Избор на зимна палатка

28.11.2019
Избор на зимна палатка

Къмпингуването през зимата изисква допълнително внимание към всички детайли и особености на оборудването. Хората обикновено смятат, че доброто облекло е най-важното. Няма спор, че то е приоритетно, но има и няколко други аспекти, които не бива да бъдат пренебрегвани в никакъв случай. Те са важни също колкото и доброто облекло.

И така! Как да изберете палатка за студено време? Сигурни сме, че когато започнете търсенео в интернет и по магазини, се засипвате от информация и накрая оставате крайно объркани. Затова тук ние ще ви изброим най-основните и важни неща, за които да гледате. Като цяло, необходимо е за знаете каква е функцията на всяка част от палатката, за какво е важна тя и как да изберете палатка въз основа на тази информация.

Най-добрият начин да изберете палатка за зимата

1.    Според мястото на използване

Първо трябва да решите как ще достигате до мястото, на което искате да къмпингувате през зимата – пеша или с кола. Това е изключително важно, тъй като, ако стигате пеша, няма да искате да носите тежък и обемен багаж на гръб в снега. Но пък ако стигате с кола, вероятно ще сте доволни да имате повече място на закрито, където да разположите оборудването си, например риболовните принадлежности. 

Когато говорим за къмпингуване през зимата в България, повечето от нас си представят нощуване на диво в планината. Не са много къмпингите, които работят целогодишно у нас, а и са малцина тези, които биха отишли на къмпинг на палатка с цел почивка. Два вида са хората у нас, които ходят на палатка през зимата: 1. планинари, които по време на преход предпочитат да останат на палатка вместо в хижа; 2. рибари, които искат да се възползват от тръпката на зимния риболов за една или най-много две мразовити нощи. 

Ако сте от първата група смелчаци и планирате преход в планината, ние ви съветваме да се насочите към куполна палатка, наречена още „тип иглу“. Този тип палатки са специално предназначени за туристи. Те са олекотени, компактни и спокойно могат да се приберат в раница. Зимните модели са произведени, така че да са устойчиви на силни ветрове и да са издръжливи на затрупване от сняг – функционалности, които идват именно от куполообразната им форма. 

Предимства на олекотените малки палатки с куполна форма

Тежкия и мокър сняг може много бързо да затрупа палатката, а ако вие сте в нея през това време – дори ще застраши живота ви. Куполната конструкция с кръстосани рейки и голям наклон предпазва именно от този риск – снегът няма да се задържа на покрива ѝ и ще се свлече отстрани. Този тип палатки са предназначени за малка група от нощуващи (максимум 3 души), които се предвижват пеша в условия на сняг.

 

Предимства на големите семейни палатки през зимата

От друга страна обаче, ако сте голяма компания, например мъжка група рибари, младежи, търсещи предизвикателство или смело семейство с деца и искате да изпитате удоволствието от зимното къмпингуване през уикенда, на вас няма да ви е удобна куполна палатка. В този случай може да разчитате на всяка голяма, здрава и устойчива семейна палатка, която най-често е със стоманени рейки и тунелна конструкция. Естествено, и тук трябва да обърнете внимание на това за какви условия е предназначена палатката от производителя. За това ще стане дума по-долу.

Съществуват и палатки, които са предназначени специално за риболов. Те се различават драстично от обикновените семейни на големите производители и от експедиционните зимни палатки. 

 

2.    Според броя нощуващи

След като вече сте избрали как ще достигнете до желаното място, е време да решите колко души ще бъдат настанени в палатката. Ако сте се насочили към соло къмпингуване, т.е. планирате да сте единствения ползвател на палатката, тогава изборът е лесен – това ще е малка и лека палатка, изцяло съобразена с вашите нужди. Но ако планирате да включите в приключението приятел, половинката, децата или други потенциални ваши „съквартиранти“, например кучето, то тогава трябва да се съобразите с доста други детайли.

Ако планирате да сте двама или трима души (или двама души с куче), то тогава ние ви съветваме да помислите за 4-местна палатка. Общо взето правилото при избор на палатка, независимо дали за зимата или за лятото, е винаги да се планира едно място екстра. То обикновено служи за повече ширина и за удобно съхранение на багажа. Когато производителите обозначават за колко души е предназначена палатката, те обикновено не включват необходимото място за багаж, а само спалните места.

Също така, ако вашият партньор в зимното приключение е по-висок или по-едър, е необходимо да съобразите палатката с този факт. Т.е. купуването на малко по-голяма палатка, отколкото е реалният брой на хората, е винаги в плюс. Дори и ако сте трима души с нормално телосложение, ще се радвате да сте в 4-местна палатка, за да има къде да сложите раниците, обувките, дрехите и храната си. 

