За първи път на къмпинг? - 3 основни съвета за начинаещи къмпингари.

05.07.2015
За първи път на къмпинг? - 3 основни съвета за начинаещи къмпингари.

Ако много от вашите приятели и познати прекарват свободното си време на палатка, най-вероятно в някакъв момент и на вас ще ви се прииска да пробвате. И вероятно първото нещо, което ще направите е да си подсигурите палатка, спален чувал и постелка за спане. Но дали в действителност това ще ви бъде достатъчно, за да имате едно хубаво първо преживяване на къмпинг? Не забравяйте българската поговорка „По дрехите посрещат, по ума изпращат” – при къмпингуването е същото – колкото по-добра е подготовката ви, толкова по-трайни ще са впечатленията.

Хубавото преживяване на къмпинг изисква доста добро планиране, стабилна подготовка на екипировката и известна доза късмет. Затова преди да се отправите към избраното място, вземете предвид нашите 3 основни съвета за първа почивка на къмпинг.

 

1.Разучете екипировката си преди да се отправите на път.

Една от най-често срещаните грешки на начинаещите къмпингари е да вземат назаем палатка от приятел или да си купят такава без никога преди това да са разпъвали палатка. Обикновено повечето хора си мислят, че като отидат на място лесно и бързо ще се ориентират какво да правят. Или най-малкото ще намерят човек, който да им помогне. И тук ще ви припомним втора българска мъдрост – приказката за Неволята . Затова се подгответе така, че да разчитате само на себе си и собствените си знания и възможности, когато сте сред природата. Това нерядко може да ви спаси при неочаквани обстоятелства като например внезапен дъжд, под който приятелите ви спасяват собствената си екипировка и се прибират на сухо, или силното им желание да пият бира на сянка вместо да се пържат с вас под слънцето, разпъвайки палатката ви.

Ето какво може да направите, за да се подготвите: Ако сте взели палатка назаем от приятел, помолете го заедно да я разпънете на подходящо място и той да ви обясни какви са нейните особености и как желае да се грижите за нея. Малките палатки (2-3 местни) съвсем спокойно може да разпънете в хола или на поляната пред блока или в парка (вярваме, че никой няма да ви глоби за тестово разпъване в парка). Ако сте закупили палатка от магазин, помолете там да ви покажат как да боравите с нея. Повечето магазини не отказват, но в случай, че това се случи – не забравяйте правата си на клиент да тествате закупената стока на място.

За спалния чувал и постелката важи същото – помолете да ви покажат как се вади чувалът от калъфа и после как се навива. В зависимост от постелката (надуваема, самонадуваема) помолете да ви покажат как се помпа и изпомпва. При различните марки си има специфични тънкости, с които е добре да сте наясно.

Помнете, че палатка, чувал и шалте не са единствените принадлежности, които ще са ви необходими. Подгответе си челник и батерии за него, посуда, маса и столове (ако са ви необходими) и санитарни принадлежности. Съберете цялата си екипировка на едно място и преценете как ще я подредите в багажника на колата или в раницата.

 

2. Планирайте пристигането си в къмпинга рано.

Ако това наистина е първото ви преживяване под откритото небе, е важно да предвидите поне няколко часа преди залез слънце, за да разположите лагера си. Опитните къмпингари умеят да разпънат палатката си за 5-15 минути и да подредят лагера си за още толкова, но имайте предвид, че на вас ще ви е нужно поне 3 пъти повече време. Затова размислете внимателно дали да тръгнете петък вечер след работа или по-скоро рано сутринта в събота. Една недобре подготвена вечер на палатка може да съсипе удоволствието от нощуването под открито небе.

 

3. Не бъдете свръхамбицирани

Въпреки, че е доста изкушаващо да планирате голямо къмпинг приключение, най-добре стартирайте с нещо мъничко. Например, като за първи път разпънете палатката някъде в близост до дома си или на добре урбанизирано място, от което да може лесно да се измъкнете в случай на необходимост. Списъкът с възможните усложнения напрактика е неизчерпаем и не бихме могли да изброим всяко едно от тях, но той общо взето започва с това да сте забравили важна част от екипировката си (например да не сте прибрали в калъфа на палатката колчетата, когато сте я тествали), да повредите част от оборудването си (например да счупите рейка, докато се опитвате за първи път да разпънете палатката), да се разболеете, да ви ухапе насекомо, да ви хване алергия, да се окаже, че спалният ви чувал не е достатъчно топъл, че не ви е удобна постелката и т.н. И понеже последното изречение звучи твърде плашещо и неприветливо на начинаещия къмпингар, ще ви уверим, че тези неща се случват рядко.

Вярваме, че ако вземете предвид нашите три основни съвета за първо къмпингуване, ще имате една незабравима почивка сред природата. Желаем ви приятни първи къмпинг емоции! А ако искате – може да ни ги споделите!

Свързани статии:

Ръководство за избор на семейна палатка

Как да изберем спален чувал?

Подготви се за къмпинг с Coleman

Най-често срещаните грешки при разпъване на палатка

Първа помощ: Аптечката

 

препоръчани новини

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

препоръчани новини

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...