Зимен караванинг

20.01.2017
Зимен караванинг

Къмпирането на сняг има един особен чар. Създава романтика и чувство за приключение. Особено приятен е в къмпингите в големите европейски ски-курорти, които за съжаление в България липсват. Но за много българи границата вече е добре позната и я преминават не само през лятото, но и през зимата. С правилното оборудване и подходяща екипировка пътуването с кемпер или каравана през снежния сезон не е никакъв проблем, а насладата от приключението е още по-голяма.

При караванинга има някои особености на оборудването, които улесняват придвижването и къмпингуването. На първо място това е уинтеризацията. За нея сме говорили повече тук, но накратко ще споменем, че това е внедрената от производителя система за зимна употреба на кемпера или караваната. Тя включва по-дебели таван и под (мин. 4 см.) и по-дебели стени (мин. 3 см.), които са изолирани със специален материал. 

Парното

Решаваща роля за доброто изкарване на къмпинг през зимата има парното в караваната. С колкото повече изводи на топлия въздух е снабдена къщата ви на колела, толкова по-равномерно ще е отоплението и толкова по-нисък ще е шансът някоя от системите да замръзне. Допълнителното отопление повишава комфорта. Може да използвате електрически печки и духалки, стига мощността им да отговаря на ограниченията, предоставяни от къмпинга за включване към електропреносната мрежа. Съществуват много уреди, които са пригодени за употреба на 12 V. Ако пък сте на диво в България, винаги може да ползвате агрегат, стига да не ви притеснява шума му и миризмата на изгоряло гориво. За всеки случай обаче ние бихме отбелязали, че агрегатът не е най-екологичния начин на отопление и почти влиза в разрез с концепцията на караванинга за природосъобразен начин на почивка. Затова по възможност отоплявайте се по конвенционалните начини.

Незаменимо е парното на газ. Но трябва да предвидите минимум 3 литра на ден. Това означава, че на всеки максимум 4 дни трябва да сменяте газова бутилка от 11 л. В този случай е добре да разполагате със система за автоматична смяна, която обслужва две бутилки. Когато газта в едната се изчерпа, системата сама прехвърля консумацията от втората бутилка. Така може да смените първата бутилка без да има прекъсване на топлоснабдяването в караваната, а и спокойно ще изкарате едноседмична ваканция на ски без да мислите за отоплението. Ако караваната ви не разполага с такава система от производителя, съвсем спокойно може да си я добавите сами.

Допълнително оборудване

Неизменна част от допълнителното оборудване за зимно къмпингуване е форцелта. През зимата той служи като фоайе на караваната – възспира студения въздух да навлезе вътре щом отворите вратата и в него може да оставите мокрите си обувки, ски екипировка или други пособия, които не е добра идея да внасяте вътре. 

При снеговалеж е добре да разполагате с удължители и клапи на въздуховодите от външната страна на караваната, за да не биват затрупвани от снега. Когато паркирате, подложете под гумите нивелир клинове или подложки против боксуване, за да не затънете при продължителен престой. 

Сигурност на пътя

Освен всички тези малки трикове за по-добро къмпиране през зимата, е важно да споменем кои са съществените елементи по време на пътуването. На първо място – зимни гуми на всички оси на караваната или кемпера. Резервна бутилка с антифриз, зимна течност за чистачки и устройство за проверка на заряда на акумулаторите (мултицет) са другите неразделни компоненти по време на пътуване. Веригите за сняг също са изключително важни, ако сте се насочили към място, до което пътят може да не е почистен.

Още за къмпингуването с кемпер и каравана може да научите тук.

Camping.bg

Заглавна снимка: caravaning.de

препоръчани новини

препоръчани новини

Къмпинг и караванинг експо 2021 ще се проведе от 14 до 16 май в София

Най-голямото и важно събитие в къмпинг, караванинг и аутдор сектора през тази година ще се проведе в рамките на...

препоръчани новини

За първи път в България: Megamobil!

Словенската марка кемпери Megamobil идва за първи път и у нас в България със съдействието на Megamobil Bulgaria!...