Избор на място за къмпиране

29.04.2015
Избор на място за къмпиране

Изборът на подходящо място за къмпингуване е много важен, за да се насладите на удоволствието да бъдете сред природата и да избегнете известни рискове за сигурността и удобството ви.


Съветваме ви да изберете някой от къмпингите, информация за които има в страницата ни. Ако там, където искате да отидете няма официален къмпинг, то потърсете място, където е указано, че може да се къмпингува. Ако и такова няма, изберете място, което не е частна собственост и не е до шумен път. Освен това, с оглед на сигурността ви, бъдете близо до други хора или населено място.

Местата с хубава гледка в повечето случаи са и ветровити, така че се съобразете с особеностите на терена и оборудването и дрехите, с които разполагате.

В къмпинг или не, има някои прости правила, спазването на които ще ви донесе пълно удоволствие от разходката:

  • равно място – мястото, върху което ще разпънете палатката трябва да е равно – да няма голям наклон, бабуни и/или дупки. Ако все пак има наклон, то той не бива да е много голям и разположете палатката така, че главите ви да бъдат на по-високата част.
  • добре почистено – огледайте добре терена под палатката и махнете всички камъни, клони, шишарки и други предмети, които ще ви създадат дискомфорт, когато си легнете.
  • сянка – ако ще къмпингувате през лятото, и не само, добре е да изберете сенчесто място за палатката ви. Често това са места под дървета, което крие рискове палатката ви да бъде бомбардирана с птичи екскременти, но положителните страни на сенчестото място са, че ще може да спите до по-късно, тъй като когато слънцето ви напече в палатката, по всяка вероятност, ще стане жега и ще започнете да се разсъбличате. Може би най-добре е да изберете място, което се огрява от слънцето чак след обяд.
  • не много ниско място – палатката не трябва да е на ниско място, спрямо околния терен, защото при евентуален дъжд водата ще преминава през избраното от вас място, а дори може и да се събира там. Ако все пак най-подходящото място е именно такова ниско и преценявате, че има вероятност да вали, направете около палатката канал, така че тя да бъде по-високо спрямо околния терен. Предназначението на изкопания канал е да може да насочва водата и да запази палатката ви колкото се може по-суха.

Разположете огнището, ако е позволено и мислите да има такова, спрямо палатката така, че обичайният вятър да духа в противоположна на нея посока. Съберете сухи дърва и не сечете живи такива, дори и клони. След това изгасете огъня добре с вода и не оставяйте храна навън и около огнището, защото ще привлечете животни. В зависимост от мястото на което сте и животните, това може да създаде риск за сигурността ви или най-малкото да ви бъде шумна нощта. Почистете добре мястото, на което сте къмпингували!

Camping.bg

препоръчани новини

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

препоръчани новини

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...