Идва нова ера за тегличите

21.11.2018
Идва нова ера за тегличите

Ще кажем ли "Довиждане" на традиционните тегличи? Да, според шведската компания Semcon. Те са разработили прототип на система за автоматично закачане за автомобила, без дори шофьорът да се налага за слиза от превозното средство.

Използваните днес тегличи са малко или много непроменени още от 1932 година. Компанията Semcon провежда анкета за това кои са продуктите, които жените изпитват затруднение да използват. Получили списък от над 500 предложения. Сред тях било и това колко трудно е на жените да закачат ремарке или каравана за теглича на автомобил, както и чувството им на несигурност при теглене. Друго изследване показва, че около 50% от шофьорите не искат да теглят с автомобила си каравана или ремарке. 70% от тях са жени.

Така, през пролетта на 2018 г. Semcon сформира изцяло женски екип със задача да намери решение на проблема. Резултатът е напълно нова високотехнологична система, която закача изцяло автономно ремарке или каравана за автомобила.

Вижте във видеото как работи: 

Когато автомобилът е на дистанция от около 2 метра от караваната или ремаркето може да бъде стартиран автономния режим на закачане. Двете превозни средства за свързани в облака и така могат да комуникират едно с друго. При слаба интернет връзка има алтернативна такава - чрез Блутуут. Вместо теглич автомобилът има отвор в бронята в който ремаркето или караваната се заключва и свързва електрически. Шофьорът само наблюдава процеса на камерата за обратно виждане. Помощното колело на ремаркето или караваната се вдига автоматично след свързването, посредством електромотор. Дисплей в автомобила дава информация за светлините, теглото, баланса и друга полезна информация за тегленото превозно средство. 

"На фона на огромните средства, които са инвестирани в автомобилната индустрия през последните 80 години е странно, че никой не е направил нищо за тегленето, при положение, че много хора го намират за трудно.", казва Софи Аскенбом - проджект мениджър на екипа.

Остава да видим дали тази технология ще се наложи в бъдеще.

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник и снимки: Semcon

препоръчани новини

Стартира класацията на къмпингите в България за 2019 г.

Стартира класацията на къмпингите в България за 2019 г.

Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp2019 .стартира. Тя се провежда за пета поредна...

Добре дошли в новия къмпинг Съни Парадайс

Добре дошли в новия къмпинг Съни Парадайс

Ана и Иво ви канят в техния чисто нов къмпинг в Югозападна България. Той се намира в село Чучулигово, на място с...