3.    Според входовете

Третия аспект, с който трябва да се съобразите при избора на зимна палатка, са входовете. Ако планирате да сте повече от двама души, то със сигурност трябва да изберете палатка с поне два входа. В противен случай ще бъде доста притеснително за всички, ако човекът от най-вътрешната страна трябва посред ледената нощ да прескочи всички, за да излезе навън. Ако пък сте повече от трима души, всеки допълнителен изход е бонус, а ако палатката е с отделни спални помещения – е най-добре.
Тъй като сме на тема вход на палатката, тук е мястото да отбележим накъде трябва да е разположен той, когато разпъваме. Опитайте се да установите посоката, от която духат постоянните ветрове и разположете входа на другата страна – така че да не духа директно в него.

4.    Рейките

Четвъртото изключително важно нещо са рейките. По правило големите семейни палатки са с твърди рейки. Те са тежки и обемни, обикновено са изработени от стомана или алуминий. Това не е проблем, ако достигнете до мястото с ван или джип. Но ако смятате да се придвижвате пеша, тези рейки определено няма да са по силата ви. 

Куполните палатки обикновено са с огъваеми рейки. Те са направени от фиброво стъкло, алуминий, а при по-скъпите модели – от карбон. Фибровите рейки лесно може да бъдат счупени, ако се огънат по-силно или ако замръзнат при ниски температури. Поради тази причина зимните модели палатки в повечето случаи са с алуминиеви рейки. Рейките са „скелетът“ на палатката, следователно той трябва да е достатъчно устойчив на условията, в които ще го ползвате – ниска температура, силен вятър и тежест на снега. Също така, алуминият е по-лек – предимство, което несъмнено ще оцените при преход в снега с раница на гръб. 

Помнете, че колкото повече рейки има палатката, толкова по-здрава ще е конструкцията, защото се пресичат на повече места. Това обаче също така означава, че тя ще е по-тежка. Но ако планирате за спите в бурна нощ, устойчивостта на конструкцията определено трябва да е водеща пред теглото.

Повече информация за това какви рейки съществуват и какви са предимствата и недостатъците на всеки вид може да научите от статията ни Видове рейки за палатка.

5.    Колчетата

След рейките идва ред на темата за колчетата. Това е петият съществен елемент при избора на палатка. Добрата новина е, че ако пакетът не е снабден с подходящи колчета  от производителя, вие винаги може да закупите нови според условията, в които ще къмпирате. Колчетата са важни, защото те са крепящия елемент на палатката към земята. Без тях тя ще се вдигне от вятъра или ще се изпързаля по снега. 

Колчетата, които бихме ви препоръчали, са модел Snow and Sand Stake на марката Robens. Те са специално предназначени за употреба при сняг и пясък в агресивна метеорологична обстановка. Изработени са от високоустойчив анодизиран алуминий, всяко е с дължина 31 см. и тегло 46 гр. Комплектът е от 2 бр.

Колчетата трябва да бъдат стабилно забити в земната повърхност. Ако разпъвате на мек и пърхав сняг, това може да е проблем. Следователно, ще трябва да изринете пудрата, докато стигнете до слегнал сняг, в който да поставите колчето и ако е необходимо – отгоре да натрупате сняг за допълнителна стабилност. Ако нямате подходящи колчета, винаги може да разчитате на креативността си и да изработите от здрави клони на дръвета (но не режете от самото дърво, използвайте паднали клони). Също така може да използвате туристически щеки.

Ако снегът е прекалено твърд, трябва да използвате лопата, чук или пикел, за да пробиете дупка. Препоръчваме ви мултифункционален инструмент, с който да може да копаете, сечете, режете клони, ковете пирони.

6.    Материята

Материята! Това е следващият съществен елемент, на който трябва да обърнем изключително голямо внимание, когато избираме зимна палатка. Обикновено палатките се правят с полиестерно или найлоново платнище. И двата материала са дишащи, леки и устойчиви.

Найлонът е съвсем малко по-лек от полиестера, но разликата е почти незначителна. Когато избирате, е важно да обърнете внимание на параметъра, означен с буквата D (Denier). Той показва тежестта на плата. Колкото по-голямо е числото, толкова по-голяма е тежестта на единица квадратен сантиметър. Всъщност D показва гъстотата на наплитане на нишките на материята в един квадратен сантиметър. Следователно, плат с по-голям Denier е по-гъсто наплетен и следва да е по-устойчив (дебел) и по-водоустойчив. Същовременно обаче ще бъде по-тежък. Затова е разумно да изберете палатка, която има добро съотношение между тегло и дебелина на платнището. Ние съветваме да изберете такава с по-нисък D. Тя ще е по-лека, а ако платът е достатъчно добре третиран, ще е достатъчно устойчив. В следващия абзац ще разберете какво имаме предвид.

Зимните палатки обикновено са промазани със специален слой на платнището. Това означава, че те имат допълнителна защита. Два от най-често срещаните материала за покритие на плата са силикон и полиуретан (PU). Те добавят водоустойчив ефект на материята, но същевременно запазват дишаемостта и позволяват на отделената влага да излезе навън. Полиуретанът се използва специално за подобряване на водоустойчивостта на плата. Той се нанася от външната страна на платнището. Силиконът най-често бива нанасян отвътре. Той подобрява еластичността на стените и придава допълнителна здравина на материята. Това е изключително важно за зимните модели палатки, тъй като найлонът и полиестерът замръзват при минусови температури, ако не са достатъчно качествено изработени, и могат да се счупят като тънък лед. Ако палатката ви няма поне едното от тези две покрития, то тогава вие сте изложени на много голям риск.

