Иракли, Карадере и Корал стават плажове за природосъобразен туризъм?

12.02.2016
Иракли, Карадере и Корал стават плажове за природосъобразен туризъм?

На 11 февруари депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок са внесли нови предложения в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Те касаят забрана за отдаване на концесия или под наем на т.нар. "плажове за природосъобразен туризъм". Според предложената дефиниция това е "морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености енеобходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност".

Съгласно внесеното в Народното събрание предложение такива се предвижда да бъдат плажовете Иракли, Карадере и Корал. Това означава, че на тези три емблематични плажа няма да може се развива нито търговска, нито стопанска дейност, т.е. няма да може да отдават на концесия или под наем, а ще бъдат предназначени само за природосъобразен туризъм.

По информацияна Дневник предложението е съгласувано с регионалния министър Лиляна Павлова и министъра на туризма Николина Ангелкова. Парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок очакват подкрепа за тази поправка от всички по време на гласуването на законопроекта на второ четене в пленарната зала.

Автор: Веселин Вълев
Снимка: Camping.bg

препоръчани новини

Стартира годишната класацията на българските къмпинги за 2020 г.

Стартира годишната класацията на българските къмпинги за 2020 г.

Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp2020 стартира. Тя се провежда за шеста поредна година от...