеки има необходимост да спи на открито, но понякога просто не осъзнаваме тази нужда. Ако предпочитате да използвате хотел, когато сте на почивка – опитайте се да го забравите поне веднъж. Ще се почувствате много по-добре, ако къмпингувате, независимо дали на палатка, с кемпер или каравана. Къмпингуването обогатява съществуването ни и добавя позитивни усещания към него. Просто си съберете багажа и намерете място под звездите. Ако все още не вярвате в последното ни твърдение, ето няколко аргумента в негова подкрепа:

Почивката на къмпинг рестартира естествените биоритми на тялото

Тялото ни е естествено настроено да следва слънцето, т.е. да следва смяната на деня и нощта. Университета в Колорадо е изследвал как влияе живеенето на отрито за период от две седмици. Проучването доказва, че когато човек е навън, се рестартира естественият ритъм на тялото. Участниците в изследването си лягали 4 часа по-рано в сравнение с градския им ритъм и денем събирали 400% повече слънчева светлина, която е изключително необходима за нормалното функциониране на човешкия организъм. Учените също установили, че участниците имат по-богат и по-дълбок сън и не се събуждат изморени, както обикновено се случва в града, дори и през почивните дни.

Дори и без да сте участник в подобно проучване, ако отидете на къмпинг, още на втория ден ще усетите как сутрин ставате свежи и отпочинали, и то много по-рано, отколкото в града – без будилници и снузване на телефона.

Почивката на къмпинг стимулира креативността и разрешаването на проблемите

Когато потеглим нанякъде, често пъти се случва да забравим някоя вещ, която ни е от изключителна необходимост. Това може да се случи когато отиваме на работа, когато тръгваме на почивка или в други ситуации, в които променяме местоположението си. Ако обаче сте тръгнали на къмпинг или преход в планината, ще установите, че макар и забравената вещ да ви създава известен дискомфорт, много бързо ще го преодолеете. Това е така, защото ще намерите алтернативно решение с подръчни средства и материали. Пребиваването на открито кара не само тялото ви да действа, но и ума ви.

Почивката на къмпинг ни стимулира да си приготвим храна, която носи наслада

Когато сте на къмпинг, обикновено не се храните по заведения, както вероятно правите, когато сте на хотел. Собственоръчно приготвената храна съдържа 50% по-малко калории и доказано удължава продължителността на живота. Планирането на почивка сред природата със сигурност ще ви накара предварително да решите каква храна ще консумирате, което пък от своя страна дава възможност да изберете по-здравословни продукти, зареждащи с повече енергия.

Почивката сред природата ще ви държи „в момента”

Почивката „да те държи в момента” – що за странно изказване? А усещали ли сте, че когато се приберете от работа, често пъти продължавате да мислите за служебните проблеми докато готвите, докато гледате телевизия, а дори понякога забравяте да разговаряте с партньора си?

Когато обаче сте сред природата, се налага да бъдете концентрирани. Ако правите преход – внимавате да не объркате маршрута; докато разпъвате палатката, се концентрирате коя част след коя следва. Прогнозата за времето, изборът на подходящо място за нощувка, осигуряването на безопасен водоизточник или събирането на дърва за огън са все неща, които ангажират вниманието ни докато сме навън и ни помагат да забравим градските проблеми. Същевременно от тях не се чувстваме натоварени и изморени. И колкото повече „в момента” сме умствено, толкова по-добре си почиваме. А така, пребиваването сред природата се превръща в най-добрата отмора.

Почивката сред природата държи тялото активно

Човешкото тяло има естествената необходимост от движение. Ако в града нямате достатъчно възможност да се движите, то почивката на къмпинг със сигурност ще ви предизвика да правите това съвсем без да ви натоварва. Дали движението ще е под формата на преходи, кратки разходки или просто суетене около лагера, тялото ви постоянно ще има нещо за правене, и то на чист въздух.

Почивката на къмпинг ще ви държи настрани от мобилни устройства и екрани

Мобилните устройства и екраните като телефони, таблети, лаптопи, телевизори, дигитални часовници и т.н. нарушават отделянето на мелатонин в тялото. Това променя естественото време, в което организма ни получава нужда за сън. По този начин ние си лягаме по-късно, а на сутринта се събуждаме неотпочинали. Проучване доказва, че ако елиминираме изкуствената светлина  и спим навън, тялото ни ще започне да отделя мелатонин един час преди лягане и час преди ставане, което допринася за отпочиването му и чувството ни в кондиция. Затова – спете на къмпинг и тялото ви ще е щастливо.

Почивката на къмпинг ви прави спокойни и смирени

Хората сме един от многото живи видове на планетата и почивката на къмпинг ни напомня за това. Без значение какво е географското ни местоположение, наоколо е пълно с най-различни насекоми, сухоземни и земноводни животни, бозайници. И без значение какъв е релефът – дали е планина, пустиня, море, той със сигурност е по-голям и по-стар от нас и ако можеше да говори, щеше да каже много неща за съществуването ни, които не знаем. Ценете природата, наслаждавайте се на най-малките неща, които тя ни предлага. Вдишайте сутрешния хладен въздух, отпивайки глътка топло кафе, наслаждавайте се на всеки момент и по този начин ще възстановите естественият циркаден ритъм на организма - режима  му, метаболизма и умствената активност през денонощието.

Почивката на къмпинг създава здравословна социална атмосфера

Почивката на къмпинг сред природата е перфектна възможност да общуваш с приятели или семейството си лице в лице. Компанията, обединена  около лагерния огън, започва да действа като единен, сплотен екип - съвместно решавате къде да се разходите, какво да приготвите за обяд и вечеря, какви игри да изиграете, кога да отидете на плаж. Тук няма имейли, смс-и, чат по вайбър или фейсбук. Всичко се казва около лагерния огън, а взаимоотношенията са човешки и естествени.  

 

препоръчани новини

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

препоръчани новини

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...