Избор на място за къмпиране

29.04.2015
Избор на място за къмпиране

Изборът на подходящо място за къмпингуване е много важен, за да се насладите на удоволствието да бъдете сред природата и да избегнете известни рискове за сигурността и удобството ви.


Съветваме ви да изберете някой от къмпингите, информация за които има в страницата ни. Ако там, където искате да отидете няма официален къмпинг, то потърсете място, където е указано, че може да се къмпингува. Ако и такова няма, изберете място, което не е частна собственост и не е до шумен път. Освен това, с оглед на сигурността ви, бъдете близо до други хора или населено място.

Местата с хубава гледка в повечето случаи са и ветровити, така че се съобразете с особеностите на терена и оборудването и дрехите, с които разполагате.

В къмпинг или не, има някои прости правила, спазването на които ще ви донесе пълно удоволствие от разходката:

  • равно място – мястото, върху което ще разпънете палатката трябва да е равно – да няма голям наклон, бабуни и/или дупки. Ако все пак има наклон, то той не бива да е много голям и разположете палатката така, че главите ви да бъдат на по-високата част.
  • добре почистено – огледайте добре терена под палатката и махнете всички камъни, клони, шишарки и други предмети, които ще ви създадат дискомфорт, когато си легнете.
  • сянка – ако ще къмпингувате през лятото, и не само, добре е да изберете сенчесто място за палатката ви. Често това са места под дървета, което крие рискове палатката ви да бъде бомбардирана с птичи екскременти, но положителните страни на сенчестото място са, че ще може да спите до по-късно, тъй като когато слънцето ви напече в палатката, по всяка вероятност, ще стане жега и ще започнете да се разсъбличате. Може би най-добре е да изберете място, което се огрява от слънцето чак след обяд.
  • не много ниско място – палатката не трябва да е на ниско място, спрямо околния терен, защото при евентуален дъжд водата ще преминава през избраното от вас място, а дори може и да се събира там. Ако все пак най-подходящото място е именно такова ниско и преценявате, че има вероятност да вали, направете около палатката канал, така че тя да бъде по-високо спрямо околния терен. Предназначението на изкопания канал е да може да насочва водата и да запази палатката ви колкото се може по-суха.

Разположете огнището, ако е позволено и мислите да има такова, спрямо палатката така, че обичайният вятър да духа в противоположна на нея посока. Съберете сухи дърва и не сечете живи такива, дори и клони. След това изгасете огъня добре с вода и не оставяйте храна навън и около огнището, защото ще привлечете животни. В зависимост от мястото на което сте и животните, това може да създаде риск за сигурността ви или най-малкото да ви бъде шумна нощта. Почистете добре мястото, на което сте къмпингували!

Camping.bg

препоръчани новини

препоръчани новини

Премиерите на Къмпинг и караванинг експо 2021

Къмпинг и караванинг експо 2021 - най-голямото събитие за годината в сферата на къмпинга, караванинга и аутдор ще...

препоръчани новини

Спечелете уикенд с кемпер и още много награди в томболата на Къмпинг и...

Томбола със страхотни награди очаква всеки посетител на изложението Къмпинг и караванинг експо 2021. Голямата награда...