Отскоро съществува нов термин за материя – „Силнилон“. Той означава, че стените са направени от найлон, покрит със силикон. Силиконът, освен че добавя устойчивост на найлона към външни елементи (прах, плесени и други зацапвания), подобрява общите му качества. 

Полиестерът е значително по-добра материя от найлона от гледна точна на водоустойчивост и замръзване, дори и да няма покритие. А полиуретанът го прави допълнително здрав. 
В обобщение може да кажем, че „силнилонът“ има същите характеристики както полиестерът, третиран с полиуретаново покритие. И двата типа материи се справят чудесно в зимни условия. 

7.    Платнището

В повечето случаи външния слой на палатката е изработен от полиестер, тъй като той предпазва по-добре от дъжд. Вътрешния слой обикновено е от мрежа. Тя не е топлоизолатор. Лятото често може да си позволите да нощувате само с вътрешен слой, ако типът конструкция на палатката го позволява. Мнозина го правят, за да спестят теглото на платнището, особено ако прогнозата е за тихо и ясно време. Но през зимата това е доста лоша идея. Вероятно ще може да се стоплите за кратко от собствената си топлина в спалния чувал, но отделената топлина от дишането ви няма да се задържи във вътрешността на палатка и постепенно студеният въздух, който вдишвате ще охлади цялото ви тяло. 

Запомнете: платнището покачва вътрешната температура в палатката с около 10 градуса. Това несъмнено ще повиши и комфорта ви.

За разлика от стандартните покривала, които не достигат до земята, покривалото на зимните палатки е с пола/яка за сняг. Тя е по-дълга и може да бъде „постлана“ на земята, за да предпазва от навявания между двата слоя на палатката. Най-добрата опция е след като опънете палатката, да я покриете със сняг от горната страна. Това действие има два ефекта – първо, вятърът няма да повдига платнището и палатката става по-стабилна, второ – няма да навлиза сняг при вътрешния слой. 

Стигнахме и до темата със слоевете. Разбира се, зимната палатка трябва да е двуслойна. Вторият слой задържа допълнително топлината и предпазва от кондензация, която полепвайки се по платнището може да започне да капе обратно върху вас, ако палатката е еднослойна. Не забравяйте, че при студено и сухо време за една нощ вие издишвате около 1 литър влага. Ако палатката не е с добра вентилация, тази влага полепва по стените. Това може да бъде особено опасно в студено време, тъй като малките кондензирали капчици се превръщат в ледени кристали, които вие директно ще вдишате или ще полепнат по откритите части на кожата ви. Това може да доведе до сериозни измръзвания.

Затова, когато избирате палатка, прочетете внимателно указанията на производителя и се допитайте допълнително до търговеца дали палатката е с доказани вентилационни качества. Платнището задължително трябва да има отвори, през които да навлиза свеж въздух и да се отделя влагата. 

8.    Подът

Следващият важен елемент на палатката е подът. Трябва да знаете, че независимо колко топъл спален чувал имате, ако подът на палатката е лош, то ще ви е студено при всички положения. Подът е изработен от найлон. Той няма термоустойчивост. Но задържа влагата надалеч, а това е достатъчно, за да ви спаси от измръзване. Естествено, задължително е да имате подходяща постелка за сън, а по възможност дори и футпринт (допълнителен под за палатката). 

9.    Допълнителни елементи, които придават повече комфорт

В заключение, при избора на зимна палатка е редно да вземете предвид и допълнителните характеристики, които не са животоспасяващи, но придават известен комфорт на зимното приключение.

Преддверието на палатката – то дава допълнително простарнство за съхранение на вещи. Предимството му е, че може да държите оборудването си на закрито място, без да го внасяте вътре в спалното, където да се разстопи снега и да ви намокри. Преддверието може да има различна големина – да е колкото да сложите обувките си или пък направо целия багаж, вкл. раницата и ските/снегоходките. 

Височината на палатката – тя основно определя удобството ви на движение във вътрешността. По-малките палатки по правило са по-ниски, а по-ниските палатки са по-устойчиви на вятър. Малките и ниски палатки са по-леки, тъй като при тях е използван по-малко материал. Те ви дават единствено закрита площ за спане, но не и комфорт при стоене и преобличане. Важно е да прецените доколко ще се нуждаете от удобство вътре в палатката и доколко ще я използвате само за спане. По-високите палатки са с по-стръмни стени и по тях снегът се задържа по-трудно. Следователно, шансът снега да натежи и да счупи конструкцията, с което да ви затисне, е по-малък. Важно е да подберете палатка с добро съотношение във височината и теглото.

Camping.bg

 

препоръчани новини

препоръчани новини

Camping & Caravaning Expo 2024 идва през април на нова локация

Най-голямото и важно събитие в къмпинг, караванинг и аутдор сектора ще се проведе от 12 до 14 април догодина в...

препоръчани новини

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...